Ali Tezel;
[email protected]
[email protected]
SSK’da denetim sorununa Bakan el attı
Son günlerde kayıtdışı istihdam konusunda epey rapor hazırlandı, yüzlerce mangal hazırlanıp külleri savruldu… Kayıtdışı istihdamın nasıl çözümleneceği konusunda ise pek konuşan olmadı. Yıllardan beri ihmal edilen, asıl görevleri hem işyerlerinde denetim hem de ölçümleme (asgari işçilik hesaplaması) yoluyla kayıtdışı istihdam ile doğrudan görevli olan SSK Başkanlığı Sigorta Teftiş Kurulu Sigorta Müfettişlerine verilmesi gerekenler için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız el attı. Geçen ay Şükrü Kızılot hocamın köşesinde dile getirdiği en önemli sorunlardan birine öncelik veren Başesgioğlu, önce 350 sigorta müfettişinin hepsine birer adet dizüstü bilgisayarı geçen hafta dağıttırdı. Ocak ayından itibaren de bu dizüstü bilgisayarlar internet (gerektiğinde cep telefonları-gprs) aracılığıyla merkez bilgisayarlar irtibatlandırılacak ve bunun için Bakan Danışmanı Saadettin Çay ve SSK Bilgi İşlem Daire Başkanı Menderes Bey gece-gündüz çalışıyor. Sigorta müfettişlerinin gruplarında bulunan araç-gereç ve personel eksiklikler ile Başkan Sait Ersoy’un talimatı ile Personel Daire Başkanı Kenan AY tarafından Ocak ayında tamamen giderilecek. Bu arada denetim görevlilerinin elini kolunu bağlayan SSİY’nin 24’üncü maddesi için komisyon da kurulmuş…
——————————————————————————–
Şirket ortağı işçi olur mu?
Ali Bey okurlarınıza yardımcı olduğunuz için teşekkür ederim. Ben şirket ortağıyım ve bu nedenle de Bağ-Kur’a prim ödüyorum. Ancak yaz aylarında otellerde çalışıyorum ve otel sahipleri benim için SSK’ya prim ödüyorlar. Acaba otellerin yatırdığı primleri ben geri talep edebilir miyim? Asıl merakım ise hem SSK hem de Bağ-Kur ödenince primler boşa mı gidiyor ve ben bakkal dükkanı işlettiğim için Bağ-Kur’a başladım ve daha sonra dükkanı kapattım ama şirket ortağı olup Bağ-Kur’a devam ettim acaba bu sorun olur mu? Mustafa Akın-Muğla
Mustafa Bey, ülkemizde üç kamu sosyal güvenlik kurumu olması nedeniyle bazen kapsama alanları karışmaktadır. Ancak, gerek bu kurumların uygulamaları ve gerekse yargı kararları gereğince bir sosyal güvenlik kapsamında prim öderken başka bir sosyal güvenlik kapsamında bir iş yapılması halinde ilk başlayan sosyal güvenlik kurumuna kayıt sona ermedikçe sonraki uygulamaya girmez. Buna göre sizin Bağ-Kur’unuzun gerekçesi olan şirket ortaklığı sona erinceye kadar Bağ-Kur’dan isteseniz de çıkamazsınız ve bu sürede işçi olarak otellerde veya başka yerlerde çalışsanız dahi sizin ücretinizden SSK primi kesilmemesi (sadece gelir vergisi kesilmesi) gerekir. Ancak çalışma sürelerinizde sizin ücretinizden SSK’ya prim ödenmiş ise bu yasal değildir ve 506 Sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu’nun 84’üncü maddesi gereğince sizin ücretinizden kesilen primleri faizsiz olarak siz geri alabilirsiniz. İşverenleriniz olan otel sahipleri de sizin için ödedikleri primleri ise faizli olarak SSK’dan geri alabilirler.
——————————————————————————–
Üç yerden de aylık alabilirsiniz
Ali Bey, eşim ve ben SSK’ya bağlı bir işyerinde çalışarak 1992’de emekli olduk. Her ikimize de SSK’dan emekli aylığı bağlandı. Ancak 2000 yılı sonunda eşimi kaybettim. Eşime ait maaş da bana bağlandı.
