İsteğe Bağlı Bağ-Kur’u Anayasaya uygun buldu!!!
17 Ekim 2012
Anayasa Mahkemesi kendilerini ilgilendirmeyen
İsteğe Bağlı Bağ-Kur’u Anayasaya uygun buldu!!!
Anayasa Mahkemesi 2007 yılı Ocak ayında yürürlüğe girecek olan Sosyal Güvenlik Reformunu, aralarında kendilerinin de olduğu kamu görevlilerinin emekli aylığını düşürecek diye sadece kamu görevlileri ile ilgili hükümlerinden 22 maddesini iptal etmişti. SSK ve Bağ-Kur’lulara ait hiçbir maddeyi iptal etmemişti… Şimdi de isteğe bağlı SSK’lıların Bağ-Kur’lu sayılması maddesini de eşitliğe aykırı değil diye iptal etmedi…
§5502 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu ile SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı kurumsal olarak 2006 yılında birleşmişti ama, eski SSK’nın uyguladığı 506 ve 2925, eski Bağ-Kur’un uyguladığı 1479 ve 2926 ve eski T.C. Emekli Sandığı’nın uyguladığı 5434 sayılı Kanun aynen yerinde durduğundan, SSK’lılar, Bağ-Kur’lular ve kamu görevlileri için (tek kurumda) ayrı ayrı kanunlar uygulanıyordu. Uygulama Kanunları Birleştirilmesi için, 5489 sayılı “Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu” 19.04.2006 günü TBMM’ce kabul edildi ama Cumhurbaşkanı yeniden görüşülmek üzere 10.05.2006 günü iade etti. TBMM’ye geri gönderilen kanun bu kere, yeniden görüşüldü ve 31.05.2006 günü kabul ederek bu kere 5510 sayılı Kanun olarak 16.06.2006 günü Resmi Gazetede yayınlandı.
***ANAYASA MAHKEMESİ 5510’U KENDİLERİ İÇİN BOZDU
5510 sayılı “Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu” Cumhurbaşkanınca onaylandı ama aynı zamanda, hem Cumhurbaşkanı hem de 117 CHP milletvekilince Anayasa Mahkemesine taşındı. Mahkeme 2007 yılı ocak ayında yürürlüğe girecek olan yasayı, aralık 2006’da 22 maddesini iptal ve 6 maddesinin de yürürlüğünü durdurdu. İptal edilen 22 maddenin hepsi de 5434 sayılı Kanun ile ilgiliydi, SSK ve Bağ-Kur’luları mağdur eden hiçbir madde iptal edilmemişti. Hatta kendilerine daha fazla emekli ikramiyesi ödenmesi için CHP’nin iptal talebinde bulunmadığı bir maddeyi bile iptal etmişlerdi.
***REFORM SADECE SSK VE BAĞ-KUR’LULARI MAĞDUR ETMİŞTİ
Anayasa Mahkemesi’nin iptalini tek bir cümle ile açıklamak gerekirse; HERKES EŞİTTİR, ANAYASA MAHKEMESİ ÜYELERİ DE DAHİL KAMU GÖREVLİLERİ DAHA ÇOK EŞİTTİR. Zira, 5510 sayılı Kanun ile SSK’lılar, Bağ-Kur’lular, Kamu Görevlilerinin emekli aylığı çalıştıkça düşürülüyordu ama Anayasa Mahkemesi, SSK ve Bağ-Kur’lulara her türlü muameleyi yapabilirsiniz, aralarında bizim de olduğumuz kamu görevlilerine (memurlar, askerler, öğretim üyeleri) dokunmazsın demişti. Bu sebeple, şimdi 1.10.2008 öncesinde memur olanlar için eski Kanun 5434 sayılı Kanun uygulanmaktadır. SSK ve Bağ-Kur’lular için ise yeni (berbat) kanun olan 5510 uygulanmaktadır.
***ŞİMDİ DE ÖYLE OLDU-İSTEĞE BAĞLILAR MAĞDUR OLMAYA DEVAM EDECEK
Bundan dolayı mağdur olan sigortalının avukatı olayı Anayasa Mahkemesine taşımıştı.
Ankara 19. İş Mahkemesi 5510 sayılı Kanun’un 51. maddesinde düzenlenen isteğe bağlı sigorta uygulamasının Anayasa’nın 2. ve 10. maddelerine aykırılığı savıyla iptali istemişti.
www.alitezel.com web sayfamın yazarlarından Vedat İLKİ’nin altını çizdiği gibi “SİGORTALILARA BİR ACI HABER ANAYASA MAHKEMESİNDEN GELDİ” Anayasa Mahkemesi, 1.10.2008 gününden önce SSK’ya isteğe bağlı prim ödediği halde bu tarihten sonra isteğe bağlı ödemeleri Bağ-Kur’a sayılan ve bu sebeple daha geç emekli olacak ve daha az emekli aylığı alacak olan isteğe bağlı sigorta uygulamasını Anayasa’ya aykırı bulmadı.
Ancak, kendileri için isteğe bağlı Emekli Sandığı uygulamasının, isteğe bağlı Bağ-Kur’a sayılmasını ise eşitliğe aykırı bularak iptal etmişti. Yani, kendileri de dahil kamu görevlileri için yapılan en ufak hak kaybına neden olacak düzenlemeleri eşitliğe aykırı diye iptal eden Anayasa Mahkemesi, iş SSK ve Bağ-Kur’lulara gelince, eşitliğe aykırı değil diyerek reddetmektedir. Bu iptal talebinin reddiyle artık SSK’nın isteğe bağlıları Bağ-Kur’un isteğe bağlısı sayılmasında devam edecek ve daha geç emekli olup, daha az emekli aylığı alacaklar.