Kamudan Emekliler,

20 Şubat 2005

Ali Tezel



[email protected]
[email protected]


Kamuda emekli olarak çalışanlar




SSK, Bağ-Kur veya T.C. Emekli Sandığı’ndan emekli olan bir kişi, sigortalılığı gerektirecek bir işte çalışırsa, SSK’ya ‘Sosyal Güvenlik Destek Primi’ ödeyerek çalışabiliyor iken 2005 yılı Mali Bütçe Kanunu sınırlama getirdi. Emekli olduğu halde herhangi bir kamu kurumunda çalışmaya devam edenler 1 Ocak 2005 tarihinden itibaren emekli aylıklarından vazgeçmeleri ile emekli aylığını almak istedikleri takdirde ise, kamudaki görevlerinden ayrılmaları arasında karar verdiler. (Özel sektörde emekli olarak çalışanlar için bir değişiklik yok, onlar SSK’ya sosyal güvenlik destek primi ödeyerek, emekli aylıklarını da alarak çalışabilirler)

Tercihlerini, kamuda çalışmak yönünde belirtenler, hem emekli aylıklarından oldular hem de emeklilik statüsünden dolayı sağlık yardımlarından. Bu kişiler 1 Ocak 2005 tarihinden itibaren sosyal güvenlik destek primi yerine, normal sigortalılar gibi prim ödemeye başladılar. Kanuna göre sigortalı olarak çalışmaya başlayan bir kişinin sağlık yardımı alabilmesi için, yani muayene ve tedavi olabilmesi için en az 90 gün sağlık sigortası primi ödemesi gerekiyor, bakmakla yükümlü olduğu eş, çocuk, ana ve babasının sağlık yardımı alabilmesi için ise, en az 120 gün sağlık sigortası primi ödemesi gerekiyor. Bu durumda da, kamuda çalışan eski emekliler, üç ay süreyle sigortalı olarak sağlık yardımı alamadıkları gibi dört aylık bir süreyle de bakmakla yükümlü oldukları eş, çocuk, ana ve babalarını da tedavi ettiremeyecekler, hastaneye götüremeyecekler ve ilaç alamayacaklar.

Daha da önemlisi T.C. Emekli Sandığı’ndan emekli olanlar şimdi SSK’ya normal prim ödemeye başladılar ve vefat ettikleri takdirde geride kalanlarına 2829 Sayılı Kanun gereğince T.C. Emekli Sandığı değil SSK ölüm (dul/yetim) aylığı bağlayacak. SSK’ya 3.5 yıl ve daha fazla prim öderlerse SSK’dan düşük bir aylık ile emekli olacaklar. SSK’dan emekli olup da kamuda yeniden çalışmaya başlayanlar ise ileride aylık hesaplama sistemi değiştiği için yeniden emekli olmak için başvurduklarında daha az emekli aylığı alma riski taşıyacaklar.



——————————————————————————–



Biz erkeklerin de kuralları vardır

Hanımlar bilgilerinize, bugüne kadar hep kadın kuralları duydunuz, alın size şimdi de erkek kuralları;

-Tuvalet (Klozet) kapağı konusu artık netleşmeli. Bize yukarıda lazım, size aşağıda. Yukarıda bulursanız aşağıya indirin. Söylenmenize gerek yok. Biz aşağıda bulunca söyleniyor muyuz?

-Ne istiyorsanız açık isteyin. Gizli imalar, ya da açık imalar tarafımızdan asla anlaşılmaz. Sadece ne istiyorsanız onu söyleyin. O zaman anlarız.

-Bir yere giderken üstüne ne giyersen giy, hiç fark etmez, ne giyeyim diye sormana gerek yok.

-Kilo alıp almadığınızı biz bilemeyiz, orda tartı aleti var üstüne çıkıp tartılman yeterli, ne sorup duruyorsunuz.


2 yıldan beri sürekli var olan bir başağrınız nedeniyle neden bir doktora gitmezsiniz ki?


Kesinlikle yeterince elbiseniz vardır.


Kesinlikle yeterince ayakkabınız vardır.


Tamam bu gece koltukta sabahlamak zorunda kalacağım ama hiç sorun değil, biz bunu kamp yapıyor olarak algılayacağız.

