ALİ TEZEL

Sözcü Gazetesi: 1 Ekim 2008’den Sonra Yurtdışı Tedavisinden Kimler/Nasıl Yararlanacak? (2) – GSS Kapsamında Yol ve Refakatçi Giderleri Ödemesi Nasıl Olacak? – Yeni Dönemde İşverenlerin 4/a Sigortalılarını Bildirimi Nasıl Olacak?

ÇALIŞANLARIN SÖZCÜ’SÜ


1 Ekim 2008’den Sonra Yurtdışı Tedavisinden Kimler/Nasıl Yararlanacak? (Dünden Devam)


 


Tedavi amacıyla yurtdışına gidiş için kurul raporu şart


            Yurt dışındaki tedavi gerektiği SGK’ca yetkili kılınan sağlık hizmeti sunucuları tarafından düzenlenen sağlık kurulu raporunda belirtilmesi şartıyla geçerli. Ancak bu sürenin altı ayı geçmemesi de gerekiyor. Bu rapor SGK’ca belirlenecek sağlık kurulunca doğrulanması ve Sağlık Bakanlığınca da onaylanması durumunda yürürlüğe girecek. Teyit eden sağlık hizmeti sunucusunun görüşü ve SGK’nın onayı ile bu süre en çok iki yıla kadar uzatılabilecek.


 


            Yurtdışında varsa önce sözleşmeli sağlık kuruluşuna gitmesi gereken sigortalı sözleşmeli olmayanı tercih eder ve arada da fiyat farkı oluşursa bu farkı da kendisi karşılayacak.


 


Tetkikler de yurtdışında yapılabilecek


            Sağlık kurulu raporu ile belgelendirilmek ve Sağlık Bakanlığınca onaylanmak koşuluyla yurt içinde yapılamayan tetkikler, numunenin ve gerekiyorsa numune verecek kişinin gönderilmesi suretiyle yurt dışı sağlık hizmeti sunucularında yaptırılabilecek ve bu işlemlere ait ücretler SGK’ca ödenecek.


 


            GSS’li ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin yurt dışında yapılacak tedavileri ile tetkik ve tahlil işlemleri için yapılacak giderlere mahsuben kişilere veya sağlık hizmeti sunucusuna SGK’ca avans ödenebilecek.


 


 


GSS Kapsamında Yol ve Refakatçi Giderleri Ödemesi Nasıl Olacak?


 


GSS Kapsamında yol ve refakatçi giderleri memurlar GSS’ye devredilinceye kadar memurlar dışındaki genel sağlık sigortalılarını ve bakmakla yükümlü oldukları aile bireylerini kapsayacak.


 


Sevk için Tıbbî Gereklilik Aranacak          


18 yaşından büyük genel sağlık sigortalısı ve 18 yaşından büyük bakmakla yükümlü olunan kişilerin yatarak tedavileri sırasında hekimin veya diş hekiminin tıbben gerek görmesi koşuluyla yanında kalan refakatçinin yatak ve yemek giderleri bir kişi ile sınırlı olmak üzere SGK’ca karşılanacak.


18 yaşını doldurmamış çocukların yanında refakatçi kalınması ve bu refakat nedeniyle yol gideri ve gündelik ödenebilmesi için tıbben gerek duyulma şartı aranmayacak.


 


Sevkin Diğer Koşulları


GS sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin, başvurdukları sözleşmeli sağlık hizmeti sunucusunda yapılan hekim veya diş hekimi muayenesi veya tedavisi sonrasında, gerekli teşhis ve tedavi cihazlarının veya ilgili branş uzmanının bulunmaması gibi tıbbî ve zorunlu nedenlerle görülecek lüzum üzerine hasta sevki yapılabilecek.


 


Yerleşim yeri dışına sevklerde yol giderinin ödenmesi, kişinin muayene veya tedavi olduğu yerleşim yeri dışındaki sağlık hizmetinin sağlanabildiği en yakın sağlık hizmeti sunucusuna göre yapılacak.


 


Kişinin daha uzak bir yerleşim yerindeki sağlık hizmeti sunucusuna gitmesi hâlinde, en yakın sağlık hizmeti sunucusunun bulunduğu yerden itibaren oluşacak yol gideri farkı kendisince karşılanacak. Kişilerin özel araçları ile sağlık hizmeti sunucusuna gidiş ve dönüşlerinde mutat taşıt ücreti ödenecek.


 


Sevk yapılmaksızın yerleşim yeri dışındaki bir sağlık hizmeti sunucusundan sağlık hizmeti alınması hâlinde yol gideri ve gündelik ödenmeyecek.


 


Ödemelerin Koşulları



 


SGK’ca ödenecek ve ödenen prim miktarına göre refakat giderlerinde farklı uygulama yapılmayacak. Refakatçi kalındığına dair belgelerin ibraz edilmesi gerekecek.



İŞVERENLER İÇİN ÇALIŞMA HAYATI


Yeni Dönemde İşverenlerin 4/a Sigortalılarını Bildirimi Nasıl Olacak?


 


            Yeni dönemde de 4/a sigortalısı (Bugünün SSK sigortalısı) sayılanlar için çalışmaya, meslekî eğitime veya zorunlu staja başladıkları tarihten itibaren sigortalı hak ve yükümlülükleri başlayacak.


 


            İşverenlerin;



 


SGK’ya e-sigorta yoluyla bildirmeleri gerekiyor.


 


            Ancak istisna olarak 4/a sigortalısı sayılanlardan;



           


            SGK’ya yapılan bildirimler de süresinde yapılmış sayılacak.


 


            Ancak 4/a sigortalıları da çalışmaya başladıklarını, çalışmaya başladıkları tarihten itibaren en geç bir ay içinde, sigortalı bildirim belgesi ile doğrudan veya internet ya da benzeri ortamda SGK’ya bildirebilecekler.


 


            4/a sigortalılarının sigortalılıkları iş sözleşmelerinin sona ermesiyle bittiğinde bu tarihin işverenleri tarafından on gün içinde SGK’ya işten ayrılış bildirgesi ile ve e-sigorta aracılığıyla bildirilmesi gerekiyor.


 


Sigortalı işten ayrılış bildirgesine kaydedilen bilgiler, ayrıca ilgili aylık prim ve hizmet belgesinde de gösterilecek. Aylık prim ve hizmet belgesi ile sigortalı işten ayrılış bildirgesi arasındaki mutabakat olması gerekiyor.


 

Exit mobile version