PARILTILI NEONLARDAN DARÜLACEZE’ye UZANAN YOLCULUKTA SANATÇILAR SİGORTASINI İHMAL EDİYOR.
20 Aralık 2011
PARILTILI NEONLARDAN DARÜLACEZE’ye UZANAN YOLCULUKTA SANATÇILAR SİGORTASINI İHMAL EDİYOR.
Bir döneme damgasını vuran Yeşilçam’ın tanınmış aktörlerinden Mesut Engin hayatını kaybetti.
Bir zamanların renkli kişiliği oturduğu Şöhret Tahtından Darülaceze’de sona eren bir yaşam ile ömrünü tamamlamış oldu.
Bugün belki de bir avuç insan son görevini yerine getirecek,Mesut Engin’i ebediyete uğurlayacaktır.
Oysa yüzlerce,binlerce sinema emekçisi emekli olmak adına,Sosyal Güvence için kayıt altına alınmanın mücadelesini vermeye çalışıyor.
Aslında biz bu hazin tabloya fazla da yabancı değiliz.
Yıllardır aynı filmi ve senaryo’yu seyretmekteyiz.
Bu kadar acı ve acıklı sahnelere rağmen halen bir düzelme olmaması da biraz da bu konuda ortaya çıkan vurdum duymazlık değil mi?
Yaklaşık olarak 9 aydır yürürlükte olan kolay ve ekonomik sigorta örneği olan ”Sanatçıların Sigortası” uygulamada işlerlik kazanamamıştır.
Bu konuda SGK elinden geleni yapmasına rağmen sanatçılar gereken ilgiyi göstermemektedir.
Son günlerde kurulan ”Oyuncular Sendikası” bu konuda SGK ile işbirliği içerisine girmiştir.
Bu ekonomik ve kolay sigorta uygulamasından figüranın da bulunduğu sinema sanatçıları ve çalışanları, tiyatro, opera, bale sanatçıları ve çalışanları, müzik ve sahne sanatçıları, folklor ve halk sanatçıları, edebiyat ve görsel sanatlar ile dekoratif sanatlar alanında görev yapanlar yararlanabilecektir.
6111 sayılı Kanunun 51. maddesiyle Kanuna eklenen ek 6. madde ile 01.03.2011 tarihinden itibaren ;
Kültür ve Turizm Bakanlığınca belirlenecek alanlarda kısmi süreli iş sözleşmesiyle bir veya birden fazla kişi tarafından çalıştırılanlardan ay içerisinde çalışma saati süresine göre hesaplanan çalışma gün sayısı 10 günden az olanların kendileri tarafından 30 gün üzerinden prim ödemelerine imkan sağlanmış olup, bu madde kapsamında ödenen primler 4-1 (a) bendi kapsamında sigortalılık sayılacaktır.
”Sanatçı Olarak Kısmi Süreli Çalışanlara Ait Giriş Bildirgesi” ve sanatçı ve işvereni arasında imzalanan kısmi süreli iş sözleşmesi ile ikamet edilen ilde bulunan sosyal güvenlik il müdürlüğüne yada sosyal güvenlik merkezine müracaat edeceklerdir.
”Sanatçı Olarak Kısmi Süreli Çalışanlara Ait Giriş Bildirgesi” İşveren ile çalışanın bağlı olduğu meslek birliği veya sendika ya da Kültür ve Turizm Bakanlığının merkez veya taşra birimleri tarafından onaylatılacaktır.
Kanunun ek 6. maddesi kapsamındaki sigortalıların ay içerisinde birden fazla işverenin veya ek 6. madde kapsamında yeni bir işveren yanında çalışmaya başlamaları halinde, her bir işverenle yapmış oldukları kısmi süreli iş sözleşmeleri Kuruma ayrı ayrı verilecek, ancak ay içerisinde her bir sözleşme için prim ödenmeyip yalnızca 30 gün prim ödenecektir.