Himmet Bacaksız



——————————————————————————–



Malülen değil sakatlıktan olur

Ali bey, 01.09.1973 doğumluyum ve ilk sigorta başlangıcım 18 yaşından önce 01.11.1987 tarihinde oldu. Ben 1 yaşında çocuk felci geçirdim bu nedenle 1994 yılında hastane sağlık kurulundan % 42 sakat raporu aldım. Ocak 2005 sonu itibariyle 1675 gün SSK ve 1815 gün Yapı Kredi Bankası Emekli Sandığı olmak üzere toplam 3490 prim ödeme günüm var. Bu şartlarda ben malülen emekli olabilir miyim? Olabilmem için başka hangi şartları yerine getirmem gerekir? İhsan Durmaz-Mersin

İhsan kardeşim, malülen emekli olunabilmesi için işe girmeden önce, hastalık veya sakatlığın olmaması ve sağlık kurulunca verilecek rapor oranının en az %67 olması gerekir. Bu şartları siz taşımadığınızdan malülen emekli olamazsınız.

Malülen emekli olamazsınız ama var olan %42 rapor oranı ile normal emekli olma hakkınız var. 506 Sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu’nun (ki bu kanunda sizlere verilen şartları Yapı Kredi Bankası Emeklilik Sandığı da vermek zorunda) 60’ıncı maddesinin (C) bendi gereğince, işvereniniz aracılığıyla Mersin Defterdarlığı’ndan ‘vergi indirim belgesi’ almanız şartıyla, 01.09.2006 günü en az 3600 gün sayısı ile emekli olabilirsiniz.



——————————————————————————–



Emeklinin yeniden çalışması

22.09.1999 tarihinde çalıştığım yerden emekli oldum. Emekli olduktan sonra 5 yıl, 4 ay aynı işyerinde (özel sektör) çalışmaya devam ettim ve benim için SSK’ya destek primi ödendi. SSK’ya ödenen destek primi benim emekli maaşıma fark getirir mi? K.S.

Sayın okurum, 506 Sayılı Kanun’un 63 üncü maddesi gereğince, emekliler SSK’ya sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışmaya başlayabilirler. SSK’ya ödenen sosyal güvenlik destek primi emekli aylığınızı etkilemez, fark getirmez. Sadece, emekli olarak çalışırken, iş kazası veya meslek hastalığı geçirir ve meslekte kazanma gücünüzde bir azalma (mesela, bir organınızı kaybetmek gibi) olursa, SSK iş kazası ve meslek hastalığı sigortasından size ikinci bir gelir (aylık) daha vermeye başlar.



——————————————————————————–



İnsanlığın felaketi

Adamın biri rüyasında bir ses duymuş, ‘Pek yakın bir vakitte, tüm insanlığın felaketine sebep olacak bir iş yapacaksın!’

Kendini deccal gibi hisseden adamcağız ne yapsın? Derhal, kendini en yakın demiryoluna atıp rayların üzerinde hayatına son verecek ilk treni beklemeye başlar.

Derkeeeeen, yandaki çayırda top oynayan çocuklardan biri topu demiryoluna kaçırır. Tam o anda da, yaklaşmakta olan trenin chufff chuffff sesleri duyulur. Çocuğu rayların üstünde gören adam kendi makus talihini unutup çocuğa doğru bir hamle yapar. Oğlanı kaptığı gibi, son anda rayların dışına yuvarlar. Tren uzaklaşınca, talihsiz adam döner çocuğa sorar: ‘İsmin nedir yavrum?’ Çocuğun cevabı: ‘George W. Bush !’

Teşekkürler Öznur Koç



——————————————————————————–



SSK’da günlerimiz görünmüyor

Eşim 1995 yılında Samsun’da lise stajına başladı ve SSK’dan sicil numarası almıştı. Stajdan sonra da 1999 yılında İmar Bankası’nda işe başladı ve BDDK tarafından bankaya el konup kapatılıncaya kadar yani 2004 yılına kadar çalışmıştır. Geçen ay Fındıklı’da bulunan SSK Müdürlüğü’ne gidip bilgisayarlardan günlerini toplatmak istedik ama bir günü dahi çıkmadı. Özel bankada çalıştığı süreler şimdi SSK’ya nasıl aktarılacak? Ne yapmamız gerekiyor? E. Kaya

Sayın okurum, eşiniz lise sıralarında staj süresinde SSK’lı olmuş ama bu sürelerde (okuduğu okul veya staj yaptığı işyeri tarafından) ödenen primler emeklilik primleri olmadığından SSK bilgisayarında gün sayısı olarak görünmez. Stajdan sonra ilk işe başlama gününden sonraki primler ise emekliliğe yönelik primlerdir ama eşinizin çalıştığı İmar Bankası’nın diğer bazı banka ve borsalarda olduğu gibi emeklilik sandığı var. Bu nedenle ödenen primler bu sandıkta toplandığı için yine SSK’nın bilgisayarında görünmez. Yapmanız gereken İmar Bankası’nın emeklilik sandığı SSK’ya devredilmemiş ise eşinizin çalışma süresini gösteren bir belge almanızdır. Sandık SSK’ya devredilmiş ise bu belgelerin tümü SSK’dadır ama bilgisayara çalışma süresi kaydedilmemiştir.



