Bugün Gazetesi-Nasıl Emekli Olunur-11-Özürlü raporu nasıl alınır?

7 Nisan 2007

Özürlü raporu nasıl alınır?

SSK sigortalıları en az %40 özürlü raporu almak için başvurularını işverenleri aracılığıyla yapmak zorundalar


Sosyal güvenlik kurumlarımız içinde sakatlıktan dolayı vergi indirim belgesi alınması halinde doğrudan özürlü statüsünden emekli olma hakkı sadece SSK sigortalıları için tanınmaktadır.

ÖZÜRLÜ RAPORU İÇİN NASIL BAŞVURULUR?

Bir hizmet akdine dayalı çalışarak SSK kapsamına giren sigortalılar, vergi indirim hakkına esas özürlü raporu için mutlaka işverenleri aracılığıyla başvuru yapmak zorundalar. Bu nedenle isteğe bağlı SSK sigortalıları ancak bir işyerinde işe girip çalışırken bu başvurularını yapabilirler. Çalışılan işyerinden alınacak hizmet erbabı olunduğunu gösterir belgenin yanında nüfus cüzdanı örneği ve üç adet fotoğrafla ilde bulunuluyorsa Defterdarlık Gelir Müdürlüğüne, bağımsız vergi dairesi bulunan bir ilçede bulunuluyorsa Vergi Dairesi Müdürlüğüne, diğer ilçelerde ise Mal Müdürlüklerine müracaat edilmesi gerekiyor. Bu kurumlar da kişiyi yetkili hastanelerden en yakınına sevk edecekler.

VERGİ İNDİRİMİ BELGESİ NE KAZANDIRIYOR?

Yapılan muayene neticesi çalışma gücünün asgari %80’ini kaybetmiş bulunan hizmet erbabı birinci derece sakat, asgari %60’ını kaybetmiş bulunan hizmet erbabı ikinci derece sakat, asgari %40’ını kaybetmiş bulunan hizmet erbabı ise üçüncü derece sakat sayılır ve aşağıda sakatlık dereceleri itibariyle belirlenen aylık tutarlar, hizmet erbabının ücretinden indirilir. Sakatlık indirimi 2007 yılı için; n Birinci derece sakatlar için 570 Yeni Türk Lirası, n İkinci derece sakatlar için 280 Yeni Türk Lirası, n Üçüncü derece sakatlar için 140 Yeni Türk Lirasıdır. Bu indirimden bakmakla yükümlü olduğu özürlü kişi bulunan serbest meslek erbabı da yararlanır, ancak emekliliğine etki etmez. En az %40 özürlü raporu verilmesi, sadece SSK sigortalıları için vergi indiriminin yanında özürlü statüsünde emeklilik hakkını da sağlar. Özürlü veya malûlen emekli olmakla sırf bu nedenle yaşlılık aylığında düşme meydana gelmez.

ÖZÜRLÜ RAPORUNA İTİRAZ HAKKI VAR MI?

Engellilerin özürlü raporu için müracaatlarında düzenlenen raporlara itiraz hakkı bulunmakta. İtirazlar bir dilekçeyle ve ilk özürlü sağlık kurulu raporunun tasdikli bir örneği ile birlikte, bulunulan ilin sağlık müdürlüğüne yapılabir.

OKUR SORULARINA KISA CEVAPLAR

VAHİDE YURTSEVER-ÇORLU- Sosyal Güvenlik sistemimizdeki yeni Reform Yasası yürürlüğe girmeden ertelendiği ve yeni düzenleneceği için bu konuda bir yargıda bulunmak mümkün değil. Mevcut duruma göre ise 09.07.2005 Tarihli 5386 sayılı Kanuna göre merhum eşinizden dolayı dul aylığı alırken, merhum babanızdan dolayı yetim aylığını da birlikte alabilirsiniz. İçiniz rahat olsun. Reform Yasasının iptal edilmiş hali bu hakkınızın yeni dönemde de süreceğini düzenliyordu.


CÜNEYT ONGUN-İSTANBUL-Bağ-kur’dan normal emeklilik için 25 yıl prim süresini ve 46 yaşı doldurmanız gerekiyor. 310 Günlük SSK süreniz, 20 aylık askerlik borçlanmanız ve 01.06.1984 tarihinden beri kesintisiz devam ettiğini ifade ettiğiniz Bağ-kur sigortalılığınız göz önüne alındığında 25 yıllık sigortalılık süresini doldurmuş 4 aydır da aşmış bulunuyorsunuz. Bundan sonra Bağ-kur sigortalısı olmanızı gerektiren faaliyetinize son vererek Bağ-kur sigortalılığınızı kapatabilir ve 46 yaşınızı dolduracağınız 14.12.2008 tarihinde emeklilik dilekçenizi verebilirsiniz. Hangi basamaktan ne kadar süre prim ödemiş olduğunuz hakkında bilgi vermediğinizden maaşınız için bir şey belirtemiyorum.

YARIN: ENGELLİ MEMURLARIN EMEKLİLİK ŞARTLARI