Röntgencinin Emekliliği, Öğretmenler Yönetmelik Bekliyor

12 Aralık 2004

Röntgencinin Emekliliği
Merhabalar, benim eşim 1996 yılı kasım ayında devlet hastanesinde röntgen teknisyeni olarak işe başladı. Kesintisiz bugüne kadar aynı görevi sürdürdü. Eşim işe girdiği dönemde ve sonra yapılan yasal düzenlemelere göre hangi yaşta ve ne kadar hizmet yılı sonra emekli olacak. Sizin daha önceki bir yazınızda 16 yıl sonra emekli olabileceğini yazmışsınız. Ancak yaş sınırı nasıl etki edecek ve 16 yıl sonunda hemen emekli maaşı alabilecek mi?
Sorumu okuyup cevap yazabilirseniz çok teşekkür ederim. Mustafa Doğan

Mustafa bey, eşiniz için hesaplama 23.05.2002 tarihi (4759 Sayılı Kanun gereğince) baz alınarak yapılacaktır. Bu tarihe göre fiili hizmeti 5 yıl, 6 ay ve fiili hizmet zammı 1 yıl, 4 ay, 15 gün olup ikisinin toplamı olan itibari hizmet süresi 6 yıl, 10 ay, 15 gün olup 20 tam yılı tamamlamasına kalan süre 13 yıl, 1 ay, 15 gün olduğundan normal şartlarda emekli olacağı yaş 52’dir. Ancak sizinde bildiğiniz üzere kamuda röntgen çalışanlarına verilen fiili hizmet zammı süresinin tamamı bu yaştan düşülmektedir. Bu durumda eşiniz 16 yıl fiilen çalıştığında 4 yıl fiili hizmet zammı almış olacak ve itibari hizmeti 20 tam yıl olarak (52 yaşından 4 yıl önce yani) 48 yaşında emekli olabilecektir. Röntgende 16 tam yılı tamamlayacağı tarihte 48 yaşından küçük olursa isterse çalışmaya devam edip fiili hizmet zammı (yaştan düşülecek süre) kazanmaya devam ederek bu 48 yaşı daha da aşağıya indirme hakkı da var olduğu gibi 16 çalışma yılını tamamlayınca işinden ayrılığı 48 yaşını tamamlamayı evinde de bekleyebilir.

Öğretmenler Yönetmelik Bekliyor
Sayın Ali Tezel, öncelikle geniş kitleleri ilgilendiren sorunlara yer vermeniz nedeniyle teşekkürlerimi sunuyorum. Öğretmenlere ünvan verilmesine yönelik 5204 sayılı yasa ile ilgili tespitlerim var. Yüzbinlerce öğretmen için köşenizde buna yer verirseniz sevinirim.
Bilindiği gibi, öğretmenlere ünvan verilmesi ile ilgili 5204 sayılı yasa 30/06/2004 tarihinde TBMM’de kabul edilmiş ve 08.07.004 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmişti. Bu kanunun, tazminat ile ilgili 2 inci maddesi 01.01.2005 tarihinde yürürlüğe girecek ama ünvan verilmesi ile ilgili 1 inci maddesi yürürlüğe girdi. Bu kanuna göre, Milli Eğitim Bakanlığı’nın (bu kanunla ilgili) yönetmelik çıkarması gerekiyor.Ancak halen yönetmelik çıkmadı.
Özellikle, sınavsız ünvan verilecek yüksek lisans ve doktora yapmış öğretmenlerle ilgili çalışmaların 01.01.2005 tarihine kadar bitmesi gerekiyor. Bunun yapılabilmesi için de yönetmeliğin bir an önce çıkması gerekiyor. Mustafa Özdemir


Fikret Uğur-18 Yaşından sonraki SSK günleriniz, borçlanıp ödediğiniz askerlik süresi ve halen devam ettiğiniz memuriyetiniz ile birlikte toplam 9000 gün (25 tam yıl) prim/kesenek ödemek şartıyla 44 yaşını tamamlayacağınız (15.12.2004 gününden) sonra T.C. Emekli Sandığı’ndan emekli olursunuz.
Kemal Bektaş-Bir tane olması gerekirken iki tane SSK sicil numaranızı birleştirmek gerçekten ilerde emekli olurken sizin işlemlerinizi kısaltır. Madem defalarca dilekçe ile başvurduğunuz halde sicil numaralarınızı teke indirmiyorlar o zaman size tavsiyem, gecikmeden durumu Çalışma Bakanlığı-Ankara adresine bir başka dilekçe ile ayrıntılı olarak anlatmanızdır.