ÇALIŞANLARIN SÖZCÜ’SÜ
Memur ve Yeşil Kartlıların Katılım Payı Oranları ve Tahsil Yöntemi
Bir gün önceki yazımızda memur ve Yeşil Kartlılardan da hekim ve diş hekimi muayenelerinde, protez, ortez ve tıbbi malzeme kullanımlarında, yardımcı üreme yöntemi tedavilerinde katılım payı alınmaya başlanacağını belirtmiştik.
Söz konusu muayene katılım payının oranları da belirlenmiş bulunuyor. Buna göre; memur ve Yeşil Kartlılarla bakmakla yükümlü oldukları bireylerin sağlık kurumlarındaki ayakta tedavilerinde, hekim ve diş hekimi muayenelerinden 01.01.2009’dan itibaren sağlanan tedavilere ilişkin katılım payı olarak;
İkinci basamak resmi sağlık kurumlarında 3 TL,
Eğitim ve araştırma hastanelerinde 4 TL,
Üniversite hastanelerinde 6 TL,
Özel sağlık kurum ve kuruluşlarında 10 TL,
alınacak.
Birinci basamak resmi sağlık kuruluşlarında (Kurum hekimleri, sağlık ocakları v.b.) yapılan muayene ile aile hekimliği uygulamasına geçilen illerde aile hekimi muayeneleri için ve acil poliklinik muayeneleri için ne memurlar ne de Yeşil Kartlılar ve bunların bakmakla yükümlü oldukları bireyleri için katılım payı alınmayacak.
Protez, ortez ve tıbbi malzemeler için; memurlardan yüzde 20 oranında, Yeşil Kartlılardan yüzde 10 oranında katılım payı alınacak.
Memurlarınkini kurumları tahsil edecek
Aylıksız izinde olanlar da dahil 4/c sigortalıları ve bakmakla yükümlü oldukları kişiler için muayene katılım payı, kurumları tarafından çalışanların takip eden aybaşında ödenecek olan aylık ve ücretlerinden kesilmek suretiyle tahsil edilecek. Muayene katılım payı, sağlık kurum ve kuruluşları tarafından düzenlenen tedavi faturaları esas alınacak. Poliklinik muayene ücretinin yer almadığı sadece tanıya dayalı işlem fiyatının yer aldığı faturalardan bir tane katılım payı alınacak.
Aylıksız izne ayrılan kamu görevlisi ve bakmakla yükümlü olduğu aile fertlerinin muayene katılım payları kamu görevlisinin tekrar göreve başlayacağı aydan itibaren aylığından kesilecek.
Emeklilik, istifa ve ölüm halinde katılım payı
Kendisi ya da kanunen bakmakla yükümlü oldukları aile fertleri muayene olduktan sonra kamu görevlisinin emekliliği halinde tahsili için kurumunca SGK’ya bildirilecek. Kamun görevlisinin istifası halinde 15 TL’den fazla paylar için kendisine borç çıkartılarak tahsili sağlanacak ölümü halinde ise muayene katılım payı tahsil edilmeyecek.
Üst sınır
Kamu görevlisinin aylıklarından her ay için yapılacak kesinti miktarı 30.06.2009’a kadar 133,20 TL’yi yılın ikinci yarısında 138,60 TL’yi geçemeyecek. Kesinti yapılacak katılım payının bu miktarı aşması halinde kalan tutarlar kamu görevlisinin sonraki aylardaki aylıklarından kesilmeye devam edilecek.
Yeşil Kartlılarınkini eczaneler tahsil edecek
Yeşil Kartlıların muayene katılım payı, reçete ile eczaneye başvuru sırasında kurumla anlaşması olan eczane tarafından alınacak.
Yeşil Kart verilen kişiler adına birinci basamak resmi sağlık kuruluşlarında ve aile hekimliklerinde düzenlenen reçeteler için muayene katılım payı alınmayacak.
Hak sahipleri katılım payı olarak eczaneye ödedikleri tutar karşılığında, eczaneden fiş veya fatura talep edemeyecekler.
2009 Gelir Vergisi Tarifesi Belli Oldu
Buna göre 2009 yılında gelir vergisine tabi gelirlerin vergilendirilmesinde gelir vergisi (GV) matrahlarının;
8 bin 700 TL’ye kadar olan kısmı için yüzde 15,
22 bin TL’nin 8 bin 700 TL’si için bin 305 TL, fazlası için yüzde 20,
50 bin TL’nin 22 bin TL’si için 3 bin 965 TL, fazlası için yüzde 27,
50 bin TL’den fazlasının 50 bin TL’si için 11 bin 525 TL, fazlası için yüzde 35 oranında GV uygulanacak.
Okur Sorularına Kısa Cevaplar
İdris EMRE – 10.01.1975 doğumlu, 01.11.1998 tarihinden beri isteğe bağlı SSK sigortalısı olarak 3 bin 540 gün prim ödeyen ve 01.10.2008 tarihinden sonra bir işyerinde çalışmaya başladığını belirttiğiniz eşiniz iki ay daha prim öderse 58 yaşını dolduracağı 10.01.2033 tarihinde emekli olabilir. Çalışmaya devam ederek 5 bin 975 gün prim öderse 55 yaşını doldurduğunda da emekli olabilir.