YAPILANDIRMA DA 30 HAZİRAN 2011 ÖNEMİ
29 Haziran 2011
YAPILANDIRMA DA 30 HAZİRAN 2011 ÖNEMİ
13.02.2011 tarihli ve 6111 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun 25.02.2011 tarihli ve 27857 birinci mükerrer sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Ödeme kolaylığı getirilmiş, ayrıca 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun geçici 24. ve geçici 25. maddelerine göre yeniden yapılandırılan, ancak ödeme yükümlülüklerinin yerine getirilmemesi nedeniyle bozulmuş olan bir kısım yeniden yapılandırma anlaşmalarının ihya imkanı sağlanmıştır.
**
Kapsamdaki Alacaklar:
SGK’un yeniden yapılandırma kapsamına giren alacakları; 6111 sayılı Kanunun 1. maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi, 16. maddesi, 17. maddesinin yirmibeşinci fıkrasının (c) bendi ile yirmialtıncı ve otuzbirinci fıkralarında düzenlenmiştir.
1- 5510 sayılı Kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) veya (c) bendi kapsamındaki sigortalılık statülerinden kaynaklanan sigorta primi, emekli keseneği ve kurum karşılığı, fiili hizmet süresi zammı ve itibari hizmet süresi kesenek, kurum karşılığı ve primi, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi ile 2925 sayılı Tarım İşçileri Sosyal Sigortalar Kanuna tabi sigortalılık statüsünden kaynaklanan prim alacakları,
2- İsteğe bağlı sigorta primi ve topluluk sigortası primi alacakları,
3- Yaşlılık, emeklilik veya malullük aylığı bağlandıktan sonra 5510 sayılı Kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında çalışılması nedeniyle tahakkuk eden sosyal güvenlik destek primi alacakları,
4- 5510 sayılı Kanunun geçici 17. maddesine istinaden durdurulan sigortalılık sürelerine ilişkin prim alacakları,
5- Özel nitelikteki inşaatlar ile ihale konusu işlere ilişkin eksik işçilikten kaynaklanan sigorta primi alacakları,
6- İdari para cezası alacakları,
7- Damga vergisi, özel işlem vergisi ve eğitime katkı payı alacakları,
8- Kurumumuz taşınmazlarının kiralanmasından kaynaklanan kira alacakları,
9- İş kazası ve meslek hastalığı, malullük, adi malullük ve ölüm halleri ile genel sağlık sigortalısına ve bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilere yönelik fiiller nedeniyle ilgililerden tahsili gereken rücu alacakları,
10- Kurumumuz tarafından fazla veya yersiz olarak ödendiği tespit edilen gelir ve aylıklara ilişkin alacaklar,
ile bunlara bağlı gecikme cezası, gecikme zammı ve kanuni faiz alacakları yeniden yapılandırma kapsamına giren Kurumumuz alacaklarını oluşturmaktadır
**
Peşin Ödeme ve Süresi:
6111 sayılı Kanun uyarınca yapılandırılan alacağın tamamının en geç 30.06.2011 tarihine kadar ödenmesi halinde, anılan Kanunun yayımlandığı 25.02.2011 tarihinden ödemenin yapıldığı tarihe kadar geçen süre için herhangi bir faiz alınmayacaktır.
**
Taksitle Ödemek İsteyen Peşin Ödemede Yapabilir:
6111 sayılı Kanun uyarınca yapılan başvuru sırasında, anılan Kanuna göre hesaplanan borcun taksitler halinde ödeneceğinin beyan edilmesine rağmen, borcun tamamının 30.06.2011 tarihine kadar ödenmesi halinde de, peşin ödeme talebinde bulunulmuş gibi kabul edilerek, yine 25.02.2011 tarihinden ödemenin yapıldığı tarihe kadar geçen süre için herhangi bir faiz alınmayacaktır
**
Taksitle Ödeme Esası ve Süresi:
6111 sayılı Kanun kapsamına giren borçların, ikişer aylık süreler itibariyle olmak üzere altı, dokuz, oniki veya onsekiz eşit taksitte ödenmesi mümkün bulunmaktadır.
Borçlarını taksitler halinde ödemek isteyen borçluların, başvuru formunda taksit sayısı olarak altı, dokuz, oniki veya onsekiz taksitten birini seçmeleri gerekmektedir.
