ÇALIŞANLARIN SÖZCÜ’SÜ
İşsizlik Ödeneği Alınırken İsteğe Bağlı Sigortalı Olunabilir mi?
20.02.1962 doğumluyum. 1989 yılında Bulgaristan’dan göç ettim. SSK’lı olarak işe giriş tarihim 14.06.2005’tir. İşten 30.06.2008 tarihi itibari ile ayrılmış olacağım.
Temmuz 2008 tarihinden itibaren işsizlik sigortasından faydalanabilir miyim ? Kaç ay kullanabilirim? İsteğe bağlı sigortamı ne zaman başlatabilirim? Aynı anda her ikisi de olabilir mi? Emeklilik için kaç gün prim gerekiyor? Hangi sene emekli olacağım?
İsteğe bağlı sigortayı başlatmak için ne yapmalıyım? Hangi evraklar gerekiyor? Ne kadar prim ödemeliyim? Hiç ara vermeden mi ödemem gerekecek?
İşsizlik sigortası kullandığım aylar daha sonra bana engel olur mu? Tenzile İMAMOĞLU
Sayın Okurum,
Hizmet akdinizin 30.06.2008 tarihli feshinden önceki 120 günü (01.03.2008 – 30.06.2008) sürekli olmak üzere, son üç yıl içinde (01.07.2005-30.06.2008) en az 600 gün süre ile prim ödemiş olup da kendi istek ve kusurunuz dışında işsiz kalmışsanız, yani;
- Hizmet sözleşmeniz, ihbar önellerine uygun olarak işvereniniz tarafından feshedilmişse, yahut,
- Hizmet akdiniz, sağlık sebepleri, işverenin kanunda belirtilen ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan davranışları ve işçinin çalıştığı işyerinde bir haftadan fazla süre ile işin durmasını gerektirecek zorlayıcı sebepler nedeniyle bizzat kendileri tarafından feshedilmişse, yahut,
- Sağlık sebepleri veya işyerinde işçiyi bir haftadan fazla süre ile çalışmaktan alıkoyan bir zorlayıcı sebebin ortaya çıkması halinde işveren tarafından hizmet akdi feshedilmişse, yahut,
- Belirli süreli hizmet akdi ile çalışmakta olup da sürenin bitiminde işsiz kalmışsanız, yahut,
- İşyerinin el değiştirmesi veya başkasına geçmesi, kapanması veya kapatılması, işin veya işyerinin niteliğinin değişmesi nedenleriyle işten çıkarılmışsanız,
- Özelleştirme nedeniyle iş sözleşmeniz sona ermişse,
İşsizlik ödeneğine hak kazanabilirsiniz.
Bunlar dışındaki nedenlerle bizzat kendiniz tarafından sözleşmeniz feshedilmişse işsizlik sigortasından yararlanamazsınız.
Şayet işten ayrılma biçiminiz yukarıdaki seçeneklere uyuyorsa hak kazanacağınız İşsizlik ödeneğinden faydalanmak üzere İşten Ayrılma Bildirgesi ile birlikte hizmet akdinin feshedildiği tarihi izleyen günden itibaren 30 gün içinde, İş-Kur’un en yakın birimine başvurmanız gerekiyor.
600 gün prim ödemişseniz 180 gün, 900 gün prim ödemişseniz 240 gün, bin 80 gün ve daha fazla prim ödemişseniz 300 gün süre ile işsizlik ödeneği alabilirsiniz.
İsteğe Bağlı SSK Sigortalılığı
En az 1080 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olduğunuza,
Herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna zorunlu ya da isteğe bağlı sigortalı olmadığınıza ve buralardan kendi sigortalılığından dolayı aylık bağlanmamış olmadığına,
göre örneği Kurumca hazırlanacak isteğe bağlı sigorta talep dilekçesiyle SSK’ya müracaatta bulunup isteğe bağlı olarak SSK’ya her ay kesintisiz otuz gün üzerinden malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödeyebilirsiniz.
Ancak isteğe bağlı sigortalılık 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren 4/b sigortalılığı (Bugünün Bağ-Kur’u) kapsamında sayılacağından en geç 30 Eylül 2008 tarihine kadar isteğe bağlı SSK sigortalısı olabilirsiniz. 1 Ekim 2**8’e kadar aylık olarak asgari ücretin %25’i kadar (159,68 YTL) prim ödersiniz.
