Malülen değil özürlü emeklisi olacaksınız-Kıyı Emniyeti ve Sahil Güvenlik’e teşekkür

23 Ocak 2013

Malülen değil özürlü emeklisi olacaksınız

 

1.10.2008 gününden önce en az yüzde 40 oranlı rapor ile memur olanlar 5400 gün (15 tam yıl) ile özürlü emeklisi olurlar…

Sayın Ali Bey, doğum tarihim 01.01.1975, ilk sigorta (S.S.K) başlangıç tarihim 05.10.1999 ve toplam prim ödeme gün sayım 359 gündür. Ben 19.12.2001 tarihinde kadrolu olarak memuriyete başladım ( % 40 sakat olarak ). Sigortalı hizmetimi ( Hizmet Birleştirmesi ) saydırdım. Ayrıca 12.07.2007 tarihinden itibaren üçüncü derece sakatlar için uygulanan sakatlık ( Vergi ) indiriminden yararlanıyorum ( % 42 ). Bu durumda hangi tarihte emekli olabilirim, ben malülen mi yoksa özürlü olarak mı emekli olmalıyım, birde normal emekli olanla özürlü emekli olan memur arasında emeklilikte maaş farkı olur mu? Rumuz-EMEKLİ

 

Sayın okurum, malülen emekli olabilmek için işe girerken sağlam olup da sonradan en az yüzde 60 veya daha fazla oranda işgücü kaybı gerekir. Siz hem yüzde 60’dan az hem de sigortalı olmadan evvel bu rahatsızlığa sahip olduğunuzdan ancak özürlü emeklisi olabilirsiniz. Özürlü emekliliği normal emeklilik gibidir, aylık farkı olmaz. Hatta emekli olduktan sonra isterseniz SGDP ödeyerek özel sektörde çalışma hakkına da sahipsiniz.

Emekliliğinize gelince, memur olarak devam ettiğiniz için 5510 sayılı Kanun’un 28 inci maddesine göre değil geçici 4. maddesine göre emekli edileceksiniz.

“…Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce 5434 sayılı Kanun hükümlerine tabi olarak çalışmaya başlamış olup, çalışmaya başlamadan önce ilgili mevzuatına göre alınmış ve en az % 40 oranında özürlü olduklarını gösterir sağlık kurulu raporu bulunanlar ile en az % 40 oranında doğuştan özürlü olduklarını belgeleyenlerden aylık talep tarihinde bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı olanlara; en az 5400 gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş ya da emekli keseneği ödenmiş olması kaydıyla, istekleri halinde bu madde hükümleri esas alınarak yaşlılık aylığı bağlanır. Ancak çalışmaya başladıktan sonra, Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca usulüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbi belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;

a) % 50 ila % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5760,

b) % 40 ila % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480,

gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması kaydıyla, haklarında bu fıkra hükümleri uygulanır…” denildiğinden siz SSK ve Memuriyet toplamında 5400 günü (15 tam yılı) tamamladığınız gün SGK’dan emekli olacaksınız.

 

 

Kıyı Emniyeti ve Sahil Güvenlik’e teşekkür

Dün akşam arkadaşlarımla birlikte çıktığımız deniz yolculuğu sonunda eziyet dönüştü, ne olduysa tüm motorlarımız sustu, bir türlü tekrar çalışmadılar. Lodoslu denizin ortasında dalgaların kucağında bir o yana bir bu yana sallanmaya başladık. 158 Kıyı Emniyeti ve Sahil Güvenlik’i aradık. Çok değil 20 dk sonra Kıyı Emniyetinin üsteğmen komutasındaki botu yanımıza geldi, bizi alabileceklerini ama tekneyi alamayacaklarını belirttiler ama ardından Kıyı Emniyetinin botu geldi ve bizi yedeğine aldı götürdü. Sahil Güvenlik botu da yanımızdan hiç ayrılmadığı gibi tıpkı filmlerdeki gibi (dalgalı ve fırtınalı havada) tekneden tekneye ip ile ilaç ve su gönderdiler. Hem Sahil Güvenlik hem de Kıyı Emniyetine binlerce teşekkür.