Başvuru formunda borcun ne şekilde ödeneceğinin beyan edilmemesi halinde, borcun azami taksit süresi içinde ödeneceğinin kabul edildiği varsayılarak işlem yapılacaktır.
Yine, borçlarını taksitler halinde ödeme yolunu tercih eden borçluların, başvuru formunda seçebilecekleri altı, dokuz, oniki veya onsekiz taksitten biri yerine tercihi mümkün bulunmayan bir taksit sayısını seçmeleri halinde, taksit sayısına en yakın üst dilimdeki taksit sayısını, 18 taksitten daha fazla süreli bir taksit süresini tercih etmiş olmaları halinde ise 18 taksit süresini tercih ettikleri kabul edilerek işlem yapılacaktır.
Kapsama giren tüm borç türleri için aynı ödeme şekli (peşin veya taksitle) tercih edilebileceği gibi, bir borç türü için peşin, diğer borç türleri için taksitle ödeme yolu veya bir borç türü için farklı sayıda taksit, diğer borç türü için farklı sayıda taksit de seçilebilecektir.
Taksitler halinde ödenecek olan tutarın tespiti sırasında, öncelikle kapsama giren alacaklara ilişkin alacak aslı ile gecikme cezası ve gecikme zammı yerine dikkate alınacak TEFE/ÜFE tutarı hesaplanacak, ardından bulunan bu tutar, borçlularca talep edilen taksit sayısına göre;
1) Altı eşit taksit için (1,05),
2) Dokuz eşit taksit için (1,07),
3) Oniki eşit taksit için (1,10),
4) Onsekiz eşit taksit için (1,15),
katsayısı ile çarpılacaktır. Daha sonra, yeniden yapılandırmaya esas toplam alacak tutarı ile ilgili katsayısının çarpılması sonucunda bulunan tutar taksit sayısına bölünecek ve ikişer aylık dönemler itibariyle ödenecek taksit tutarı belirlenecektir.
**
İlk Taksit Haziran Ödenecektir:
İlk taksit ödeme yükümlülüğü ise 2011/Haziran ayında başlayacaktır.
Diğer taraftan, taksitlerin ödeme süresi ayın son günü itibariyle sona erecek olmakla birlikte, 6111 sayılı Kanunun 18. maddesinin ikinci fıkrasında yer alan, “Bu Kanuna göre ödenecek taksitlerin ödeme süresinin son gününün resmi tatile rastlaması halinde süre tatili izleyen ilk iş günü mesai saati sonunda biter.” hükmüne istinaden, ayın son gününün resmi tatile rastlaması halinde vade tarihi, resmi tatili izleyen ilk iş günü içinde sona erecektir.
**
18 Taksitten Önce Ödeme Yapabilme İmkanınız Var:
Kanun uyarınca yapılan başvuru sırasında, hesaplanan borcun taksitler halinde ödeneceğinin beyan edilmesi ve borcun tamamının tercih edilen taksit sayısından daha kısa süre içinde ödenecek olması halinde, öncelikle taksitlendirme farkı ilgili taksit sayısına ilişkin katsayıya göre yeniden hesap edilecek, ardından, kalan taksit tutarları ilgili katsayıya göre hesaplanan bakiye taksitlendirme farkı üzerinden tahsil edilecektir.
**
Peşin Ödeme Yapmak İsteyenler Ödeme Güçlüğü Çekerseler 30.06.2011 Tarihine Kadar Borçlarını Taksitli Şekle Çevirme İmkanına Sahipler:
Öte yandan, kapsama giren borçları için, peşin ödeme yolunu tercih etmiş olan borçluların, yeniden yapılandırılmış borcun tamamını ilk taksit süresi içinde ödeyememeleri halinde, birinci taksit süresinin sona erdiği 30.06.2011 tarihine kadar (bu tarih dahil) talepte bulunmaları kaydıyla, peşin ödeme başvuruları talep edecekleri taksit sayısına göre altı, dokuz, oniki veya onsekiz eşit taksite çevrilecektir.
