Sözcü Gazetesi: Memuriyetten Ayrılmış Olanlara İkramiye Müjdesi

17 Şubat 2009

ÇALIŞANLARIN SÖZCÜ’SÜ


Memuriyetten Ayrılmış Olanlara İkramiye Müjdesi


 


Bilindiği gibi memurlar emekli olduklarında ikramiye almakta, işçiler kıdem tazminatına hak kazanıyorlar. Kıdem tazminatına işyerinden ayrılış biçimine bağlı olarak emekli olmadan da hak kazanılabilirken Emekli Sandığı’ndan ikramiye almak için muhakkak emekli olmak, hatta başka kurumdan değil özellikle de Emekli Sandığı’ndan emekli olma şartı aranıyordu.


 


Hatta bu da yetmiyor, sözgelimi bir memur emekli olmadan görevinden ayrıldıktan sonra son yedi yıl hesabına göre yine Emekli Sandığı’ndan emekliliğe hak kazanmasına karşın, sırf memuriyetten sonra birkaç gün dahi SSK’ya Bağ-Kur’a veyahut özel banka sandıklarına tabi çalışılmış olunduğu gerekçesiyle emekli ikramiyesinden mahrum bırakılıyordu.


 


Bunun gerekçesi olarak da 2829 sayılı Kanunun “Emekli İkramiyesi” başlıklı 12 nci maddesinde bulunan “Son defa T.C. Emekli Sandığına tabi görevlerden emekliye ayrılan ve kendilerine bu Kanunun 8 inci maddesi uyarınca birleştirilen hizmet süreleri üzerinden aylık bağlananlara, T.C. Emekli Sandığına tabi daire, kuruluş ve ortaklıklarda prim veya kesenek ödemek suretiyle geçen sürelerinin toplamı üzerinden, 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu hükümlerine göre emekli ikramiyesi ödenir” biçimindeki hüküm öne sürülüyordu.


 


Mahkeme özünde maksadı aşan sonuçlar meydana getiren bu maddedeki “Son defa T.C. Emekli Sandığına tabi görevlerden emekliye ayrılan ve” ibaresini iptal ederek emekli ikramiyesi almak için son hizmetin memuriyet kapsamında geçmiş olması zorunluluğunu ortadan kaldırmış bulunuyor.


 


İptalin Anlamı


İptalin RG’de yayımlanmasından bir yıl sonrasına kadar Emekli Sandığı kapsamında hizmeti bulunup da son defa SSK, Bağ-Kur, banka sandıkları gibi diğer sosyal güvenlik kurumlarına tabi çalışmasından sonra emekli olanlar Emekli Sandığı kapsamında geçen hizmetleri karşılığında emekli ikramiyesi alabilecekler.


 


Beklemek Gerekecek


Bizce hukuki olmayan bir uygulamaya yol açan ve bu nedenle de Danıştay 11. Dairesinin 2005/40 Esas sayılı başvurusuyla Anayasa Mahkemesine intikal eden maddedeki “Son defa T.C. Emekli Sandığı’na tabi görevlerden emekliye ayrılan ve …” ibaresinin iptali Yüksek Mahkemenin 05.02.2009 tarihli oturumunda esastan gerçekleştirildi. Ancak aynı oturumda iptal hükmünün, kararın Resmî Gazete’de yayımlanmasından başlayarak bir yıl sonra yürürlüğe girmesine de karar verildiği için hak sahipleri önce kararın yayımlanmasını, sonra da bir yılın geçmesini bekleyecekler.


 


Örneğin; 01.01.1965 doğumlu olup 11.02.1986-15.02.2008 tarihleri arasındaki memuriyetinden istifa ederek özel sektörde SSK’lı olarak çalışmaya başlayan okurum Kartal SOYGAZİ, 4/a sigortalılığından (SSK) da, 4/c sigortalılığından (Emekli Sandığı) da emekli olma tarihi 01.01.2014 olacak. İstifadan sonra 4/a sigortalılığından gün sayısı bin 260 gün olursa 4/a sigortalılığından, bin 260 günden az olursa 4/c sigortalılığından (Emekli Sandığı) emekli olacak. Okurumun her iki halde de ikramiye almasına engel olan hüküm iptal edildiğinden kararın yayımını izleyen bir yıllık süreden sonra okurum ikramiyesini alabilecek.


 


04.02.1988’den beri sürdürdüğü memuriyet görevinden istifa etmeyi düşünen okurum Ahmet KESKİN istifa edip başka sigortalılık kapsamında çalışması durumunda da emekli ikramiyesini alabilecek. Keza 26 yıl 9 ay 28 günlük memuriyetinden istifa ettikten sonra Bağ-Kur’dan emekli olan okurum Volkan YUNUSOĞLU ile 1989-1994 yılları arasındaki memuriyet hizmetinden sonra Bağ-Kur’dan emekli olan okurum Ali Doğan BALCI da emekli ikramiyesini artık kararın RG’de yayımını izleyecek bir yıllık süreden sonra alabilecek.


 


Okur Sorularına Kısa Cevaplar


Aslı CAN – 27.03.1974 doğumlu, 01.09.1991 ilk sigortalılık girişli, 2008 sonu itibariyle 5 bin 340 günü olan bir sigortalı olarak 48 yaşınızı dolduracağınız 27.03.2022 tarihinde emekli olabilirsiniz. Kıdem tazminatınızı işvereninizden alarak ayrılabileceğiniz tarih ise 5 bin 450 günü tamamlamak kaydıyla 01.09.2011 tarihidir.