Sözcü Gazetesi: SSGSS Kanununda Asker ve Polislerin Fiili Hizmet Zammı – Şirket Ortakları İçin Bağ-Kur’da Başlangıç Basamak Yükseltme Hakkının Kullanılması İçin Üç Aylık Başvuru Süresi Hisse Alım Tarihinden Başlar
17 Ağustos 2008
ÇALIŞANLARIN SÖZCÜ’SÜ
SSGSS Kanununda Asker ve Polislerin Fiili Hizmet Zammı
Memuriyete giriş tarihi 05.09.1991 olan 16.04.1073 doğumlu astsubayım. Yazılarınızı izliyorum. Yeni yasada fiili hizmet zammında bir değişiklik var mı? Fiili hizmet zammı toplamı beş yıl mıdır? 20 yılda biz bunu alıyoruz. Bu konuda bizi bilgilendirebilir misiniz? İsmi Mahfuz
Sayın Okurum,
Bu maddenin birinci fıkrası hükmüne göre hesaplanan fiilî hizmet süresi zammı, Türk Silâhlı Kuvvetlerinde subay, yedek subay, astsubay, uzman jandarma ve uzman erbaşlar, emniyet ve polis mesleğinde ve MİT’te asaleti onaylanmış olmak şartıyla adaylıkta geçirilen süreler dahil polis, komiser yardımcısı, komiser, baş komiser, emniyet amiri, emniyet müdürleri ile bu ve daha yukarı maaş ve derecelerdeki emniyet mensupları, Milli İstihbarat Teşkilâtı mensuplarından sigortalılar için sekiz, diğer sigortalılar için beş yılı geçmemek üzere uzun vadeli sigorta kolları uygulamasında prim ödeme gün sayısına eklenecek.
Yeni Yasadan sonra ilk defa bu kapsamda çalışanlar veya yeni Yasa ile fiili hizmet zammına kavuşanlar için bu sürelerin, üç yılı geçmemek üzere yarısı emeklilik yaş hadlerinden indirilecek.
Fakat siz bu üç yıl sınırına tabi olmayacaksınız. Zira 5510 sayılı Kanunun geçici 4 üncü maddesine göre 1 Ekim 2008 tarihinden önce 5434 sayılı Kanun kapsamında Emekli Sandığı iştirakçisi sayılıp bu tarih itibarıyla 4/c sigortalısı sayılanlar ile bunların dul ve yetimleri hakkında 5510 sayılı SSGSS Kanunuyla yürürlükten kaldırılan hükümleri de dahil 5434 sayılı Kanun hükümlerine göre işlem yapılacak.
Keza yine iştirakçi iken çalışmaya devam ederek 4/c sigortalısı sayılanların aylıklarının bağlanması, artırılması, azaltılması, kesilmesi, yeniden bağlanması, toptan ödemeleri, ilgi devamı, ihya ve borçlanmaları, diğer ödemeler ve yardımlar ile emeklilik ikramiyeleri hakkında 5510 sayılı Kanunla yürürlükten kaldırılan hükümleri de dahil 5434 sayılı Kanun hükümlerine göre işlem yapılacağından fiili hizmet zammı için de aynı şekilde 5434 sayılı Kanuna göre işlem yapılmaya devam edilecek.
Yani hem fiili hizmet zammı oranlarına göre hizmetler hizmet süreleri artmış olurken aynı zamanda bu fiili hizmet zammı süreleri tabi olunan yaşı da düşürecek. Emeklilik yaşı erkek memurların 25 yılı kadın memurların 20 yılı doldurmalarına kalan süreye göre tespit edildiğinden fiili hizmet zammı süresi hem bu süreyi kısaltarak tabi olunan yaşı düşürmekte hem de tespit olunan bu yaştan bir kere daha düşülerek özellikle asker ve polisler için yaştan büyük avantaj sağlamaktadır.