**
Ödeme Yükümlülüklerinin Yerine Getirilmemesi veya Eksik Yerine Getirilmesi:
6111 sayılı Kanunun 19. maddesinde;
“(1) Bu Kanuna göre ödenmesi gereken taksitlerden; bir takvim yılında iki veya daha az taksitin, süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde, ödenmeyen veya eksik ödenen taksit tutarlarının son taksiti izleyen ayın sonuna kadar, gecikilen her ay ve kesri için 6183 sayılı Kanunun 51. maddesine göre belirlenen gecikme zammı oranında hesaplanacak geç ödeme zammı ile birlikte ödenmesi şartıyla bu Kanun hükümlerinden yararlanılır. Süresinde ödenmeyen veya eksik ödenen taksitlerin belirtilen şekilde de ödenmemesi veya bir takvim yılında ikiden fazla taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde matrah ve vergi artırımına ilişkin hükümler saklı kalmak kaydıyla bu Kanun hükümlerinden yararlanma hakkı kaybedilir. Bu hüküm her bir madde ve alacaklı idareler açısından taksitlendirilen alacaklar için ayrı ayrı uygulanır.
(2) Bu Kanunun …14. maddesinin üçüncü fıkralarında vadesinde ödenmesi öngörülen alacakların veya taksit tutarının %10’unu aşmamak şartıyla 5 liraya (bu tutar dahil) kadar yapılmış eksik ödemeler için bu Kanun hükümleri ihlal edilmiş sayılmaz.
(3) Bu Kanunun 15. ve 16. maddeleri … hariç olmak üzere bu Kanun kapsamına giren alacakların birinci fıkrada belirtilen şekilde tamamen ödenmemiş olması halinde, bu Kanunun … 14. maddesinin üçüncü fıkrası hükümleri saklı kalmak kaydıyla borçlular ödedikleri tutarlar kadar bu Kanun hükümlerinden yararlanırlar.”
20. maddesinin yedinci fıkrasında ise; “5510 sayılı Kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin (4) numaralı alt bendi kapsamındaki sigortalılık statüsünden kaynaklanan prim borç yapılandırmalarında; bu Kanunun 19. maddesinin birinci fıkrasındaki hakları saklı kalmak üzere, bu Kanuna göre ödenmesi gereken taksitlerin, taksitlendirme süresini (son taksiti) takip eden ayın sonu aşılmamak kaydıyla ait oldukları yılın sonuna kadar, gecikilen her ay ve kesri için 6183 sayılı Kanunun 51. maddesine göre belirlenen gecikme zammı oranında hesaplanacak geç ödeme zammı ile birlikte ödenmesi halinde bu Kanun hükümlerinden yararlanılır.”
hükümleri yer almaktadır.
**
Ödeme Yükümlülüklerinin Yasal Süresi Dışında Yerine Getirilmesi:
Kapsama giren borçları için taksitle ödeme yolunu tercih etmiş olan borçlularca, bir takvim yılı içinde ikiden fazla olmamak kaydıyla, ikişer aylık dönemler itibariyle ödenmesi gereken taksit tutarlarının yasal süresi içinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde, söz konusu taksitler; bahse konu Kanunun 19. maddesinin birinci fıkrasına istinaden son taksit süresini izleyen ayın sonu aşılmamak kaydıyla, ödeme vadesinin sona erdiği tarihten itibaren 6183 sayılı Kanunun 51. maddesine göre belirlenen gecikme zammı üzerinden hesaplanacak geç ödeme zammı ile birlikte ödenebilecektir. Geç ödeme zammı, ay ve kesri için aylık olarak hesap edilecektir
**
Yeniden Yapılandırma Hakkının Kaybedilmesi:
A)Peşin Ödeme Yolunu Tercih Eden Borçlular Yönünden
Peşin ödeme yolunu tercih etmiş olan borçlular, 6111 sayılı Kanun uyarınca ödemeleri gereken tutarları, en geç, belirlenen sürede ödememeleri ve aynı süre içinde peşin ödeme taleplerini taksitle ödeme talebine dönüştürmemeleri halinde 6111 sayılı Kanun hükümlerinden yararlanma hakkını kaybedeceklerdir.
Peşin ödeme başvurusunda bulunan borçluların 6111 sayılı Kanuna göre ödemeleri gereken tutarlar için kısmi ödeme yapmaları halinde, anılan Kanun hükümlerinden ödedikleri tutar kadar yararlandırılacaklardır.
