ALİ TEZEL

Sözcü Gazetesi: Tarım SSK Sigortalılarına Şubat Ayında Yıllık Toptan Prim Ödeme Hakkı Yeniden Tanınmalı

ÇALIŞANLARIN SÖZCÜ’SÜ


Tarım SSK Sigortalılarına Şubat Ayında Yıllık Toptan Prim Ödeme Hakkı Yeniden Tanınmalı



01.10.2008’den sonra yeni Tarım SSK sigortalısı tescili yapılmasa da 01.10.2008 öncesi Tarım SSK sigortalısı olan ameleler bu sigortalılıkları kesintiye uğramadığı sürece Tarım SSK sigortalılığına devam edebiliyorlar. Bu sigortalılardan alınacak prim ve yapılacak yardımların hesabında esas tutulacak gün sayısının, primi ödenmiş her ay için 15 gün, bir tam yıl için 180 gün olmaya devam edecek olması Tarım SSK sigortalılığını cazip kılmaya devam edecek.


 


Eski dönemde önceki yılın primleri gecikme zamsız ve cezasız olarak izleyen yılın Şubat ayı sonuna kadar ödenebilirken 5510 sayılı SSGSS Yasası izleyen ayın Şubat ayı sonuna kadar ödenecek primlere bu defa zam ve ceza uygulanacağını daha önceki yazılarımızda belirtmiştik.


 


Bu bakımdan Tarım SSK sigortalılarının 2008 yılı primlerinin Eylül ayına kadar olan kısmını Şubat 2009 ayı sonuna kadar zamsız ve cezasız olarak ödemeleri mümkün iken 2008/Ekim ayına ilişkin tarım sigortası priminden başlanılarak, primlerin en geç takip eden ayın sonuna kadar ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde, ödenmeyen kısmına, sürenin bittiği tarihten itibaren, ilk üç aylık sürede her ay için  yüzde 3 oranında gecikme cezası tahsil edilecek. Gecikme cezasından başka her ay için bulunan bu tutarlara ödeme süresinin bittiği tarihten başlamak üzere borç ödeninceye kadar, her ay için ayrı ayrı Hazine Müsteşarlığınca açıklanacak bir önceki aya ait TL cinsinden iskontolu ihraç edilen DİBO senetlerinin aylık ortalama faizi bileşik bazda uygulanarak gecikme zammı alınacak.


 


Şubat 2009 ayı sonuna kadar ödenmesi halinde zam ve gecikme cezası uygulanmayacak olan Ocak 2008-Eylül 2008 ayları arasındaki prim borçlarının 2009/Şubat ayı sonuna kadar ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde, bu primler için de 01.03.2009 tarihinden itibaren aynı biçimde gecikme cezası ve gecikme zammı alınmaya başlanacak.


 


Oysa iş bulmaları ve çalışmalarının hiç de garantisi olmayan, sabit bir işyerleri bulunmayan tarım amelelerinin iş bulmalarının, hele ki bu krizli dönemde tamamen şansa kalmış olduğunun görülmesi gerekiyor. İş garantileri olmamasına rağmen sigortalılık bilinci uyandığı için isteğe bağlı Tarım SSK sigortalısı olmuş bu kitlenin her sabah evinden hiçbir iş garantisi olmadan çıktığı göz önüne alınarak, bunlardan iş akdine dayalı çalışanlar gibi muntazaman prim ödemelerini beklemenin tutarlı ve adaletli bir bakış açısını yansıtmadığı da görülmeli.


Bu bakımdan her ne kadar 2009 ilk döneminde aylık 108,23 TL, ikinci yarısı için 112,61 TL ödeyecek olan bu çalışanlara özgü olarak yılda bir defa Şubat aylarında toptan prim ödeme imkânı sağlanmaya devam edilmeli, gecikme zam ve ceza uygulanması kararı yeniden değerlendirilmeli. Zira bu bir anlamda işsiz sigortalı olan Tarım SSK sigortalıları deyim yerindeyse sopa değil şefkat bekliyor.


 


Okur Sorularına Kısa Cevaplar


Şakir SEVİN – 07.03.1949 doğumlu, 06.06.2001 ilk sigortalılık girişli ve 2 bin 417 prim günü olan bir sigortalı olarak iki yıllık askerlik borçlanmanızı yapar ve 363 gün daha prim öderseniz bu sürenin sonunda yaştan 3 bin 600 günle emekli olabilirsiniz.


Turgut AKSOY – 1947 doğumlu, 01.06.1978 ilk sigortalılık girişli, 73 SSK günlü ve 5 yıl 1 ay 23 günlük Tarım Bağ-Kur sigortalısı olan babanızın varsa askerlik hizmetinin yalnızca 14 aylık kısmını borçlanarak emekli olma şansı var. Ama bunun için Tarım Bağ-Kur sigortalılığını kapatıp bundan sonra en az bin 260 gün 4/a sigortalısı (SSK) olarak çalışıp prim ödemesi gerekiyor.


Hayri TAVŞANCI/TEKİRDAĞ  – 30.12.1955 doğumlu, 05.09.1980 ilk sigortalılık tarihli, 183 gün SSK da, 868 gün Bağ-Kur, 600 gün de askerlik borçlanması olan bir sigortalı olarak bundan sonra en az bin 260 günü çalışıp 4/a sigortalılığından (SSK) olmak üzere bin 949 gün (5 yıl 5 ay) daha prim öderseniz 4/a sigortalısı olarak emekli olabilirsiniz.


 

Exit mobile version