Turmob Genel Kurulu Notları

10 Ekim 2004

Ali Tezel


[email protected]
[email protected]




TÜRMOB notları

Dün Ankara’da Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu’nda yapılmaya başlanan TÜRMOB Genel Kurulu’na Yaşar Kabataş ile birlikte ben de katıldım ve bugün de devam edeceğim. Genel Kurul’un Divan Başkanlığı’na seçilen Masum Türker, TÜRMOB Genel Başkanı Mehmet Timur, Genel Kurul’a katılan Başbakan Recep Tayip Erdoğan’dan ‘Adli tatil’ gibi yılda 15 gün ‘Mali tatil’ talep etti. Başbakan da konuşmasında hazır bulunan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile anlaştıklarını ve ‘Mali Tatil’ ile ilgili yasayı TBMM’den ortak olarak çıkartacaklarının sözünü verdi. Mali müşavir kardeşlerim bundan böyle senede 15 gün dahi olsa eş ve çocukları ile başbaşa olabilecekler.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Murat Başesgioğlu da halen devam eden e-bildirge projesine verdikleri destek için meslek mensuplarına teşekkür ederek, asgari işçilik hesaplama ve denetimleri yetkisi konusunda desteğini sürdüreceğini belirtti.

TÜRMOB Genel Kurulu’nda TÜRMOB Yönetim Kurulu’na seçilecek muhtemel isimler ise; şimdiki Başkan Mehmet Timur, İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan,

TÜRMOB Üyesi ve aynı zamanda gazetemiz yazarı Hüseyin Yıldız, Genel Sekreter Nail Sanlı ve Ahmet Akın olup, hepsine başarılar diliyorum.

İşsizlik sigortasına öneriler

2004 yılı Eylül ayı itibariyle İşsizlik Sigortası Fonu’nda 12 katrilyon lira para birikmiş ve sadece 320 trilyon lira (%3 yüzde üç) işsiz kalanlara ödenek olarak verilmiş. Bu çarpık durum ve İşsizlik Sigortası uygulamaları konusunda gerek işçi ve gerekse işveren kesimlerinden gelen öneriler var. Bana göre de yerinde olan öneriler şöyle:

-İşsiz kalmamak teşvik edilsin, uzun süre aynı işyerinde çalışan ve işsiz kalmayanlara kendi katkı payları geri ödensin ki işçiler aynı işyerinde uzun süre çalışmak ve işyeri ile bütünleşmek yolunda teşvik edilsinler,

-İşsiz kalanlardan şartları uyanlara verilen ödenekte üst sınır kaldırılsın. İşçilerden prim alınırken üst sınır (SPEK üst sınırı hariç) belirlenmezken, işsiz kalındığında alınacak ödeneğin üst sınırı asgari ücretin net tutarını (318 milyon) geçemiyor. Bu durumda mesela ücreti 2 milyar olan birisinden bu rakam üzerinden prim alınıyor ama ödemeye gelince asgari ücret dikkate alınıyor.

-Sadece prim ödedikten sonra işsiz kalanlara değil işgücü piyasasında iş için hazır durumda olduğu halde niteliği (mesleği) olmadığı için iş bulamayanlara da fondan kurslar ve mesleki eğitimler düzenlensin.

Okurlara Cevaplar

Serkan Uluses-Bağ-Kur’a devam ederseniz 48 yaşından sonra olmak kaydıyla 9000 gün (SSK günü dahil) sayısı ile emekli olursunuz. Bundan sonra Bağ-Kur’u kapatıp SSK’ya geçer ve geçtikten sonra 1260 gün (3.5 yıl) prim ödemek şartıyla SSK’dan emekli olursunuz.

Bayram Kurt-01.02.1982 olan SSK başlangıcınız bu tarihten önce ifa ettiğiniz 630 gün askerlik süresini borçlanmanız nedeniyle 630 gün geriye giderek

01.05.1980 olmuş. Bu başlangıca göre de

01.05.2005 gününden ve 45 yaşından sonra SSK’dan emekli olursunuz.