Yüksek lisans ve doktora öğrenci sayılmıyor mu?–Doğum borçlanması ile hemen emekli olur

22 Ekim 2012

Yüksek lisans ve doktora öğrenci sayılmıyor

 

Sosyal Güvenlik Kurumu, Zorunlu Genel Sağlık Sigortası uygulamasında sadece ön lisans ve lisansa devam edenleri öğrenci sayıyor. Yüksek lisans ve doktora öğrencilerini, öğrenci saymayıp kendilerinden Genel Sağlık Sigortası Primi istemektedir…

 

25 yaşın altındayım ve Ağustos 2011’den bu yana halen yüksek lisans öğrencisiyim. Haziran 2012’den itibaren de hem sigortalı çalışıyorum hem yüksek lisans öğrenciliğim devam ediyor.
Şu anda sorgulamalarda GSS kapsamında 1000 TL’den fazla borç gözüküyor. 2012 yılının ilk 5 ayındaki yüksek lisans öğrenciliğimi SGK’ya bildirmiştim (emekli baba üzerinden bakılıyordum) ve 25 yaşın altında yüksek lisans öğrencisi olduğumdan dolayı herhangi bir prim ödemeyeceğimi düşünüyorum. Sormak istediğim sorgulamalarda görülen GSS Prim borcunu sildirebilir miyim?  Metin YURDDAŞKAL

 

Sayın okurum, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu gereğince, ana-babalar çocuklarına öncelikle 18 yaşına kadar SGK üzerinden sağlık yardımı aldırabililer. 18 yaşından sonra ise lise veya dengi okul öğrencisi iseler bu süre 20 yaşına, yüksek öğrenim görmesi halinde ise 25 yaşına kadar evli olmayan çocuklarına baktırabilirler. 25 yaşından sonra ise öğrenci de olsa baktıramazlar.

 

***SGK YÜKSEK LİSANS VE DOKTORAYA DEVAM EDENLERİ ÖĞRENCİ SAYIMIYOR

2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu (YÖK) ise önlisans, lisans, yüksek lisans, doktora öğrencilerinin hepsini yüksek öğrenim öğrencisi saymaktadır ve tanımlamaktadır. Ancak, SGK ne hikmetse hangi yasaya veya mevzuata dayandığı belli olmayan bir şekilde sizleri öğrenci saymamaktadır. SGK’nın sizlere yaptığı uygulama tamamen yasadışıdır ve sadece sizlerden para almak içindir.

 

***TIP ÖĞRENCİLERİNE NE YAPACAKLAR

Tıp fakülteleri 6 yıllık eğitim verirler ve bunun 4 yılı lisans son iki yılı da yüksek lisans eğitimidir. SGK yaptığı yasa dışı uygulama gereğince Tıp Fakültesinde öğrenci olanları daha öğrenciliği devam ederken son 2 yıllarını SGK kapsamı dışına çıkarması gerekecektir ama ne hikmetse bu tür bir uygulamaya daha gitmedi.

 

***DAVA EDERSEN BORÇ SİLİNİR

SGK’nın yasadışı bir şekilde sizin gibi yüksek lisans ve doktora öğrencilerini, öğrenci yamayıp sizlere genel sağlık sigortası primi çıkarmasını engellemenin tek yolu dava açmanızdır. SGK’yı dava ederek bu borçtan kurtulabilir hatta siz önderlik ederseniz tüm yüksek lisans ve doktora öğrencilerini de GSS prim borcundan kurtarabilirsiniz.

 

 

Doğum borçlanması ile hemen emekli olur

Ali bey, ablam 15.03.1966 doğumlu. 01.05.1985 sigorta ilk başlangıç tarihli olup SSK’da 3390 günü var. 2005’ten sonrada 3 yıl 4 ay Bağ-Kur ödemesi var yani Bağ-Kur ödemesi 1200 gün. Sigortalı bulunduğu yıllarda ise 1 çocuk doğurdu, acaba doğum borçlanmasını öderse ne zaman emekli olur ya da bu koşullarda nasıl emekli olur?  Binnaz Altun

 

Hanımefendi yukarıda bilgilerini verdiğini ablanız var olan 3390 gün SSK ve 1200 gün Bağ-Kur ile SSK’dan var olan 4590 gün ile 58 yaşında emekli olmayı garantilemiş. Bundan sonra prim ödemeden beklerse 58 yaşında emekli olur. 720 günlük (bir çocuk) doğum borçlanması yaparak gün sayısını, 5000 güne tamamlarsa da ablanız SSK’dan hemen emekli olur. Ancak, şimdi birkaç gün SSK’lı işe girsin, sonra doğum borçlanması yapsın ve 5000 güne tamamlayacak kadar 410 gün (4100 liralık) doğum borçlanması yaparsa hemen emekli olur.