Torba Yasa’da her kesime yeni hak var

21 Şubat 2016

ÖNCEKI yazımızda, 10 Şubat 2016 günlü Resmi Gazete’de yayımlanan Torba Yasa ile memurlar ve bazı çalışanların özlük haklarında ne tür değişiklikler yapıldığını yazmıştı. Torba Yasa’nın çalışana hangi haklar getirdiğini bugün de yazmaya devam ediyoruz. Düzenlemeler şöyle: 

* 657 Sayılı Kanun’a eklenen madde ile doğum yapan kadın memur veya bu hakkı kullanmak isterse erkek memur olan eşi de yarı zamanlı çalışıp tam aylık almaya devam edecek. 

* Muhtarlar bugüne kadar 5700 gösterge ile memur maaş katsayısının çarpımı kadar (0,088817 X 5700 =506 lira) aylık alırken yeni düzenleme ile gösterge 14750’ye çıkarıldı. Böylece muhtarların aylık ücreti 0.088817 X 14750 =1310 liraya çıkarılmış oldu. 

* Uzman erbaşların memuriyete geçişi için istenen süre 7 yıl oldu. 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 92. maddesine göre “Uzman erbaşlar ikiden fazla olmamak üzere memurluktan kendi istekleriyle çekilenlerden veya Kanun hükümlerine göre çekilmiş sayılanlardan tekrar memurluğa dönmek isteyenler, ayrıldıkları sınıfta boş kadro bulunmak ve bu sınıfın niteliklerini taşımak şartıyla ayrıldıkları tarihte almakta oldukları aylık derecesine eşit bir derecenin aynı kademesine veya 71’inci madde hükümlerine uyulmak suretiyle diğer bir sınıfta eşit derecedeki kadrolara atanabilirler…” İşte bu haktan yararlanıp uzman erbaşlıktan istifa edip memuriyete dönmek isteyenlerin en az 7 yıl uzman erbaş olmaları gerekecek. 

* Torba Yasa’yla uzman erbaşların intibak sorunu ve yüksek öğrenim sorununa da çözüm getirildi.

DOĞUM YAPANA ÜCRET DESTEĞİ

* Torba Yasa’yla doğum yapan çalışanlara 2-4 veya 6 ay tam ücret desteği geldi. 

* Torba Yasa ile doğum yapan çalışana çocuğu 4.5 yaşına gelinceye kadar yarım çalışma veya yarım ücret kazanma hakkı verildi. 

* Yeni yasaya göre doğum yapıp vefat eden kadın çalışanın kullanmadığı izin sürelerini baba tamamlayabilir.

EMEKLİYE DESTEK PRİMİ KALKTI

* Nereden emekli olursa olsun, emekli olduktan sonra vergi mükellefi olanlar, şirket ortağı olanların emekli aylıklarından yüzde 10 oranında SGDP kesintisi yapılmaktaydı yeni düzenleme ile bu artık kaldırıldı. 

* Yasayla Bağ-Kur emeklilerine de aylıklarını kestirip normal çalışmaya geçme hakkı geldi. SSK emeklileri emekli olduktan sonra çalışmak isterlerse iki seçenekleri vardı. Bunlardan ilki ‘emekli aylığımı kesin normal sigortalı gibi çalışacağım ve size normal prim ödeyeceğim’, diğeri de ‘emekli aylığımı kesmeyin, işyerinden aldığım ücretten SGDP kesin’. İşte bu hak Bağ-Kur emeklilerine yok idi. Şimdi yeni düzenleme ile Bağ-Kur emeklilerine aynı hak getirildi. 

* Çalışan gazilerden de artık yeni dönemde daha az prim alınacak.

YENİ MEZUN GENCE İKİ YIL GSS YOK

Eski uygulamada liseden veya üniversiteden mezun gençler 120 gün GSS primi ödemeden ana-baba üzerinden sağlıktan yararlanıyor, 120 günün sonunda öğrenci olamamışlarsa veya işe girmemiş iseler GSS primi ödüyorlardı. Yeni uygulama ile artık 2 yıl GSS primi ödemeden ana-baba üzerinden sağlık yardımı alacaklar.

TÜM İŞVERENLERE HAZİNE TEŞVİKİ

Hazine teşvikinden artık tüm özel sektör işverenleri yararlanacak. Daha önceki uygulamada en az 10 veya daha fazla işçi çalıştıran özel sektör işverenleri geri kalmış bölgelerde yatırım yaparsa Hazine teşviği alıyordu yeni düzenleme ile 10 işçi kuralı kaldırılmış ve tüm özel sektör işverenleri geri kalmış bölgelerde yatırım yapar işçi çalıştırırsa Hazine teşviği alabilecekler.