ALİ TEZEL

Sözcü Gazetesi: Yurtdışı Borçlanmasında Üç Aylık Süre Şartı Geldi

ÇALIŞANLARIN SÖZCÜ’SÜ


Yurtdışı Borçlanmasında Üç Aylık Süre Şartı Geldi


Ağustos 1959 doğumluyum. 1991-1994 yıllarında geçen 3 yıl 4 aylık süre içerisinde Almanya’da 162 gün çalışmam var.  1994 sonunda yurda döndükten sonra 10.02.2000 tarihinde başlayan 80 günlük SSK sigortalılığım, 2002’den başlayan ve 2 bin 260 gündür devam eden Bağ-Kur sigortalılığım var. 1 Ekim 2008’den itibaren ayda 240 YTL ödemeye başladım. Bu durumda;



  1. Benim açımdan isteğe bağlı sigortalılığa devam ederek Bağ-Kur’dan mı emekli olmam doğru olur yoksa SSK’lılığa başlayarak oradan emekli olmam mı doğru olur?


  2. Eğer SSK’dan emekliliği seçersem yurtdışındaki 3 yıl 4 aylık süremle beraber ne kadar daha süre SSK’lı olarak çalışmam gerekir?


  3. Yurtdışı ödemeleri yapmak için belli bir yasal süre var mı? Ayşe ERDOĞAN


 


Sayın Okurum,


Öncelikle belirtmem lazım ki gerek 4/b sigortalılığından (Bağ-Kur) 15 yılla ve gerekse 4/a sigortalılığından 3 bin 600 günle emekli olabilmek için yurtdışı borçlanması yaparak sigortalılık başlangıcınızı 08.09.1999 öncesine çekmeniz gerekiyor. Aksi halde Bağ-Kur’dan 20 yıldan önce, SSK’dan ise yaştan 4 bin 500 günden önce emekli olamazsınız.


 


Her hal u karda borçlanma yapmanızda fayda olduğuna göre en azından 6 aylık borçlanma ile sigortalılık başlangıcınızı 10.02.2000’den 10.08.1999’a getirir ve SSK’dan yaştan 3 bin 600 günle; Bağ-Kur’dan yaştan 15 yılla emekliliğe tabi olmayı başarabilirsiniz.


 


Yurtdışı borçlanması için dilediğiniz zaman başvuru yapabilirsiniz.


 


Türk vatandaşlarının, yurtdışında geçen ve belgelendirilen sigortalılık süreleri ile bu sigortalılık süreleri arasında veya sonundaki işsizlik sürelerinden her birinde bir yıla kadar olan kısmının ve yurtdışında ev kadını olarak geçen sürelerinin, talepleri halinde borçlandırılarak sosyal güvenlikleri bakımından değerlendirilmesi mümkün bulunuyor. 


 


Önceden süre koşulu yoktu


Hesaplanacak borcun tebliğ edildiği tarihten itibaren üç ay içinde ödenmemesi halinde, borçlanma işlemi geçersiz sayılacak. Üç aylık süre içerisinde borcun bir kısmının ödenmesi halinde, ödenen miktara isabet eden süre geçerli sayılacak. Borcun bir kısmını veya tamamını ödemeyenlerin, bu sürelerinin değerlendirilmesi, yeniden yazılı başvuruda bulunmaları ve tahakkuk eden borç miktarını süresi içinde ödemelerine bağlı olacak. Oysa yeni kanun öncesinde yurtdışı borçlanması tahakkuku yapılanlar diledikleri zaman ödeme yapabiliyorlardı.


 


İsteğe bağlıda artık beyan önemli


İsteğe bağlı sigortalılıkta beyanınızı yenileyerek ayda 204 YTL de ödeyebilirdiniz. Beyan yenilemediğiniz için son basamak üzerinden prim alınmaya devam edilerek 240 YTL tahsil edilmiş. Oysa yeni Kanundan önce isteğe bağlı Bağ-Kur sigortalıları basamak sistemi üzerinden prim ödüyorlardı.


 


Tercih sizin


SSK’dan emeklilik için yurtdışı borçlanmasının en az 6 ayını yapıp üzerine en az 3,5 yıl daha aktif 4/a sigortalısı olarak prim ödeyerek 58 yaşında emekli olabileceğiniz gibi, yurtdışı borçlanmanızın tamamını yapıp üzerine 4,5 yıllık süre daha prim ödemekle Bağ-Kur’dan da 56 yaşında emekli olabilirsiniz. Tercih sizin.


 


Okur Sorularına Kısa Cevaplar


Mehmet ÖZATA – 5335 sayılı Yasanın 30 uncu maddesi gereği 27.04.2005’den bu yana SSK emeklisi olarak Emekli Sandığı’na tabi çalışmanız yasal değil ve SSK ileride 3 yıldır vermiş olduğu bu aylıkları faiziyle sizden geri isteyecektir. Kurumlar birleştiği için bunun tespiti artık zor değil. Bu nedenle ‘Zararın neresinden dönerseniz kardır’ hesabıyla bir an önce SSK yaşlılık aylığını kestirin. 65 yaşında Emekli Sandığı emeklisi (4/c sigortalılığından) olabilirsiniz. Emekli Sandığı kesenekleriyle, SGDP aynı şey olmayıp birbirinin ikamesi olmaz. Ekte gönderdiğiniz 1994 yılına ait yargı kararı eski hükme ait bulunduğundan şimdi geçerli değil.


 

Exit mobile version