Hisarcıklıoğlu; Kıdem Tazminatı Fonu konusunda, İşverenler ikiye ayrılmış durumda–SGMD’DE YENİ YÖNETİM

15 Nisan 2014

Hisarcıklıoğlu; Kıdem Tazminatı Fonu konusunda, İşverenler ikiye ayrılmış durumda

 

Cumartesi günü Kartepe’de Ekonomi Gazetecileri Derneği’nin konuğu olarak Dünyada ve Türkiye’de genel ekonomik durum sunumu yaptı ve sorularımızı yanıtladı… Benin en çok merak ettiğim konu kıdem tazminatı fonu konusunda da (bizim de konuyu açıklayan yazılarımız sebebiyle) işverenler ikiye ayrılmış durumda…

 

TOBB Başkanı Rifat Hısarcıklıoğlu ile Kartepe'de buluşan EGD üyelerine genel ekonomik durum ve beklentiler konusunda sunum yapıldı. Sunumda dikkatimi çeken, "Türkiye’de istihdam üzerindeki yükler" konusunda, aslında işçinin brüt ücretinden kesilen gelir vergisinin sanki işverenin cebinden çıkıyormuş gibi gösterilerek, işverenlerin mağdur edildiği söylemiydi.

 

***BÜTÜN RAKAMLAR HATALI

(Slaytın 35. sayfasındaki görüntüyü buraya koyalım)

 

Yukardaki grafikte, sosyal güvenlik çalışan primi de sanki işveren maliyetiymiş gibi gösterilmiş ama esas hata rakamda, SGK işçi payı yüzde 14, ve işsizlik sigortası işçi payı yüzde 1 olmak kaydıyla toplamda yüzde 15 olduğu halde, grafikte bu rakam yüzde 20,4 olarak verilmiş. İhbar tazminatı konusunda da yüzde 2,8 yük gösterilmiş bu da doğru değil. Ayrıca kıdem tazminatı yükü de yüzde 11,3 gösterilmiş doğrusu tüm işçilere kıdem ödenseydi bile yüzde 8,33 olurdu ki aslında verilerin hepsi hatalı. Unutmayın, dünyaya Türkiye için ucuz işgücü cennetiyiz bize yatırım yapın derken bir de bu rakamları hatalı yazmak TOBB'a yakışmadı.

 

 

***İŞÇİYE ÜCRETİNİ BRÜT VERİN

2013 yılı vergi gelirlerine baktığımızda koca koca holding ve şirketlerin toplam vergi gelirleri içindeki (Kurumlar vergisi) yüzde 11 kadar olduğunu görürsünüz. Bir buçuk milyon esnafın ise beyana tabi gelir vergileri ise sadece yüzde 1,5 kadar. Gerisini KDV, ÖTV ve Muhtasar (memur ve işçiden kaynakta kesilen) vergiler oluşturmaktadır. Yani, ülkenin vergi gelirlerini ödeyen garibanlardır, işverenler değil. Bütün bunlara karşın bir de istihdam üzerindeki yüklerden bahsederken, işçinin ve memurun cebine daha girmeden kesilen gelir vergisini sanki işverenin cebinden çıkıyormuş gibi göstermek doğru değil. Bu sebeple, işçi ve memura da brüt gelirleri ödenmeli ve kendisinin gidip, (esnaf gibi-işverenler gibi) beyan edip ödemesi daha doğru olacaktır.

 

***KIDEM TAZMİNATI FONU KONUSUNDA İŞVERENLER AYRIŞMIŞ DURUMDA

Sayın Hisarcıklıoğlu, soru-cevap bölümünde sorduğum, "TOBB üyeleri Kıdem Tazminatı Fonu konusunda nasıl düşünüyorlar, taraftarlar mı?" soruma, ikiye ayrılmış durumdayız. Yüzde 50 istiyor, yüzde 50 istemiyor oldu. Kıdem Tazminatı Fonu konusu esaslı olarak gündeme geldiği 2008 yılında, aslında tüm işveren örgütleri fona taraftarlardı. Ancak, gerek bu köşeden yazdıklarım gerekse de panel ve seminerlerde olayı gerçek ve doğru boyutları ile vermeye başladığımda işverenler de gerçekleri gördüler ve en azından artık yarısı FONA taraftar değiller. Bu konudaki çabalarımın meyvesini almış olmak beni sevindirdi.

**************

SGMD'DE YENİ YÖNETİM

Sosyal Güvenlik Müşavirleri Derneği olağan genel kurulu geçen pazar günü Bakırköy'de yapıldı ben de onursal başkan olarak divanı yönettim. Seçimler sonunda SGDM, başkanlığına Zülfiye ÖZDEMİR getirilirken, yönetim kurulu da aşağıdaki isimlerden oluştu. Yeni yönetime başarılar dilerim.

 

1) ALİ DUMAN

2) A. VEDAT İLKİ

3) ÇETİN ATEŞ

4) DİLEK ÜNAL

5) FİLİZ PINAR KURUN

6) SEVDA ELMAS

7) TURAN KABAKLAR