REFERANS-Asgari İşçilik veya ölçümleme …

16 Eylül 2005

Asgari İşçilik veya ölçümleme …
Ali bey, bir beton fabrikası kurmak için teşebbüs de bulundum. Fabrika inşaatına başlarken muhasebecim SSK’ya inşaat işi nedeniyle işyeri bildirgesi vermesi gerekirken, “beton fabrikası” işi yapıyoruz diyerek vermiş. Bu nedenle de SSK bize başka bir işkolundan kod verdi ve şimdi inşaatımız bitti. Ruhsat almak için SSK’dan ilişiksizlik belgesi istediğimizde bizi müfettişe gönderdi. İncelemenin müfettişe gitmesi nedeniyle bizim Sigorta Müdürlüğü ile uzlaşma hakkımız artık kalmadı mı? Rasim Derviş

Sayın okurum, kurmaya çalıştığınız beton fabrikası için öncelikle SSK’da “inşaat işi” işyeri olarak 4 (geçici iş) mahiyet kodunda ve 4003 (inşaat) işkolu kodundan 4.4003. kodlarını içeren bir işyeri dosyasının açılması gerekirdi. İşyeri ilk açılışta hatalı koddan açıldığı ve bunun düzeltmenin tek yolunun da SSK Sigorta Müfettişi incelemesinden geçtiği bir gerçek. Ayrıca, inşaatlar için maliyetinin en az %9 (yüzdedokuzu) oranında asgari işçiliğin SSK’ya bildirilmesi gerektiği de bir başka gerçek. Sizin uzlaşma dediğiniz ise bu oranın %25 (yüzdeyirmibeş) eksiği yani %9 yerine %6,75 üzerinden SSK sigorta müdürlüğüne prim ödeyerek ilişiksizlik belgesi alınabilmesi olanağı, olayın Sigorta Müfettişine gitmesi ile sona ermiş olmaz. Ancak, bu inşaat işi ile ilgili olarak dışarıya yaptırdığınız faturalı işçilikleriniz var ve oranı tüm inşaat maliyetinin %25 inden fazla ise müfettiş tarafından kayıtlarınızın incelenmesi ve asgari işçilik değerlendirmesi yapılması sizin lehinizedir. Siz Sigorta Müfettişi ile asgari işçilik incelemesi yerine sadece işyerinin işkolu kodunun incelenmesini talep ediyorsanız durumu Sigorta Müfettişine belirtin bu durumda denetim sadece bu iş ile kısıtlanabilir ama bu yetki müfettişe ait olduğu gibi Sigorta Müdürlüğünden talep edilen incelemenin konusu da önemlidir.
Bu durumda Sigorta Müdürlüğü işkolu kodu değiştirilen işyeri için, hesaplanan tutarın bildirilmediğini tesbit ederse bu kere hesaplanan prim tutarı, size tebliğ edilecektir. Bu tebliğden itibaren bir ay içinde ödeme yapabilirsiniz.

Askerlik Borçlanması…
Askerlik borçlanması ile ilgili bir sorum var. Doğum tarihim, 01.01.1969 ve 01.03.1989 tarihinde askere gittim, 01.08.1997 günü de ilk kez SSK’lı oldum. Askerlik borçlanması yapar ve primlerimi ödersem bu durumda SSK emeklilik hesaplanmasında Sigorta başlangıcım askere gidiş tarihim mi olur yoksa askerlik borçlanmam sadece primlerimi mi arttırır. Ayrıca, askerlik borçlanması için müracaatta bir süre var mı? Ökkeş C.

Askerden sonra SSK’lı (sigortalı) olduğunuz için askerlik sürenizi borçlanıp ödemeniz halinde sigorta başlangıcınız askere gidiş tarihiniz olmaz ama sigorta başlangıcınız askerlik süresi kadar geriye gelir. Yazmamışsınız ama mesela 20 ay askerlik yapmışsanız başlangıcınız 20 ay geriye gidip, 01.12.1995 olur. Ayrıca, ister önce olsun ister sonra her hal ve şartta prim ödeme gün sayısını da artırır. Askerlik süresinin borçlanılması için bir süre yok ama başvurup borç tebliğ edildikten sonra altı ay içinde ödemek zorundasınız.

Kısa…Kısa…Kısa…Kısa…Kısa…
Metin Korkmaz-İşgüvencesi kapsamında dava açmak için işten çıkışın size bildirildiği tarihten itibaren 30 gün içinde dava açılması gerekir. Siz 12.09.2003 de işten çıkarıldığınıza göre dava açma süresini geçirmişsiniz. Tazminatlarımı da aldım dediğinize göre bir dava için gerekçe kalmamış.
Şakir Pirim-Babanız, Bağ-Kur’dan sonra SSK’ya 3,5 yıl (en az 1260 gün) prim ödemek şartıyla SSK’dan 01.01.2010 günü (25 yıllık sigortalılık süresini tamamlayınca) emekli olabilir.
Bekir Karadavut-02.03.1984 tarihinden önceki 20 ay askerlik sürenizi borçlanmanız halinde başlangıcınız 02.07.1982 olacaktır. Bu başlangıca göre de 02.07.2007 günü emekli olabilirsiniz.
Güçlü Öymen-20.04.1982 tarihinde başlayan Bağ-Kur sigortalılığının 10 yıl sonra sona ermesinden sonra SSK’ya en az 1260 gün ve genel olarak (Bağ-Kur ve SSK toplamında) en az 5075 gün ile SSK’dan emekli olabilir.