Kontrol muayenelerinde 10 günlük süre uzatılsın

26 Şubat 2016

GENEL Sağlık Sigortası (GSS) ve Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) gereğince ister özel ister kamu sağlık kurumlarında aynı bölümde yaptırılacak kontrol muayenelerinde 10 günü geçmemişse muayene ücreti ve ilave ücret alınmıyor.

Ancak özellikle tetkik ve tahliller için 10 günden daha uzun süreli sıra verildiğinde aslında ‘kontrol muayenesi’ olduğu halde hastadan hem muayene ücreti hem de ilave ücret alınıyor. Bu, büyük bir yanlıştır. Bu sorunun düzeltilmesi gerekir.

Bir okurumuz da bu konuya dikkat çekmiş. Okurumuz Tuncay Turan’ın şikayeti şöyle:

30 LİRA ÜCRET

“Merhaba Ali Tezel Bey, hastane muayenelerinde, ilk muayene tarihinden 10 gün geçince hastalardan tekrar muayene ücreti muayene girişi yapılarak alınıyor.

Mesela bazı tetkiklerde bu süre kolaylıkla geçiyor ya da kontrol için tekrar aynı bölüme gidilebiliyor.

Ben en son ücretli muayene olduğum için bunu hemen farkettim ama çalışan veya emekli bunu hemen göremiyor. Muayene edene değil de başka bir doktor hanıma rica ettim sonucuma baktı.

Yoksa tekrar 30 lira ödemem gerekecekti. Birkaç sefer Alo 184’e, Alo 170’e başvurdum ama kanun ve yönetmeliklerle ilgili şikayet almıyoruz diye savuşturuyorlar. Bu durumu gündeme getirirseniz çok iyi olacak, birey olarak sesimizi duyurmamız zor. Hiçbir mantığı yok.

SÜRE UZATILMALI

Mesela ultrason günü 1-1.5 ay sonrasına veriliyor, hiç olmaz ise ücretli muayene olmak durumunda kalanlar için kalkmalı ve sigortalı olanlar için de süre uzatılmalı, kimse hastaneye iki de bir gitmek istemez. Tuncay Turan” Sayın okurum, güzel bir konuya işaret etmişsiniz.

Evet SUT gereğince, muayene kontrol süresi aynı hastanede aynı branş için geçerli olup 10 gün ile sınırlıdır. Muayene olmuş kişi için 10 günlük süre içerisinde hastaneler tekrar muayene işlemi giremeyecekleri için hastaya katılım payı çıkmayacaktır.

70 LİRAYA ÇIKABİLİR

Bilindiği üzere kamu hastanelerinde muayene ücreti 8 lira, özel hastanelerde ise 15 liradır.

Ayrıca özel hastaneler 70 liraya kadar ilave ücret isteme hakkına da sahiptir.

Yukarıda da ifade edildiği üzere, 10 gün içinde aynı hastane ve aynı branşta tekrar muayene olursanız buna “kontrol muayenesi” denir ve gerek muayene ücreti gerekse ilave ücret alınamaz. Fakat sizin de ifade ettiğiniz gibi ultrason, röntgen, tomografi, tetkik olayları ortaya çıktığında sıra gündeme gelmektedir ve bu süre genelde 10 günden fazla olmakta ve sıraya alınmaktadır.

İşte bu durumda tetkik-tahlili hekime göstermeye gittiğimizde sanki yeniden muayene olunmuş gibi hem muayene ücreti hem de ilave ücret alınmaktadır. Bu durumun mutlaka SUT’ta yeniden ele alınması gerekiyor.

BAZI HASTALIKLAR MUAF

Öte yandan bazı kronik hastalıklar Sağlık Kurulu ile raporlandırılmak kaydıyla, muayene ücretlerinden muaftır mesela, -Karaciğer fibroz ve sirozu tanısı alan ve bunu sağlık raporuyla belgelendiren GSS’lilerden katılım payı kesilmez.

Bu özel hastaneler içinde geçerlidir -SUT 3.2.5 (10) maddesi gereği sağlık kurulu raporuyla belgelendirilmesi şartıyla kök hücre nakillerine ilişkin işlemlerde katılım payı kesilmemesi gerekmektedir.

Sigortalı hastaneye müracaatında bunu dile getirerek tedavi tipinin kemik iliği veya kök hücre nakli olarak girilmesini talep etmelidir.

Asgari ücret, ağır işlerde daha mı çok?

 Merhaba Ali Bey öncelikle yazdığınız yazılarda herkesime anlatıcı açıklayıcı ve yardımcı olduğunuz için çok teşekkür ederim. Benim sorum ağır ve tehlikeli işlerde çalışan insanların aldığı asgari ücretlerde değişiklik yapılmasıyla ilgili bir çalışma yasası var mı gündemde?

Ben ağır ve tehlikeli işler sınıfında çalışıyorum şu anki aldığım net ücretim asgari ücretle aynı, üzerine yol ve yemek ücretleri ekleniyor +mesai.

Genel olarak baktığım zamanda asgari ücretle çalışan biriyle aynı ücreti almaktayım. Ali bey en son duyduğumda yaptığın ise göre maaş ve ağır ve tehlikeli işlerde çalışan işçilerin asgari ücretlerin de artış olacağıydı su ana kadar hiçbir şekilde bu konu gündeme gelmedi eğer bir bilginiz varsa bizlerle de paylaşırmısnız şimdiden teşekkür ederim.Ertan Sarı

Ertan Bey evet bu tür bir düzenleme ile bütün ağır ve tehlikeli işler değil ama özellikle yer altı maden işlerinde çalışanlara yönelik olarak var.

Yani sizin anladığınız gibi bütün ağır ve tehlikeli işlere yok.

4,5 ay askerlik öde, 51 yaşında emekli ol

Merhaba Ali bey, 02/10/1968 doğumluyum.26/03/1990 Bağ-Kur girişliyim ve kesintisiz bugüne kadar vergi mükellefiyim 28/02/1988’de askere gittim 18 ay askerlik yaptım, yani askerlikten önce SGK veya Bağ-Kur girişim yok halende vergi mükellefiyim bu durumda ne zaman emeklilik hakkına kavuşabilirim.Ali Doğuş

Ali Bey, verdiğiniz bilgilere göre 26.03.1990 Bağ-Kur başlangıcı ile Bağ-Kur’dan 52 yaşında en az 9000 gün ile emekli olursunuz. Askerlik sürenizden 4,5 ay borçlanırsanız emeklilik yaşınız 51’e düşecek ve 02.10.2019 günü emekli olacaksınız.