KURUM TEŞVİKLERİ FAİZİ İLE ÖDÜYOR -EK 17 İŞLEMLERİ

8 Mayıs 2024

Genel hukuk düzenimizde faizin başlangıcı için temerrüt ve istem koşulları bulunmaktadır.

5510 sayılı Kanun md.89/3 te  yersiz ödemelerden 10 yıl geçmemiş primlerin  ödemenin yapıldığı aybaşından-iadenin yapıldığı aybaşına kadar (ay içindeki günler nazara alınmaksızın) faizi ile ödeneceği düzenlenmiş idi.

5510 sayılı Kanun ve 4447 sayılı Kanun gibi teşvik uygulamalarının çoğaldığı pek çok uygulamada geçmiş dönem yararlanılmayan teşviklerinden yararlanma furyası başlayınca bu defa 5510 Ek madde 17 ile düzenleme yapılmış ve önce başvuranlar için kanun yürürlük, sonra başlayanlar için başvuruyu takip eden aybaşından işletilecek yasal faizi ile ödemenin 3 yıl içinde yapılacağı düzenlenmiş idi.

Genel olarak mahsup ve ödeme aynı sonucu doğurduğundan mahsup işlemi de ödeme sayılmaktadır. Mahsup yolu ile işverenin dönem ve sonraki borçları da karşılanabilmekte, işverenin borcu yoksa iade edilmektedir.

Bu noktada faiz istenilmemiş ise faizli teşvik hesaplanıp hesaplanamayacağı, önceden faiz istenilmemiş ise geriye doğru faiz hesaplanıp hesaplanamayacağı gibi duruksamalar Kurumun 13.10.2023 tarihli yazısı ile çözülmüştür. Teşviklerin faizi ile birlikte ödeneceği açıklanmıştır.

Ek madde 17’nin özel hüküm olması nedeni ile daha önce mahsuba konu olmuş teşvik alacaklarının faizleri ödenmemiş-mahsup edilmemiş olsa Borçlar Kanununa tabi alacaklar gibi  düşmeyecek, feriler sukut etmeyecek faizler istenebilecektir.

https://kms.kaysis.gov.tr/Home/Kurum/22620739  adresinden  ilgili genel yazıya ulaşılabilecektir.