1 Ekim’den İtibaren Priminiz İş-Kur’dan
1 Ekim 2008 tarihinden sonra işsizlik sigortasından ödenek alırken isteğe bağlı SSK sigortasına prim ödeyemeyeceğiniz gibi bugünün Bağ-Kur’luluğu kapsamına girecek SSGSS sonrasının isteğe bağlı sigortalılığından prim ödemeniz de anlamsız olacaktır. Zira 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren işsizlik ödeneğinden yararlananlar için uzun vadeli sigorta primleri zaten İş-Kur tarafından yatırılmaya başlanacak.
Emeklilik Şartlarınız
İşsizlik sigortasından yararlanıldığı dönemde aynı zamanda isteğe bağlı sigortalı da olunabilir.
58 yaşınızı dolduracağınız 20.02.2020 tarihinde 7 bin günü doldurarak emekli olabilirsiniz.
İŞVERENLER İÇİN ÇALIŞMA HAYATI
Bağımsız Çalışan Emekli Avukatlar da SGDP Ödemeli
Emekli Sandığı’ndan emekli olan avukatım. 2006 yılında serbest avukat olarak çalışmaya başladığımda Bağ-Kur’a destek primi ödeyip ödemeyeceğim hususunda şifahi başvurum üzerine başka bir sosyal güvenlik kuruluşundan avukat olarak emekli olmam ve aynı işe serbest olarak devam etmem nedeniyle Bağ-Kur Genel Müdürlüğü Hukuk Müşavirliğinin 15.12.2003 tarih 106029 sayılı yazıları uyarınca prim ödemeyeceğimi bildirdi. Gerek meslektaşlarla gerekse noter arkadaşlarla yaptığım görüşmelerde pek azının destekleme primi ödediğini öğrendim. Konu hakkında bilgi verebilir misiniz? Rumuz:Avukat
Sayın okurum,
SSK’dan emekli olan ama yine de kendi bürosunda çalışmaya devam eden avukatların sosyal güvenlik destek primini nasıl ödeyecekleri 506 sayılı Kanunun 63 üncü maddesinde tespit edilmiş ve “Yaşlılık aylığı almakta iken serbest avukat veya noter olarak çalışmalarını sürdürenlerin, sosyal yardım zammı dahil, almakta oldukları aylıklarından %15 oranında sosyal güvenlik destek primi kesilir” hükmü doğrultusunda yüzde 15 oranında SGDP kesintisi emekli aylıklarından kesiliyor.
Öte yandan Emekli Sandığı’ndan emekli olup da serbest olarak çalışmaya devam eden avukatlardan SGDP kesilmeyeceğine ilişkin olarak bazı Bağ-Kur birimlerince yazılan bu yöndeki yazıların doğru olmadığı, ileride sizinle aynı durumu paylaşanlara geriye dönük borç çıkartılacağını düşünüyorum.
Keza yeni dönemde yaşlılık aylığı almakta iken; kendi adına avukatlık bürosu kurarak bu sebeple vergi mükellefiyeti olduğu için Kanun’un 4. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında çalışan avukatlar (Bugünün Bağ-Kur’luları) ilgili kamu kurum ve kuruluşlarından alınacak belgelerle doğrulamak kaydıyla faaliyette bulunulmadığına ilişkin süreler hariç olmak üzere çalışılan süreleri için, sosyal güvenlik destek primi oranı olarak bu Kanun’un 30. maddesinin üçüncü fıkrasının (b) bendinde belirtilen hükümler çerçevesinde bunlardan, almakta oldukları aylıklarının % 15’i oranında SGDP kesilecek. Bu oran, bu maddenin yürürlüğe girdiği yılda % 12 olarak, takip eden her yılın Ocak ayında bir puan artırılarak uygulanacak. Ancak bu oran % 15’i geçemeyecek ve kesilecek olan bu tutar, 4. maddenin birinci fıkrasının (b) bendine tabi sigortalılara ilgili yılın Ocak ayında ödenen en yüksek yaşlılık aylığından alınabilecek SGDP’den fazla olamayacak.