**
B)Taksitle Ödeme Yolunu Tercih Eden Borçlular Yönünden
Taksit ödeme yükümlülükleri açısından
Taksitle ödeme yolu tercih edilmiş olmasına rağmen, bir takvim yılı içinde yasal süresi içinde ödenmemiş veya eksik ödenmiş ikiden fazla taksitin bulunması ya da bir takvim yılında ikiden fazla olmamakla birlikte ödenmemiş veya eksik ödenmiş taksitlerin en geç son taksiti izleyen ayın sonuna kadar ödenmemesi halinde, ödenmeyen taksitler yönünden 6111 sayılı Kanun hükümlerinden yararlanma hakkı kaybedilmiş olacaktır.
Ödenmeyen veya yasal süresi dışında ödenen her bir taksit için, bir taksit ihlali gerçekleşmiş olacağından, taksitle ödeme yolunu tercih etmiş borçluların aylık taksit tutarlarını mutlaka süresi içinde ve eksiksiz olarak ödemeleri gerekmektedir.
Ödeme vadesi geçmiş taksit borcu bulunanlarca yapılacak ödemeler;
– Ödemenin yapıldığı dönemde ödeme vadesi sona erecek olan taksite,
– Ödemenin yapıldığı dönemde ödeme vadesi sona erecek taksitin bulunmaması halinde ödeme vadesi geçmiş en eski taksite mahsup edilecektir.
**
Cari Ay Primlerinin Yapılandırma Karşısında Taşıdığı Önem:
6111 sayılı Kanunun 14. maddesinin üçüncü fıkrasında, “Bu madde ile 12. ve 13. madde hükümlerinden yararlanmak üzere başvuruda bulunan borçluların taksit ödeme süresince tahakkuk eden sigorta primlerini çok zor durum olmaksızın bir takvim yılında ikiden fazla vadesinde ödememeleri ya da eksik ödemeleri halinde, belirtilen madde hükümlerine göre yapılandırılan borçlarına ilişkin kalan taksitlerini ödeme haklarını kaybederler.” hükmü yer almaktadır.
Buna göre, borçlarını anılan Kanuna göre taksitle ödemek amacıyla başvuruda bulunan borçlularca, ilk taksit ödeme süresinin başladığı ayda ödenmesi gereken primlerden başlanılarak, bir takvim yılı içinde ikiden fazla cari aya ilişkin sigorta primlerinin ve/veya işsizlik sigortası primlerinin, çok zor durum hali olmaksızın ödenmemesi veya yasal süresi dışında ödenmesi ya da eksik ödenmesi halinde, kalan taksitler için bahse konu Kanun hükümlerinden yararlanma hakkı kaybedilmiş olacaktır.
**
ÖRNEK:
İlk taksit ödeme yükümlülüğü 30.06.2011 tarihinde başlayan (A) Limited şirketinin cari aylara ilişkin sigorta primlerini ödeme yükümlülüğü 2011/Mayıs ayına ilişkin düzenlenen aylık prim ve hizmet belgesinden başlamaktadır. Dolayısıyla bahse konu işveren tarafından 2011/Mayıs ayına ilişkin düzenlenen aylık prim ve hizmet belgesinden dolayı tahakkuk eden sigorta primlerinden başlanılarak bir takvim yılı içinde ikiden fazla cari aya ilişkin sigorta primi ve/veya işsizlik sigortası primlerinin ödeme yükümlülüğünün çok zor durum hali olmaksızın yerine getirilmemesi veya yasal süresi dışında yerine getirilmesi ya da eksik yerine getirilmesi halinde, taksit ödeme yükümlülükleri düzenli olarak yerine getiriliyor olsa dahi, kalan taksitler için 6111 sayılı Kanun hükümlerinden yararlanma hakkı kaybedilmiş olacaktır.
Yeniden yapılandırılmış taksitlerle ilgili ödeme yükümlülüklerinin yerine getiriliyor olmasına rağmen, bir takvim yılı içinde ikiden fazla cari aya ilişkin primlerin çok zor durum hali olmaksızın süresi içinde ödenmediğinin veya eksik ödendiğinin tespit edilmesi halinde, 6111 sayılı Kanun hükümlerinden yararlanma hakkı, üçüncü cari aya ilişkin primlerin yasal ödeme süresinin sona erdiği ayı takip eden aydan başlanılarak kaybedilmiş sayılacaktır.
