TORBA YASA ÇIKTI…”SEVİNENLER” PARMAK KALDIRSIN…

11 Şubat 2016

~~ Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı, kamuoyunda adına çok aşina olduğumuz '' torba yasa '' olarak , meclisten geçti.Torba 'dan çıkanlar herzaman olduğu gibi bazılarımızı mutlu ederken ,bazılarımızın  umutlarını başka baharlara erteledi…İşte 2016 Torba Yasa…

 

 

İŞ KURAN GENCE 3 YIL VERGİ YOK

     Buna göre ilk defa iş kuracak olan genç girişimcilere gelir vergisi muafiyeti getirilecek. Üç vergilendirme dönemi boyunca kazançlarının 75 bin liralık kısmından vergi alınmayacak. 29 yaşını doldurmamış tam mükellef gerçek kişilerden ve ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle ilk defa gelir vergisi mükellefi olan kişilerden faaliyete başladıkları tarih itibariyle üç vergilendirme dönemi boyunca elde ettikleri bu kazançların bir kısmı gelir vergisinden müstesna olacak. Vergilendirmeden belirtli şartlarla muaf tutlacak bir diğer kesim ise basit usulde vergilendirilen esnaf için. Bu gruba giren esnaflardan tespit edilen ticari kazançlarının 8 bin lirasına kadar olan kısmı üzerinden gelir vergisi alınmayacak. Tutar oranı, her yıl günün ekonomik koşullarına uygun olarak yeniden belirlenecek.

      Bunu okuyunca aklıma şu soru geldi…Acaba 29 yaşından büyük biri de işyeri açmayı düşünürken '' ya 3 yıl vergiden muaf olmak varken,niye kendi üstüme açayım…Bu kadar çevrem var , 29 yaşını doldurmamış birini bulamazmıyım '' diye düşünürse….Ama yok yaaa…Bu kadar da kötü düşünmeyelim artık…..

    

EMNİYAT TEŞKİLATINA ZAM GELİYOR

     2016 Torba Yasası'nda yapılacak yeni düzenlemeyle birlikte teşkilat mensuplarına verilen Emniyet Hizmetleri Tazminatı %25 oranında artacak. Zam oranı rütbeye göre  140 lira ile 615 lira arasında değişecek.

      Bu madde size uygun olmasa da, burdan meslek seçiminin ne kadar önemli olduğunu anlamış oldunuz…Siz de öğretmen olana kadar Emniyet Teşkilatında çaycı olsaymışınız..

    

MEMURLAR BU MADDE SİZİ GÜLÜMSETECEK

       Buna göre; doğum sonrasında ücretsiz izin alan memur anne ve babaya, her sene için bir kademe ilerlemesi ve her üç yıl için bir derece yükseltmesi verilecek. Veriecek bu yeni hak, torba kanun yürürlüğe girdiği tarihten sonra kullanılan izinler için geçerli olacak. Bu yeni hak evlat edinenler için de geçerli olacak. Üç yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen memurlar, iki yıllık aylıksız izin hakkından yararlanabilecek. Ayrıca üç yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen memur eşe, çocuğun teslim edildiği tarih itibariyle sekiz hafta aylıklı izin verilecek .Erken doğum sebebiyle doğum öncesi iznini kullanamayan memur, kullanamadığı bu süreyi doğum sonrası iznine ek olarak talep edebilecek. Ayrıca üç yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen memur eşe, çocuğun teslim edildiği tarih itibariyle sekiz hafta aylıklı izin verilecek.

     Şuan için memurun iş güvencesi gibi bir garanti belgesi olduğu sürece süper bir madde…Ama Memurlar Kanunu değişip, iş güvenceleri kalkacak olur ise, o zaman bu haklar memur bayanlara '' durumunuza uygun münhal kadro bulunamadı'' şeklinde dönebilir..

UZMAN ERBAŞLARA EK GÖSTERGE ARTIŞI

    Mevcut uygulamaya göre uzman erbaşın ek göstergesi astsubayın 2/3 ’ünden fazla ,. Ek gösterge tavanı 2.200 olarak uygulanıyorken . Yeni Torba Yasa ile birlikte bu rakam artacak ve 3.000'i bulacak. Böylece uzman erbaşlar için maaş artışı ve özellikle emekli aylığında artış olacak.

    

SSK 'LI EBEVEYNE KISMİ SÜRELİ ÇALIŞMA HAKKI

    Yeni doğum yapan ebevynlerin yanı sıra küçük yaşta çocukları olan, tam süreli olarak çalışan anne ve babalar, isterlerse çocuklarının ilkokula başladığı tarihe kadar kısmi süreli çalışabilecekler. İşveren ebeveynin bu talebini fesih sebebi sayamayacak. Doğum veya doğum sonrasında annenin vefatı halinde annenin kullanamadığı izinler, babaya geçecek.    