Okur Sorularına Kısa Cevaplar
Canan ERDEM –Sigortalının ölümünden dolayı aylık ve gelir almakta olan hak sahibi kız çocuklarına evlenmeleri halinde bir defaya mahsus olmak üzere aylık veya gelirlerinin iki yıllık tutarı evlenme yardımı olarak verilir. Yetim aylığı alan kızkardeşe verilen iki yıllık çeyiz yardımı nedeniyle yetim aylığı alan diğer kardeşin aylığının güncellenmesi de bu iki yılın sonunda yapılır. Zaten iki yıl içerisinde meydana gelen boşanma veya dul kalma halinde bu süre için evlenene de tekrar aylık veya gelir ödenmez.
Ahmet TARHAN – 17.07.1962 doğumlu, 01.02.1982 ilk sigortalılık başlangıçlı, 498 prim günlü, 600 günlük askerlik süresini borçlanmış, 01.05.2007 tarihinden beri isteğe bağlı SSK sigortalılığında olan bir sigortalı olarak 60 yaşınızı dolduracağınız 17.07.2022 tarihinde en az 3 bin 600 günü tamamladığınızda emekli olabilirsiniz. 1 Ekim 2008 tarihinden sonra isteğe bağlı sigortalılık Bağ-Kur kapsamında sayılacağından bu tarihten sonra çalışarak prim ödemelisiniz. Bir süre isteğe bağlı olarak Bağ-Kur sigortalısı sayılsanız bile en azından son bin 260 günü çalışarak SSK’ya (Yeni adıyla 4/a sigortalılığından) ödemiş olmalısınız.
İŞVERENLER İÇİN ÇALIŞMA HAYATI
Şirket Ortakları İçin Bağ-Kur’da Başlangıç Basamak Yükseltme Hakkının Kullanılması İçin Üç Aylık Başvuru Süresi Hisse Alım Tarihinden Başlar
Benim bir yakınım şirkete noter hisse satış sözleşmesi ile ortak olmuştur. Ortak olduğu tarihten üç gün sonra da ticaret sicil gazetesine tescili ve ilanı yapılmıştır. Tescil ve ilandan tam üç ay sonra Bağ-Kur a 15.10.2002 tarihinde 12.ci basamaktan giriş bildirgesini vermiş, Bağ-Kur Şube Müdürlüğü önce teslim almış ve onaylamışsa da daha sonra Bağ-Kur 12.basamağı kabul etmeyerek 1. basamaktan giriş yapmıştır. Bağ-Kur gönderdiği resmi yazıyla da üç ayı geçirdiğinden dolayı 12.basamaktan başlamasını kabul etmediğini açıklamıştır. Bu durumda noter satış (hisse) sözleşmesi mi tarihi geçerli ticaret sicil gazetesinde şirketin ortaklığına tescil ve ilan tarihi mi geçerlidir? Yaşar GÖNENÇ
Sayın Okurum,
Bilindiği gibi şirket ticaret siciline tescil edildiği gün kurulmuş sayılır. Ticaret sicilinde yayımlanmazsa şirket kurulmuş olmuyor. Hisse satış ve devrinde de aynı durum geçerli. Fakat yakınınızın hisse satın alarak ortağı olduğunun duyurulduğu Ticaret sicil gazetesindeki o ilanda hisse satın aldığı tarih vurgulanmış olmalıdır. Bu takdirde yakınınızın Bağ-Kur sigortalılığının başlangıcında Ticaret sicil gazetesinde ilan edildiği tarihin değil de ilanda hisse satış ve devir yöntemiyle alım-satımın yapıldığına ilişkin vurgulanan tarih esastır.
Bu nedenle yakınınızın yeni başladığı Bağ-Kur sigortalılığında normalde herkes gibi 1. basamaktan başlayacakken bunu kabul etmeyip 12.basamağa kadar seçme hakkını kullanması için başvurması gerekli üç aylık süreyi geçirmiş oluyor.