ÇALIŞANLARIN SÖZCÜ’SÜ
GSS Primi İsteğe Bağlı Değil
Özel bir işyerinde çalışıyorum. GSS primi konusunda aşağıdaki konularda bizleri aydınlatmanızı rica ediyorum. Şöyle ki;
1. GSS primi zorunlu mudur?
2. Bu primi biz mi yoksa namımıza işverenimiz mi yatıracak?
3. Askere gittiğimde bu primi yine ödeyecek miyim?
4. İsteğe bağlı sigortalı olursam en az ne kadar GSS primi ödemem gerekir? Eyüp PARALI
Sayın Okurum,
- GSS primi askerlik yapanlar, tutuklu ve hükümlülerle milletvekilleri, GSS kapsamına geçinceye kadar memurlar, gitti ülkenin sağlık sisteminden yararlanan yurtdışı görevlileri, yurtdışı borçlanmasıyla emekli olup yurtdışında ikamet edenler, üç yıl içinde GSS’ye devredilinceye kadar 01.10.2008 öncesinin memurları, özürlü ve 65 yaş aylığı alanlar, geçici köy korucuları gibiler hariç zorunludur.
- GSS primi kısa ve uzun vadeli sigorta kollarına tâbi olan çalışanlar için yüzde 12,5
oranında olup bunun yüzde 5’i sigortalı, yüzde 7,5’i ise işveren hissesidir. İşveren
ücretinizden keseceği yüzde 5’lik kısmı kendisininkilerle birleştirip SGK’ya yatıracak.
- Askerlik göreviniz sırasında GSS primi ödemek zorunda değilsiniz.
- İsteğe bağlı sigortalı olursanız en az 2009 yılı ilk yarısında geçerli asgari ücret üzerinden en az 213,12 TL, yalnızca GSS primi ödemek isterseniz bu defa 166,50 TL ödemek durumunda olursunuz. Yalnızca GSS primi öderseniz sadece sağlıktan yararlanmış olursunuz. Fakat isteğe bağlı sigortalı olursanız sağlıktan yararlanmanın yanında bu sürenin emekliliğinize esas süreye sayılmasını da sağlamış olursunuz.
Yeni Dönemde Serbest Avukatlığın Sigortalılık Türü Değişti
Serbest avukatlık yapıyorum. Doğum tarihim 05.07.1966, ilk işe girişim 04.06.1979’dur. SSK topluluk sigortası ve çalışma hizmet gün toplamım 5 bin 986 gündür. Askerliğimi yedek subay olarak yaptığım için bir yıl da Emekli Sandığı gün toplamım var.
Normal şartlarda 05.07.2011 yılında 45 yaşında emekli olacağım. Avukatlık stajımı borçlanırsam emeklilik sürem 1 yıl öne çekilir mi? Stajımı askerlikten önce yapmış olmam bu durumu etkiler mi? Borçlanma için barodan mı yazı almam gerekecek? Nasıl bir yol izlememem konusunda bilgi vermenizi rica ediyorum. Av. İlhan AVCI/İZMİR
Sayın Okurum,
Yeni dönemde avukatlık staj sürelerinin borçlanılabilmesi için, sigortalı olmaksızın avukatlık stajını yapanların normal staj sürelerinin ilgili baro başkanlıklarınca onaylanan ve örneği SGK’ca hazırlanan hizmet borçlanması başvuru belgelerine göre ve yine SGK’ya yapılması gerekiyor.
Ne var ki ilk sigortalılığınız 13 yaşınızda gerçekleştiği için herhangi bir borçlanmayla bu süreyi öne çekme imkânınız bulunmuyor. Zira bu durumda askerliğinizi de stajınızı da ilk sigortalılık tarihinizden sonra yapmış oluyorsunuz. 25 yıllık sigortalılık süresini ve gerekli 5 bin günü doldurmuş bulunduğunuzdan 05.07.2011 tarihinde 45 yaşı da doldurarak hak kazanmış olacağınız emekliliğinizi öne alma şansınız yok.
Avukatları ilgilendiren nokta
Sizi ilgilendiren önemli nokta 1 Ekim 2008’den itibaren topluluk sigortası primi ödeyemeyecek oluşunuz ve mesleğinize serbest çalışarak devam ederseniz 01.10.2008’den sonra 4/b (Bağ-Kur) sigortalısı primi ödeyecek oluşunuzdur. Ancak sevindiren nokta emekliliğinizi hak edeceğiniz 05.07.2011 tarihinde henüz bin 260 günü doldurmadan 4/a (SSK) sigortalılığından emekli olabileceğinizdir. Emekli olduktan sonra da SGDP ödeyerek çalışan SSK emeklisi serbest avukat olarak mesleğinize devam edebilirsiniz.