   Ayrıca,şuan ki  uygulamada doğum yapan kadın işçi, isterse ücretli izin süresinin (16 hafta) bitiminden itibaren altı ay ücretsiz izin alabiliyor, ancak işveren bu altı 6 ay boyunca işçiye her hangi bir ücret ödenmiyorken Torba Yasa'daki düzenlemeyle , bu ücretsiz izin süresince kadın işçi iş yerinde yarım gün çalışırsa, diğer yarım günün ücretini devlet ödeyecek. Ancak bunun için bazı şartları var:

 

    Doğum tarihinden önceki son üç yıl içerisinde en az 600 gün prim ödemiş olması,doğum sonrasındaki altı aylık sürede yarım gün (haftalık 22,5 saat) çalışması, doğum sonrası analık izni bittikten sonra 30 gün içerisinde İŞKUR’a başvurması gerekiyor.

     Yarım çalışma ödeneği ödenen süre boyunca kadın işçinin primlerinin yarısı da yine İŞKUR tarafından ödenecek. Bu haktan üç yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen eşlerden birisi de yararlanabilecek.

    Okurken insana ''oh beee'' dedirtse de ..işsizliğin alıp başını gittiği günümüzde acaba işveren bundan böyle,  sizi işe alırken evlenme ve anne baba olma potansiyelinizi baştan düşünüp, ''kusura bakma aradığın pozisyon sen gelmeden az önce doldu mu der'', iş başvuru formuna çocuğu olmayan ve olmayacak, evlenmemiş ve evlenmesine sakıncalı durumu olan mı der bilemedim…Bir de şu var tabii, işveren çok iyi niyetli olabilir de,ya adamın iş yoğunlu fazla  ve günlük yapılmasını gerektiriyor ise, bu durumda adam size izin verip ya kendi çalışacak, ya da yarım günlük yeni bir eleman alacak..Bu da sizce '' kiralık işçi'' liğin yasal alt yapısını oluşturmaz mı…Ya da belki de en büyük sıkıntı kadın işçilere verilen bu haklar sonrası zaten sorun olarak görünen ''kadın işçi'' nin çalışma hayatından dışlanması sözkonusu olabilir mi..Umut ediyorum ki, konularla ilgili Genelgeler  yayımlandıkça içimizdeki korkunun boş ve gereksiz endişelerden öteye gitmediğini anlarız… 

EMEKLİ MAAŞINDAN KESİNTİ KALKIYOR

   Şuan ki uygulamada emekli olduktan sonra esnaf veya şirket ortağı olarak çalışmaya devam edenlerden aldığı emekli aylığından  yüzde 10 oranında destek primi kesiliyorken, Torba Yasa ile birlikte bu kesinti kalkacak ve  emeklilik sonrasında iş yeri açıp vergiye kaydolduğu için veya şirket ortağı olduğu için emekli aylığından % 10 oranındaki kesinti yapılmayacaktır.

    Bu maddeyi okuduğunuz da…Sizin içinizden '' yaa madem bu kesinti kaldırılabiliyordu,bunca yıl yapılan kesinti de neyin nesiydi '' demek geçmiyor mu…Aklınıza onca emeklinin sırf geçmişe dönük SGDP tescili yapılmadı diye çıkarılan borçları, aylıklarından yapılan kesintilerinden dolayı yaşadıkları mağduriyet içinizi acıtmıyor mu…Neyse önemli olan yanlıştan dönmek diyelim…İyi tarafından bakalım…

GENÇ İŞSİZLERE İKİ YIL DAHA GSS

      Lise ve dengi okullardan mezun olanlar 20 yaşını, üniversiteden mezun olan gençler ise 25 yaşını geçmemek şartıyla, iki yıl boyunca zorunlu GSS primi ödemeksizin sağlık hizmeti alabilecekler.

      Bu madde sanırım tasarı içinde yer alıp, kanunlaşan en gerekli maddelerden biriydi..

 

 

      Evet…2016 Torba Yasa'da yasallaşan maddeler şimdilik bunlar…Ancak gözlerimiz kamuda kadro bekleyen taşeron işçilerin….Sırf sigortalı olmadan önce doğum yaptıkları için diğer borçlanmalara göre çifte standart uygulanan ''sigortalılık öncesi doğum borçlanması'' bekleyen sigortalıların … 8 Eylül 1999 öncesinde çalışmaya başlayan ancak emeklilikte yaşa takılanların …Meslek liselerinde okuyup staj sigortası yapılanların , emeklilikte bu sigortanın başlangıç kabul edilmesine yönelik beklentilerinin,  1 Ekim 2008’den sonra özellikle 3.500 liranın altında kazançla SGK’ya bildirilen kişilerin, prim günleri arttığı hâlde emekli aylıkları düşmesinin engellenmesine yönelik kanun maddelerini boşuna aradı durdu…Evet devlet büyüklerimizin hakkını yemiyelim…Ama sanki çıkan maddeler daha sınırlı bir kesimi güldürmüş yada güldürmeye çalışmış gibi….Sanki başka bahara ertelediklerimiz çıksa…Herkese bir sebeple gülücük bulaşacakmış gibi geliyor…

      Ama tabii biz devlet büyüklerimizden iyi bilecek değiliz ya…Beğenen beğenir…Beğenmeyen çeker gider !!! Neyse ki…''Torba Yasa'' hayatımıza bir girdi tam girdi…Umudumuz…Başka bahara ertelediğimiz beklentilerin…En kısa zamanda yeni bilmem kaç sayılı ''torba Kanun ''olarak  çıkması…