**
ÖRNEK:
İlk taksit ödeme yükümlülüğü 30.06.2011 tarihinde başlayan (A) Limited şirketince, çok zor durum hali olmaksızın; 2011/Haziran ve Temmuz aylarına ait sigorta primlerinin yasal süresi dışında ödendiği, 2011/Eylül ayına ilişkin işsizlik sigortası priminin ise ödenmediğinin tespit edildiği varsayıldığında, bir takvim yılı içinde ikiden fazla cari aya ilişkin sigorta primlerinin ödeme yükümlülüğünün çok zor durum hali olmaksızın yerine getirilmemiş olması nedeniyle, ödeme vadesi 01.01.2011 tarihinden sonra gelen taksitler yönünden, bu Kanun hükümlerinden yararlanma hakkı kaybedilmiş olacaktır.
Bu bağlamda, taksit ödeme yükümlülüklerini yerine getirmelerine rağmen, cari aylara ilişkin prim ödeme yükümlülüklerini yerine getirmeyen borçluların, öncelikle çok zor durum halinde olup olmadıkları incelenecektir.
**
Taksit Tutarının %10’u Aşılmamak Şartıyla 5 Liraya Kadar Yapılmış Eksik Ödemeler:
6111 sayılı Kanunun 19. maddesinin ikinci fıkrasına istinaden, taksit tutarının % 10’unu aşmamak kaydıyla 5 liraya (bu tutar dahil) kadar yapılmış eksik ödemeler için, 6111 sayılı Kanun hükümleri ihlal edilmiş sayılmayacaktır.
Diğer taraftan, taksit tutarının %10’unu aşmamak kaydıyla 5 liraya kadar eksik ödenmiş tutarlar, yapılandırma süreci içerisinde ödenmek istendiği takdirde, 6183 sayılı Kanunun 51. maddesine göre belirlenen gecikme zammı üzerinden hesaplanacak geç ödeme zammı ile birlikte tahsil edilecektir
**
İhya Kapsamında Ödenecek Tutarın Hesaplanması ve Ödeme Süresi:
İhya işlemlerinin yapılmasının ve ödenen paraların ilgili taksitlere mahsup edilmesinin ardından, ödenmemiş veya eksik ödenmiş taksitlerin, en geç ihya başvurusunda bulunulan tarihi izleyen üçüncü ayın sonuna kadar ödenmesi gerekmektedir. Dolayısıyla, ihya başvurusunun;
– 2011/şubat ayı içinde yapılması halinde, hesaplanan borçların tamamı, en geç 30.06.2011 tarihine kadar,
ödenecektir.
Diğer taraftan yeniden yapılandırma anlaşmasının ihya edilmesi halinde, ödenmemiş veya eksik ödenmiş taksitler, ödeme vadesinin sona erdiği tarihten, ödemenin yapılacağı tarihe kadar hesaplanacak DİBS + 1 faizi ile birlikte tahsil edilecektir.
**
5510/4/1-b Kapsamındaki Sigortalıların ve Bunların Hak Sahiplerinin Genel Sağlık Sigortasından Yararlanma Şartları:
6111 sayılı Kanunun 17. maddesinin onüçüncü fıkrasında, “5510 sayılı Kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında bulunan sigortalılar, bu Kanun kapsamındaki borçlarını yapılandırmaları halinde, yapılandırılan borç haricinde altmış günden fazla prim ve prime ilişkin borçlarının bulunmaması veya altmış günden fazla prim ve prime ilişkin borçları bulunmakla birlikte bu borçlarını ilgili kanunlara göre taksitlendirmiş veya yapılandırmış olup ödeme yükümlülüklerini de yerine getiriyor olmaları kaydıyla, bu Kanuna göre yapılandırılan borçlarının bir taksitini tam olarak ödemelerinden itibaren hak sahipleri de dâhil genel sağlık sigortasından yararlanmaya başlatılır.” hükmü yer almaktadır.
