ÇALIŞANLARIN SÖZCÜ’SÜ
Yeni Dönemde Sağlık İçin Sevklerde Hasta ve Refakatçilere Yapılacak Ödemeler
18 yaşından büyük genel sağlık sigortalısı (GSS’li) ve 18 yaşından büyük bakmakla yükümlü olunan kişilerin yatarak tedavileri sırasında hekimin veya diş hekiminin tıbben gerek görmesi koşuluyla yanında kalan refakatçinin yatak ve yemek giderlerinin bir kişi ile sınırlı olmak üzere SGK’ca karşılanması gerekiyor.
Hasta sevkine esas tıbbî zorunluluk kapsamına bulunulan yerde muayene ve tedavi girişimi sonucunda gerekli teşhis ve tedavi cihazlarının veya ilgili branş uzmanının bulunmaması giriyor.
18 yaşını doldurmamış çocukların yanında refakatçi kalınması ve bu refakat nedeniyle yol gideri ve gündelik ödenebilmesi için tıbben gerek duyulma şartı aranmayacak. Ödenen prim miktarına göre refakat giderlerinde farklı uygulama yapılamayacak.
a)Ayakta tedavilerde, kendisinin ve bir kişi ile sınırlı olmak üzere;
- Refakatçisinin gidiş ve dönüş tarihleri için yol gideri,
- Sevk edilen sağlık hizmeti sunucusuna müracaat tarihi ile tedavinin sona erdiği tarihler arasında istirahatlı olunan süreler hariç olmak üzere gündeliklerinin,
b) Yatarak tedavilerde, kendisinin ve bir kişi ile sınırlı olmak üzere;
Refakatçisinin gidiş ve dönüş tarihleri için yol gideri ve gündelikleri ile (Hastanede yatılan günlerin gündelikleri hariç) ile yatarak tedavi gördüğü tarihlerde refakatçisinin yatak ve yemek giderinin,
SGK’ca ödenmesi gerekiyor.
SGK’ca refakatçi giderlerinin ödenebilmesi için sevk ile müracaat edilen sağlık hizmet sunucusunca düzenlenen refakatçi kalındığına dair belgelerin ibraz edilmesi gerekiyor.
Yatarak tedavilerde, tedavinin sözleşmeli sağlık hizmeti sunucusunda yapılması hâlinde bu sunucu tarafından faturalandırılacak refakatçi yatak ve yemek gideri ödeniyor, ayrıca şahsa ödeme yapılmıyor.
Özel araç kullanılabilir
Yerleşim yeri dışına sevklerde yol giderinin ödenmesi, kişinin muayene veya tedavi olduğu yerleşim yeri dışındaki sağlık hizmetinin sağlanabildiği en yakın sağlık hizmeti sunucusuna göre yapılması gerekiyor.
Kişinin daha uzak bir yerleşim yerindeki sağlık hizmeti sunucusuna gitmesi hâlinde, en yakın sağlık hizmeti sunucusunun bulunduğu yerden itibaren oluşacak yol gideri farkı kendisince karşılanacak. Kişilerin özel araçları ile sağlık hizmeti sunucusuna gidiş ve dönüşlerinde mutat taşıt ücreti ödenmesi gerekiyor.
Sevksiz dışta tedavi
Sevk yapılmaksızın yerleşim yeri dışındaki bir sağlık hizmeti sunucusundan sağlık hizmeti alınması hâlinde yol gideri ve gündelik ödenmiyor. Ancak yatarak tedavilerde hekim veya diş hekimi tarafından tıbben refakate lüzum görülmesi üzerine, refakatçi için yatış süresi ile sınırlı olmak üzere sağlık hizmeti sunucusuna yatak ve yemek gideri ödenebiliyor.
Belli bir program çerçevesinde tedavi gören (kemoterapi, radyoterapi, diyaliz vb) GSS’li ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin ilk sevk belgesine istinaden tedavilerinin devamı niteliğindeki diğer müracaatları nedeniyle yol gideri, gündelik ve refakatçi giderlerinin ödenmesinde her gidişleri için sevk belgesi aranması gerekmiyor. Ödeme işlemlerinin, ilk sevk belgesine istinaden diğer başvurularına ilişkin tedavi gördüğü tarihleri belirtir müracaat edilen sağlık hizmeti sunucusunca düzenlenecek belge doğrultusunda yürütülmesi gerekiyor.
2009 Gündelikleri
Sevk edilen yerde, sağlık hizmeti sunucusunda yatarak tedavi edilmesi gerekli görülmesine rağmen, yatak bulunmaması nedeniyle sağlık hizmeti sunucusuna yatırılmaksızın geçen günler için bu durumun sağlık hizmeti sunucunca belgelenmesi şartıyla beş günü geçmemek üzere gündelik ödenebiliyor.
Söz konusu gündeliklerin;
-01.01.2009-30.06.2009 tarihleri arasında; il dahilindeki sevklerde (ilçe-merkez arası) 2,67 TL., iller arası sevklerde 5,35 TL,
-01.07.2009-31.12.2009 tarihleri arasında il dahilindeki sevklerde (ilçe-merkez arası) 2,79 TL, iller arası sevklerde ise 5,59 TL,
Tutar üzerinden ödenmesi gerekiyor.
7 yaşını doldurmamış çocuklar için ise bu tutarların ancak yarısı ödenebiliyor.