——————————————————————————–



Kıdem tazminatınızı alabilirsiniz

Ali bey, ben 28.03.1957 doğumlu bir bayan sigortalıyım. 01.11.1989 tarihinde ilk kez İzmir’de çalışmaya başladım ve işverenin gösterdiği sürelerde devamlı çalışmaktayım. Toplam 16 yılda 4600 işgünü var ve 2002 aralık ayından beri de EOSB’de çalışmaya devam etmekteyim. Şu an 47 yaşındayım ve sigortada 15 yılımı doldurduğum için kıdem tazminatımı alıp, emekli olabilir miyim. Şayet emekli olabiliyorsam emekli maaşım normalde 20 yılı doldurduktan sonra hak edeceğimden fark olur mu? Ne zaman emekli olabilirim? Bu konuda yardım ve bilginizi alabilir miyim?

Yücel Karabacak

Hanımefendi, var olan 4600 günden sonra çalışmaz veya prim ödemezseniz yaşlılıktan 54 yaşını tamamlayınca (28.03.2011) günü SSK’dan emekli olma hakkınız var. Ancak, 1475 Sayılı İş Kanunu’nun halen tek geçerli maddesi olan 14’üncü maddesinin beşinci bendi gereğince, SSK’dan kıdem tazminatı alabilir yazısı alıp, işverene vererek EOSB’de çalıştığınız sürenin (2 yıl, 2 ay) kıdem tazminatını alabilirsiniz. Bunun için işinizden ayrılmanız da gerekir. Ancak, gerek kıdem tazminatını almadan işe devam ederek, gerek daha sonra bir başka işe girerek SSK’ya prim ödemeye devam ederseniz 5375 günü tamamlamak şartıyla 01.11.2009 günü SSK’dan emekli olma hakkınız da var. Tercih sizin…



——————————————————————————–



Okurlara Cevaplar

Özlem Şen-Bağ-Kur’a son verip, SSK’ya İsteğe Bağlı’ya geçmenizi ve geçtikten sonra en az 1260 gün (3.5 yıl) prim ödedikten sonra SSK’dan (sağlık karnesi ile) emekli olmanızı tavsiye ederim. Bağ-Kur İsteğe Bağlı’ya devam ederseniz 400 gün sonra 5400 günü (15 tam yılı) tamamlayacaksınız ve prim ödemeyi kesip emekli olacağınız 07.08.2006 gününü de bekleyebilirsiniz ama İsteğe Bağlı Bağ-Kur’dan emekli olduğunuzdan sağlık karneniz olmaz.

Hasan Kuzu-Kocadere-Denizli-Bağ-Kur’un önce bağladığı emekli aylığını sonra işlem hatası deyip kesmesi ve 1995 yılından sonraki prim ödemelerinizi geçerli saymaması konusunda İş Mahkemesi’nde dava açmanız gerekiyor.

B.Ali Karamut-Halen devam ettiğiniz Bağ-Kur’u en geç 46 yaşında kapatıp, SSK’ya geçip, geçtikten sonra sonra en az 1260 gün prim ödemek şartıyla SSK’dan 50 yaşından sonra emekli olursunuz.

S. Yavuz Türk-Samsun-Borçlanıp, ödediğin 20 aylık askerliği 22.02.1984 tarihinden önce ifa etmişsen, başlangıcın 20 ay geriye giderek 22.06.1982 olmuş olup bu başlangıca göre de 22.06.2007 gününden ve 47 yaşından sonra en az 5150 gün ile SSK’dan emekli olursun.

Ali Ünlü-Ürgüp-13.08.1980 Bağ-Kur başlangıcı ile 25 tam yıl prim ödemek şartıyla, 45 yaşını tamamlayacağınız 13.08.2007 günü emekli olabilirsiniz. En son 13’üncü basamaktan prim ödeyeceğinizden bu basamak üzerinden emekli olursunuz.

A.İhsan Camgöz-Konya-Halen devam ettiğiniz T.C. Emekli Sandığı, önceki SSK’lı prim ödeme günlerinizden 18 yaşın tamamlanmasından önce olanlarını asla hizmet birleştirmesinde dikkate almaz. 25 tam yılı (askerlik borçlanması dahil) tamamlamak şartıyla 50 yaşından sonra emekli olabilirsiniz.