Torba Yasa çalışana hangi hakları getirdi?

19 Şubat 2016

10 Şubat 2016 günlü Resmi Gazete’de yayımlanan “6663 sayılı ‘Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’ ile memurlar ile bazı çalışanların özlük haklarında değişiklik yapıldı. Düzenlemeler şöyle:

Yeni işyeri açan ve 29 yaşından küçük olan gençler 3 yıl boyunca vergi ödemeyecekler. İlgili yasaya göre bu gençlerin vergiden istisna olacakları kazanç tutarı 75 bin lirayı geçmeyecek.

Vergi istisnasının şartları ise şöyle:

1. İşe başlamanın kanuni süresi içinde bildirilmiş olması, 2. Kendi işinde bilfiil çalışılması veya işin kendisi tarafından sevk ve idare edilmesi (Çırak, kalfa veya yardımcı işçi çalıştırmak ya da seyahat, hastalık, askerlik, tutukluluk ve hükümlülük gibi zaruri ayrılmalar dolayısıyla geçici olarak işinde bilfiil çalışmamak bu şartı bozmaz.),

3. Faaliyetin adi ortaklık veya şahıs şirketi bünyesinde yapılması hâlinde tüm ortakların işe başlama tarihi itibarıyla bu maddedeki şartları taşıması,

4. Ölüm nedeniyle faaliyetin eş ve çocuklar tarafından devralınması hâli hariç olmak üzere, faaliyeti durdurulan veya faaliyetine devam eden bir işletmenin ya da mesleki faaliyetin eş veya üçüncü dereceye kadar (bu derece dâhil) kan veya kayın hısımlarından devralınmamış olması,

5. Mevcut bir işletmeye veya mesleki faaliyete sonradan ortak olunmaması.

İstisna kapsamındaki faaliyetlerden kazanç elde edilmemesi veya istisna haddinin altında kazanç elde edilmesi hâllerinde dahi yıllık beyanname verilir.Bu istisnanın bu kanunun 94’üncü maddesi uyarınca tevkif suretiyle ödenecek vergiye şümulü yoktur.

 KÜÇÜK ESNAFA VERGİ MUAFİYETİ

Torba Yasa’yla basit usulde (küçük esnaf) çalışan esnafın yıllık 8 bin liraya kadar olan kârları da vergi dışı kaldı.

Yine aynı yasayla öğrenci olup 25 yaşından küçük gençlerin çıkartacağı pasaportlardan artık harç alınmayacak.

657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 108. maddesi gereğince 24 aya kadar aylıksız izin verilmektedir. Aylıksız izinli olan doğum yapan memur bu dönemlerde derece ve kademe alamamaktaydı. 

Şimdi yapılan yeni düzenleme ile her yıl için bir kademe ilerlemesi ve her üç yıl için bir derece yükselmesi verilecek.

 657 Sayılı Kanun’un 104’üncü maddesinin (A) fıkrasına beşinci cümlesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki cümle eklendi: “Doğum öncesi analık izninin başlaması gereken tarihten önce gerçekleşen doğumlarda ise doğum tarihi ile analık izninin başlaması gereken tarih arasındaki süre doğum sonrası analık iznine ilave edilir.”

 EVLAT EDİNENE DE İZİN HAKKI GELDİ

 Torba Yasa’ya evlat edinme ile ilgili de şu hükümler eklendi:

“Üç yaşını doldurmamış bir çocuğu eşiyle birlikte veya münferit olarak evlat edinen memurlar ile memur olmayan eşin münferit olarak evlat edinmesi hâlinde memur olan eşlerine, çocuğun teslim edildiği tarihten itibaren sekiz hafta süre ile izin verilir.Bu izin evlatlık kararı verilmeden önce çocuğun fiilen teslim edildiği durumlarda da uygulanır.”

“Üç yaşını doldurmamış bir çocuğu eşiyle birlikte veya münferit olarak evlat edinen memurlar ile memur olmayan eşin münferit olarak evlat edinmesi hâlinde memur olan eşlerine, 104 üncü maddenin (A) fıkrası uyarınca verilen sekiz haftalık iznin veya aynı maddenin (F) fıkrası uyarınca izin kullanılması hâlinde bu iznin bitiminden itibaren, istekleri üzerine yirmi dört aya kadar aylıksız izin verilir.”

“Doğum sonrası analık izni süresi sonunda kadın memur, isteği hâlinde çocuğun hayatta olması kaydıyla analık izni bitiminde başlamak üzere ayrıca süt izni verilmeksizin birinci doğumda iki ay, ikinci doğumda dört ay, sonraki doğumlarda ise altı ay süreyle günlük çalışma süresinin yarısı kadar çalışabilir.

Çoğul doğumlarda bu sürelere birer ay ilave edilir.Çocuğun engelli doğması veya doğumdan sonraki on iki ay içinde çocuğun engellilik durumunun tespiti hâllerinde bu süreler on iki ay olarak uygulanır.

Üç yaşını doldurmamış bir çocuğu eşiyle birlikte veya münferit olarak evlat edinen memurlar ile memur olmayan eşin münferit olarak evlat edinmesi hâlinde memur olan eşleri de, istekleri üzerine (A) fıkrası uyarınca verilen sekiz haftalık iznin bitiminden itibaren bu haktan aynı esaslar çerçevesinde yararlanır.”

EMNİYET’TE TAZMİNAT RAKAMI ARTTI

Daha önce daha düşük rakamlı “emniyet hizmetleri tazminatı” alan emniyet hizmetleri sınıfında çalışanların tazminat rakamları da değiştirildi.

Torba Yasa’yla polislerin ek göstergeleri de artırıldı.

Daha önce polisler en fazla 2200 ek göstergeye kadar gelebilirken yeni düzenleme ile 3000 ek göstergeye kadar gelebilecekler.