Sözcü Gazetesi: Grev ve Lokavt Durumunda Çalışanın Sağlık Yardımı ve Fesih Bildirimine İlişkin Hakları

25 Mayıs 2009

ÇALIŞANLARIN SÖZCÜ’SÜ


Grev ve Lokavt Durumunda Çalışanın Sağlık Yardımı ve Fesih Bildirimine İlişkin Hakları


Çalıştığım şirket dört aydır grev nedeniyle kapalı durumda olduğu için çalışmıyoruz. Bu süreç içerisinde;


1-Sigorta primlerimiz ödenmediği için, sağlık problemleri yaşadığımız zaman ben ve eşim sigorta hizmetlerinden faydalanabilir miyiz? Geçici iş göremezlik halinde geçici iş göremezlik parası alabilir miyiz?


2-Bu süreç içerisinde emekliliğimi dolduracağım zaman diyelim ki emekliliğime bir hafta var. Şirket bana emekli fesih bildirimi tebliğ ederek ihbar ve kıdem tazminatımı ödeyerek iş akdimi feshedebilir mi? Şinasi KUZU


 


Sayın Okurum,


5510 sayılı Kanun kapsamında genel sağlık sigortalısı sayılanların sigortalının greve iştirak etmesi veya işverenin lokavt yapması hallerinde geçen süreleri sağlık hizmeti sunucusuna başvurduğu tarihten önceki son bir yıl içinde toplam 30 gün genel sağlık sigortası primi ödeme gün sayısı hesabında dikkate alınmıyor.


 


Sigortalının greve iştirak etmesi veya işverenin lokavt yapması hallerinde geçen süre çalışma sürelerinden sayılmadığı gibi, iş göremezliğin başladığı veya hastalığın anlaşıldığı yahut doğumun olduğu tarihten önceki bir yılın hesabında da dikkate alınmıyor.


 


Ancak, hastalık ve analık hükümlerinin uygulanmasında sigortalılık, sigortalının greve iştirak etmesi veya işverenin lokavt yapması hallerinde, bu halin sona ermesini izleyen onuncu günden başlanarak yitirilmiş sayılıyor. Hatta sigortalılığın sona ermesine ilişkin bildirimlerde bu hususun özellikle göz önünde bulundurulması gerekiyor.


 


Bu nedenlerle son bir yıldaki gerek 30 gün ve gerekse 90 günün hesabında grev-lokavt süreleri göz önüne alınmayacağından sırf bu nedenle sağlık yardımı hakkından ve geçici işgöremezlik ödeneklerinden yoksun kalmayacaksınız.


 


Grev süresince haklar saklıdır


İşçi işyerindeki greve başlangıçtan itibaren katılmasıyla veya greve katılmamakla birlikte işverence çalıştırılmamış ise, grev süresince iş akdi askıda kalacağından işverenin devamsızlık sebebiyle iş akdini fesih etmesi yasaya aykırı düşer.


 


Çünkü greve katılan veya işyerinde çalışmayı arzu edip işveren tarafından çalıştırılmayan işçilerin hak borçları yasal açıdan askıda sayılır. Hatta fesih için “geçerli bir neden” var ve işveren grevden veya lokavttan önce bildirim öneli vermişse dahi bu bildirim süresinin grev veya lokavt süresi içinde kesilmesi, grev ve lokavtın sona ermesiyle birlikte tekrar işlemeye başlaması gerekir.


 


Belirli süreli iş sözleşmesiyle çalışan işçilerin durumunu ise grev etkilemez. Şayet belirli süreli sözleşmenin süresi grev içinde sona ermişse, sözleşme ortadan kalkar. Belirli süreli iş sözleşmesinin sona ermesi için grevin bitmesinin beklenmesi gerekmez.