OCAK AYINDA TÜM VATANDAŞLARI KAPSAYAN GENEL SAĞLIK SİGORTASI ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİ FELÇ ETTİ
22 Ocak 2012
OCAK AYINDA TÜM VATANDAŞLARI KAPSAYAN GENEL SAĞLIK SİGORTASI ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİ FELÇ ETTİ
01/01/2012 tarihinde yürürlüğe giren Genel Sağlık Sigortasının en son ayağı üniversite öğrencilerini adeta halk deyimi ile hırpaladı.
Üniversitelerde okuyan bir çok öğrenci kardeşlerimiz, Sağlık Hizmetlerini Mediko Sosyal dediğimiz ,okudukları üniversitenin bünyesinden sağlık hizmeti alıyorlardı.
01/01/2012 yılından itibaren Üniversite öğrencilerinin tedavi / sağlık giderleri Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı tarafından artık karşılanamayacaktır.
Uygulamanın Kapsamı Neden Değişikliğe Uğramıştır:
5510 Sayılı Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun tüm hükümlerinin 01.01.2012 tarihinde hayata geçirilecek olması nedeni ile ülkemiz sınırları içerisinde yaşayan tüm vatandaşlar 5510 sayılı kanunun 60. maddesinde belirtilen koşullarda Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınmıştır.
5510 Sayılı Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun geçici 12. maddesinde yer alan; “Kamu idarelerinin sağlık hizmetlerinin sağlanmasına ilişkin görevleri, yürürlükten kaldırılan kanunlardaki hak ve yükümlülükler çerçevesinde ilgili kayıt ve işlemler Kurum tarafından devralınan tarihe kadar devam eder. Devir süreci 01.01.2012 tarihine kadar tamamlanır.” hükmü uyarınca belirtilen tarih itibari ile Üniversite öğrencilerinin tedavi giderleri artık üniversitelerince karşılanmayacaktır.
4-1(a-b-c)’li olan Öğrenciler :
a)Bir işyerinde hizmet akdi ile çalışan öğrenci Eski adı ile SSK’lı olmuş ise;
b)Kendi nam ve hesabına bir işyeri çalıştıryorsa yada bir şirket ortağı olmuş ise Eski adı ile Bağ-Kur’lu,
c)Devlet Memuru olarak çalışıyor ise(Emekli Sandığı);
d)Banka ve Borsa Sandıklarına tabi sigortalı ise;
Kısacana kendi çalışmaları karşılığında gelir elde eden ve kendi adına sosyal güvencesi bulunan öğrenciler ,Genel Sağlık Sigortalılıklarını kazanmış olmalarından dolayı hak sahibi olanlar üniversitelerinden eskiden olduğu gibi Sağlık Hizmetlerinden yararlanamaz.
Üniversitelerde kendi bünyelerinde çalışan Kısmi zamanlı öğrenciler ve stajyer öğrenciler uygulama dışında tutulmuştur.
25 Yaşın Altında İşi Olmayan ,İşyeri Olmayan ,Çalışmayan ,Geliri Olmayan Öğrenciler Nasıl GSS Hizmetini Alacaktır:
Öğrenciler aile fertleri içerisinden ;
1.)Annesi,
2.)Babası,
3.)Evli ise eşi
tarafından sosyal güvencesini sağlayacak olan üyesi adına SGK sistemi içerisinde tanımlanmış olması gerekir.
Bu işlemler eğitim öğretim dönemleri itibari ile temin edilecek Öğrenci Belgelerini Sosyal Güvenlik Merkezleri’ne teslim etmek suretiyle güncellenmelidir.
25 Yaşını Dolduran Erkek Öğrenciler GSS Primi Ödemeye Mahkum Oldu:
25 yaşını dolduran Erkek Öğrenci çalışmıyor kısacana İşsiz Olması durumunda ikamet adreslerinin bulunduğu(ADNKS) il veya ilçe merkezlerinde bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvurarak gelir tespiti yaptırmaları gerekmektedir.
Bu Gelir Tespiti sonucuna göre;
Kişilerin gelir durumlarına göre prim durumları: Gelir Kodu | Kişi Başına Aylık Gelir Durumu | Gelir Aralığı (TL) | Prim Durumu |
G0 | Brüt asgari ücretin üçte birinin altında | 0-295,50 | Primi devlet tarafından ödenecektir. |
G1 | Brüt asgari ücretin üçte biri ile asgari ücret arasında | 295,50-886,50 | Primini kişi ödeyecek. Prim tutarı: 295,50 x %12= 35,46 TL |
G2 | Brüt asgari ücret ile asgari ücretin iki katı arasında | 886,50-1.773 | Primini kişi ödeyecek. Prim tutarı: 886,50 x %12= 106,38 TL |
G3 | Brüt asgari ücretin iki katından fazla | 1773- ∞ | Primini kişi ödeyecek. Prim tutarı: 1. 773 x %12= 212,76 TL |
01/01/2012-30/06/2012 göre 295,50 altında ise prim ödeme yok,gelir testinden prim çıkarsa 35,46 TL ile 212,76 TL. arasında GSS primini ödeyeceklerdir.