Babam T.C. Emekli Sandığı’na bağlı bir işyerinden emekli olmuştu. Bana kurumlar farklı olduğu için Emekli Sandığı’na müracaat edip merhum babandan maaş bağlayabilirsin dediler. Bende T.C. Emekli Sandığı’na müracaat ettim ve kendimin S.S.K’dan emekli aylığı aldığını, eşimden de emekli aylığı aldığımı net ve doğru beyan ettim. Bana 2001’de T.C. Emekli Sandığı tarafından aylık bağlandı. Basında yeni bir yasanın çıktığını ve aylıkların geri alınacağı söyleniyor. Bu nedenle son 3 aylık maaşımı bankaya yatmış ama ben çekmedim.
Bu durumda ne yapmalıyım? Bu konuda beni bilgilendirmenizi rica ederim. H.Bayölken
Hanımefendi, halen geçerli olan kanunlara göre kendi emekli aylığınızı, eşinizden dolayı dul aylığını ve T.C. Emekli Sandığı iştirakçisi iken vefat eden babanızdan dolayı da yetim aylığı alabilme hakkınız var. Basında bu konu ile ilgili ne haberi çıktı bilemiyorum ama T.C. Emekli Sandığı yetimlerine aylık ödenmesinin önüne biraz zor geçilir siz bankadaki aylığınızı almaya devam edin.
——————————————————————————–
Aylığın eşe devri olur mu?
Ben SSK emeklisiyim ve emekli aylığımız eşimin üzerine yapsam (devretsem) daha sonra istediğim zaman tekrar üzerime geri alabilir miyim? Ahmet Aytepe Ahmet Bey, emekli aylığınız sizin adınıza olup eşinize devredemezsiniz. Ancak bankadan çekmesi için noterden vekalet verebilirsiniz. Daha sonra istediğiniz zaman bu vekaleti noter yoluyla ortadan kaldırabilir ve kendiniz bankadan alabilirsiniz.
——————————————————————————–
Okurlara cevaplar
Gıyasettin Can-Elazığ-Var olan %40 raporunuz ile bir işe girip, işvereniniz aracılığıyla vergi indirim belgesi alırsanız 3600 gün sayısı ile SSK’dan emekli olursunuz. Arada boş geçen eski süreleri ödeme imkanınız yok.
Ömer Demir-Antalya-Gönderdiğiniz belgeye göre, 7338 gün memuriyet, 530 gün SSK ve 21.08.2001’de başlayan ve hala devam eden Bağ-Kur toplamında 9000 günü (25 tam yılı) tamamlamışsınız. Size tavsiyem en geç Ocak ayı içinde (Bağ-Kur’da 3.5 yılı tamamlamadan) T.C. Emekli Sandığı’na emeklilik için dilekçe verin, isterseniz Bağ-Kur’a emeklilik için dilekçe verebilirsiniz Bağ-Kur, Emekli Sandığı’na gönderir.
Salim Kaya-Eskişehir-44 yaşında (01.07.2006) SSK’dan emekli olursunuz. Fazla ödenen her 240 gün (eski sistem) için %1 daha fazla aylık alırsınız.
Bahtiyar Mutlu-Var olduğunu söylediğiniz %45 rapor oranı vergi indirim belgesi alırsanız dilediğiniz zaman emekli olursunuz.
Ayhan Aral-Şarköy-Çalışma Bakanlığı Ankara ve SSK Başkanlığı Ankara adreslerine ayrıntılı dilekçe gönderin.
Ahmet Gergin-Dinar-Askerlik borçlanması sosyal güvenlik başlangıcınızı öne çeker ve 49 yaşında emekli olabilirsiniz, borçlanmazsanız 50 yaşında.
İlyas Erçen-Manisa-2000 yılında 8254 gün prim ödeme süresi ile emekli olduğunuzda aylık bağlama oranınız %73 olmalı ama bu oran pek fazla birşey ifade etmez göstergeniz 9475 (en düşük) ise 413 milyon lira emekli aylığı doğru olabilir.
A.Osman Akar-Erzincan-30.11.2004 gününe kadar olan fişlerinizi en son çalıştığınız işyerine daha sonraki dönemi ise emekli aylığı aldığınız yere vereceksiniz.