Kanunun bu hükmüne istinaden, 5510 sayılı Kanunun 4-1 (b) bendi kapsamında yer alan ve kapsama giren borçlarını bu Kanuna göre ödemek amacıyla başvuruda bulunan sigortalılar veya bunların hak sahipleri,
1) Yeniden yapılandırılan borçları için peşin ödeme yolunu tercih etmeleri halinde yapılandırılan borcun tamamını, taksitle ödeme yolunu tercih etmeleri halinde ise ilk taksiti ödemeleri,
2) Yapılandırılan borç haricinde altmış günden fazla prim ve prime ilişkin borçlarının bulunmaması veya bulunmakla birlikte bu borçların, ilgili kanunlara göre taksitlendirilmiş veya yapılandırılmış olması ve taksitlendirme ve yapılandırmaların devam ediyor olması,
3) 6111 sayılı Kanuna göre yeniden yapılandırılmış borçlarla ilgili ödeme yükümlülüklerinin, yapılandırmaları bozulmayacak şekilde yerine getiriliyor olması,
4) 6111 sayılı Kanunun 12. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde belirtildiği şekilde anılan Kanuna göre yapılan başvuru tarihi itibariyle ilgili mevzuatına göre ödenmesi imkanı ortadan kalkmamış isteğe bağlı sigorta ve topluluk sigortası primlerini yapılandıranlar yukarıda sayılan 1 ve 3. maddelerde izah edilen şartlarla birlikte isteğe bağlı sigortalıların cari aylara ait prim borçlarının, topluluk sigortasına tabi olan sigortalıların ise 60 günden fazla prim ve prime ilişkin her türlü borcunun bulunmaması,
5) 5510 sayılı Kanunun 4/1-a maddesi kapsamında 2925 sayılı Kanuna göre sigortalıkları devam edenlerin yukarda sayılan 1 ve 3. maddelerde belirtilen şartlarla birlikte sağlık yardımlarından yararlanması için gerekli olan prim günlerine ait borcunun bulunmaması,
kaydıyla kendileri ve bakmakla yükümlü olduğu kişileri ilk taksitin ödenmesinden itibaren genel sağlık sigortasından yararlanırlar.
**
Tahsilinden Vazgeçilen Alacaklar:
6111 sayılı Kanunun 17. maddesinin beşinci fıkrasında, “5510 sayılı Kanun kapsamından çıkarılan işyerlerine ilişkin olup işyerine ait borcun tamamının ödeme süresi 31.12.2010 veya önceki bir tarihe ilişkin olduğu halde ödenmemiş sigorta primi, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi ve idari para cezası asılları toplamı 50 lirayı aşmayan alacaklar ile tutarına bakılmaksızın bu alacaklara bağlı gecikme cezası ve gecikme zammı gibi fer’ilerinin ve aslı ödenmiş olan fer’i alacaklardan tutarı 100 lirayı aşmayanların tahsilinden vazgeçilir.” hükmü yer almaktadır.
Kanunun bu hükmüne istinaden, 5510 sayılı Kanun kapsamından çıkartılan işyerlerine ilişkin olup, ödeme vadesi 31.12.2010 ve öncesinde sona ermiş;
– Sigorta primi, işsizlik sigortası primi ve idari para cezası alacak asıllarının toplamının 50,00 TL’yi aşmaması halinde,
– Aslı ödenmiş alacakların fer’ilerinin toplamının 24.02.2011 tarihi itibariyle 100,00 TL’yi aşmaması halinde,
bu alacaklar ters kayıt oluşturulmak suretiyle terkin edilecektir.
Dolayısıyla, ihale konusu ve özel nitelikteki inşaat işyerleri hariç olmak üzere yeniden yapılandırma başvurusunda bulunulan işyerlerinin, yeniden yapılandırma başvurusunda bulunulan tarih itibariyle 5510 sayılı Kanun kapsamından çıkartılmış olması ve kapsama giren alacakların, yukarıda belirtilen sınırların altında olması halinde, söz konusu alacaklar terkin edilerek durum bir yazı ile işverene bildirilecektir.
**
Ödeme Süresi Tabii Afetler Nedeniyle Ertelenmiş Olan Borçlar:
5510 sayılı Kanunun 91. maddesinin birinci fıkrasına istinaden, işyerleri yangın, su baskını, yer kayması, deprem gibi afete uğrayan, tabii afet nedeniyle tarımsal faaliyetinden dolayı zarar gören işverenler ile 4. maddenin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamındaki sigortalılar, bu durumu belgelemeleri ve olayın meydana geldiği tarihten itibaren üç ay içinde talepte bulunmaları halinde, prim ödeme aczine düştüklerinin, yapılacak inceleme sonucu anlaşılması kaydıyla, afet tarihinden önce ödeme süresi dolmuş mevcut prim borçları ile afetin meydana geldiği tarihten itibaren tahakkuk edecek üç aylık prim borçları, olayın meydana geldiği tarihten itibaren bir yıla kadar Kurumca ertelenebilmektedir.