Öğrenciler başvurularını 01.01.2012 tarihinden itibaren 1 ay içerisinde tamamlamaları gerekmektedir. Aksi takdirde en üst gelir grubu kapsamında değerlendirilir ve yüksek prim oranları ödemek durumunda kalırlar.
Detay bilgi almak isteyenler için işte adres;
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına ait iletişim bilgilerine www.sydgm.gov.tr/tr/vakif web sayfası aracılığı ile ulaşabilirler.
Yeşil Kartlı Öğrenciler Mağdur Olacaklar mı?
01/01/2012 tarihinden önce Yeşil Kart kapsamında olan öğrenciler vize tarihlerinin dolmasının ardından 1 ay içerisinde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvurarak gelir tespiti yaptırmaları gerekmektedir. Test sonuçlarına göre yukarıda söz ettiğimiz kişi başı gelir rakamları doğrultusunda ya primlerini SGK üstlenecek ya da 35,46 lira ile 212,76 lira arasında değişen miktarda her ay sağlık primi ödeyeceklerdir.
Gelir testi yaptırmazlar ise en üst gelir grubu kapsamında değerlendirilir 212,76 TL. ödemek durumunda kalırlar.
Burs Almadan Kendi Paraları İle Ülkemizde Eğitim Gören Yabancı Uyruklu Üniversite Öğrencilerinin GSS Nasıl Sağlanacaktır:
YÖK tarafından ayrılan kontenjanlar dâhilinde burslu olarak yükseköğrenim gören yabancı uyruklu öğrenciler dışında kalan Yabancı Uyruklu Öğrenciler Üniversite tarafından her dönem başında ders kayıtlarını yaptırmalarını takiben SGK sisteminde kayıt yaptırmış olduğu dönem ayları için GSS borçlandırılıcaktır. Yabancı uyruklu öğrencinin GSS primini ödemesi ile Genel Sağlık Sigortalılığı hakkı da başlayacaktır.
Türkiye ile Sosyal Güvenlik Anlaşması Bulunan ve Ülkelerinde Sosyal Güvenceleri Bulunan Yabancı Uyruklu Öğrencilerin GSS Nasıl Olacaktır?
Sosyal Güvenlik Sözleşmesi imzalanan ülkelerde sağlık yardımlarından faydalanma hakkı bulunan yabancı uyruklu öğrenciler sözleşme kapsamında sağlık yardımlarından faydalandırılması söz konusudur. Ancak bu statüde bulunan öğrenciler aşağıda belirtilen yöntemleri izleyerek SGK’na başvurmaları ve Genel Sağlık Sigortalılıklarını aktif hale getirmeleri gerekiyor.
Bu işlemi yapmazlar ise kendi ceplerinden GSS primi öderler.
Yabancı uyruklu öğrencilerin ülkemizde bulundukları sırada sağlık yardımlarından faydalanabilmeleri için sözleşme imzalanan ülkelerde bağlı bulundukları sigorta kurumu tarafından “sağlık yardım hakkı belgesi (formüler)” nin bir örneğinin Türkiye’de ikametgâhlarının bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüğüne/ sosyal güvenlik merkezine bir örneğinin de üniversite’ye gönderilmesi gerekmektedir.
Türkiye ile Sosyal Güvenlik Sözleşmesi imzalanan ülkelerden, sağlık sigortası uygulayan ülkeler ile yabancı uyruklu öğrencilerin sözleşme kapsamında sağlık yardımlarından faydalandırılmasına imkân veren “sağlık yardım hakkı belgesi (formüler)” kodları aşağıda belirtilmiştir.
Sözleşme İmzalanan Ülkeler ve Formüler Kodları
– Almanya – T/A 11, T/A 9, T/A 20
– Hollanda – N/TUR 106, N/TUR 111, N/TUR 121
– Belçika – B.T.8, BT 16
– Avusturya – A/TR 3, A/TR 4
– Fransa – SE 208-01 FT, SE 208-02 FT SE 208-30 FT, SE 208-06 A FT, SE 208-28 FT, SE 208-09 FT
– K.K.T.C. – K.K.T.C/T.C. 3, K.K.T.C/T.C. 6
– Romanya – R/TR 3, R/TR5, R/TR 6
– Bosna-Hersek – BH/TR 4, BH/TR 6, BH/TR 7
– Çek Cumhuriyeti – CZ/TR 111
– Makedonya – MC/TR 4, TR/MC 6
– Lüksemburg – TR/L 3, TR/L 5
– Arnavutluk – AL/TR 4, TR/AL 5
Çifte Vatandaşlık Statüsünde yada İzinle Türk Vatandaşlığından Çıkanların GSS bakımından Değerlendirilmesi İşlemi:
Üniversitede ‘yabancı uyruklu öğrenci’ statüsünde öğrenim görmekle birlikte Türk vatandaşlığı haklarının devam ediyor olması nedeniyle ya ailelerinin sosyal güvencesinden yararlanacaklar. Bu mümkün olmuyor ise gelir testi yaptırarak kendileri için tespit edilen sağlık primini her ay düzenli olarak ödeyeceklerdir.
VEDAT İLKİ