Kanunun ek 6. maddesine göre sigortalı olacaklar 01.03.2011 tarihinden itibaren 82. maddeye göre belirlenen prime esas kazancın alt ve üst sınırı arasında olmak kaydıyla sigortalı tarafından belirlenen günlük kazancın otuz katının % 32,5’i oranında prim öderler.
Bu prim oranının % 20’si malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları, % 12,5’i genel sağlık sigortası primidir.
Bu sigortalılardan 4447 sayılı Kanuna tabi olmak isteyenler % 3 sigortalı ve işveren hissesi oranındaki işsizlik sigortası primi de ödeyebilirler. İşsizlik sigortası priminin ait olduğu ayı takip eden ayın sonuna kadar ödenmemesi halinde o aya ait işsizlik sigortası primi ödeme hakları düşer.
Kanuna eklenen geçici 29. madde ile ek 6. madde kapsamındaki sigortalılar 01.03.2011-31.12.2011 tarihleri arasında 82. maddeye göre belirlenen prime esas günlük kazancın alt sınırının on sekiz katı üzerinden başlanılarak, takip eden her yıl için bir puan artırılmak suretiyle otuz katını geçmemek üzere prim ödeyeceklerdir.
Bu sigorta da İşverene Ekstra bir yükümlülük yok.
1/7/2011-31/12/2011 tarihleri arasında işsizlik sigortası primi ödemek istemeyenler;
Aylık kazanç alt sınırına göre : 27,90 TL x 18 x % 32,5 = 163,22 TL,
prim ödeyeceklerdir.
1/7/2011-31/12/2011 tarihleri arasında işsizlik sigortası primi dahil ödeyecekler;
Aylık kazanç alt sınırına göre : 27,90 TL x 18 x % 35,5 = 178,28 TL,
prim ödeyeceklerdir.
İdari Para Cezası:
Bildirimi süresinde yapmayan sanatçıyı çalıştıran işyerine ve ilgili meslek kuruluşuna da Bir Asgari Ücret tutarında İPC uygulanacaktır.
SONUÇ:
Bu kadar kolay sigortaya erişim 9 aydır gerçekleşmemiştir.
Bu bilinç yaygınlaşmaz ise Pırıltılı Hayatlar Sosyal Güvence’den yoksun olarak şanslı olanlar bir bakım evinde hayatlarını kaybederken,sosyal güvencesini sağlayamayanlar sokaklarda,park banklarında hayatlarını kaybedeceklerdir.
Sanatçıların alın yazgılarını değiştirmeleri kolay sigorta ile ellerinde artık zaman geçirmeden bir adım da siz sanatçılar atınız.
Sendika ve dernekleriniz ile bir araya gelerek kayıt dışı çalışmadan dizilerde, filmlerde kısmi süreli olarak çalışan ve çalışması 10 günden az olan sanatçıların sigortalılıkları, kendileri tarafından 2011 yılı için 18 günlük ve diğer yıllarda 1’er puan artarak prim ödeyerek sigortalı olmaları halinde 30 gün üzerinden sigortaları olacaktır.
Bunun için kısmi süreli çalışan sanatçılar işverenler ile yaptıkları kısmi süreli iş sözleşmesiyle bu çalışmalarını ispat etmeleri ve bu sözleşmenin de ekinde yer alan ”Sanatçı Olarak Kısmi Süreli Çalışanlara Ait Giriş Bildirgesini”,meslek odalarına ,sendikalarına yada Kültür Bakanlığının ilgili Müdürlüklerine onaylatarak ilgili SGK İl Müdürlüğü’ne müracaat etmeleri halinde sosyal güvencelerine kavuşacaklardır.
Umarım ilerleyen günlerde İş Kazası/Meslek Hastalıkları da hakları verilir.Bu da Kanun yönünde yapılan düzenleme ile mümkün olacaktır.
Sözün Bittiği Yer:
Geleceğinizi güvence altına almak için yarını beklemeden bugün siz de bir adım atınız.
VEDAT İLKİ