Bu bağlamda, yeniden yapılandırma başvurusunda bulunan borçluların, 6111 sayılı Kanun kapsamına giren ve ödeme süresi tabi afet nedeniyle ertelenmiş olan borçlarının da bulunması halinde, bu borçların erteleme süresinin başlayıp bittiği süreler hariç olmak üzere 6111 sayılı Kanun uyarınca hesaplanacak faiz ile birlikte peşin veya taksitler halinde ödenmesi mümkün bulunmaktadır.
**
Prim indirim ve Teşvikleri ile Devlet Yardımı, Teşvik ve Desteklerden Yararlanılması:
Bilindiği üzere, yasal ödeme süresi geçmiş sigorta primi, işsizlik sigortası primi ve idari para cezası borcu bulunan işverenlerin;
– 5510 sayılı Kanunun 81. maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinde,
– 5084 sayılı Yatırımların ve İstihdamın Teşviki ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 4. maddesinde,
– 5746 sayılı Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanunun 3. maddesinin üçüncü fıkrasında,
– 5225 sayılı Kültür Yatırımları ve Girişimlerini Teşvik Kanununun 5. maddesinin birinci fıkrasında,
öngörülen indirim ve teşviklerden yararlanmaları mümkün bulunmamaktadır.
Bu bağlamda, kapsama giren borçlarının yeniden yapılandırılması amacıyla başvuruda bulunan borçluların, başvuruda bulunulan tarihten itibaren, 6111 sayılı Kanun kapsamına girmeyen yasal ödeme süresi geçmiş başka borçlarının bulunmaması ve yukarıda belirtilen Kanunlarda öngörülen diğer şartları da sağlamış olmaları kaydıyla, söz konusu teşvik ve indirimlerden yararlanmaları mümkün bulunmaktadır.
**
Kapsama Giren Borçlar Nedeniyle Taşınır ve Taşınmaz Mallara Konulan Hacizler İle Alınan Teminatlar:
6111 sayılı Kanunun 20. maddesinin üçüncü fıkrasında, “Bu Kanuna göre ödenecek alacaklarla ilgili olarak, tatbik edilen hacizler yapılan ödemeler nispetinde kaldırılır ve buna isabet eden teminatlar iade edilir.” hükmü yer almaktadır.
Buna göre, 6111 sayılı Kanun kapsamına giren alacaklarla ilgili yeniden yapılandırma başvurusunda bulunulması halinde, kapsama giren alacaklarla ilgili tatbik edilen hacizler, yapılan ödemeler nispetinde kaldırılacak, söz konusu ödemelere isabet eden tutardaki teminatlar ise iade edilecektir.
**
İade Edilmeyecek Alacaklar:
6111 sayılı Kanunun 21. maddesinde, “Bu Kanun kapsamına giren alacaklara karşılık bu Kanunun yayımlandığı tarihten önce tahsil edilmiş olan tutarlar, bu Kanunun 16. maddesi hükmü hariç olmak üzere bu Kanun kapsamında tahsil edilen tutarlar ile bu Kanunun 20. maddesinin birinci fıkrası kapsamında yapılan tecile ilişkin olarak 6183 sayılı Kanun veya diğer kanunlar uyarınca ödenen faizlerin bu Kanun hükümlerine dayanılarak red ve iadesi yapılmaz.” hükmü yer almaktadır.
Buna göre, kapsama giren alacaklar için, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce tahsil edilmiş tutarlar ile 6183 sayılı Kanunun 48. maddesine istinaden tahsil edilmiş tecil faizlerinin ilgililere iade edilmesi mümkün bulunmamaktadır.
**
Son iki gün kala 6111 sayılı Kanunun hükümlerinden yararlanmak isteyenler için yukarıdaki açıklamaları dikkate alarak hareket etmeleri halinde kazanılmış hakları yapılandırma süresince devam edecektir.
Konuyla ilgilinenlerin dikkatine sunarım.
Kaynak:2011/29 sayılı Genelge ve 2011/37 sayılı Genelge
Vedat İLKİ
[email protected]