Sözcü-Emekli Olmadan Kıdem Tazminatımı Alabilir Miyim?–Reform Kanunu Emeklilik Zamanımı Etkiler Mi?

10 Aralık 2007

EMEKLİ OLMADAN KIDEM TAZMİNATIMI ALABİLİR MİYİM?


1989 Kasım ayından bu yana sigortalı olarak çalışıyorum. Ne zaman emekli olabilirim? Çalışma hayatımın 20 yılını tamamladığımda emekliliğimi isteyip şu an çalışmakta olduğum işyerimden tazminatımı alıp çıkabilir miyim? Ancak şu an çalıştığım işyerinde 10 yıldır çalışıyorum bundan öncekinde 8 yıl çalıştım. 8 yıl çalıştığım ilk işyerimden ayrılırken tazminatımı almıştım. Asuman TINAZ


 


Üç koşuldan ikisini tamamlamalısınız


SSK’dan emekli olmak için üç şart bulunmakta. Bunlardan birisi erkekler için 25 kadınlar için 20 yıl olmak üzere sigortalılık süresi, ikinci ve üçüncü şart ise ilk sigortalılık tarihine göre belirlenecek gün sayısı ve yaş şartıdır. Çalışanlar SSK’dan emeklilik için gerekli üç şarttan sigortalılık süresi ve prim ödeme gün sayını tamamlıyor ve sadece yaş koşulunun tamamlanmasını bekliyorlarsa bu durumlarını SSK’ya belgeletip işverenlerine vererek işten ayrıldıklarında işverenlerinden kıdem tazminatlarını alma hakkı bulunuyor.


 


Zira kıdem tazminatı alma şartlarını düzenleyen 1475 sayılı İş Kanunu’nun 14 üncü maddesi gereği, SSK’dan emekli aylığı bağlanması için öngörülen sigortalılık süresini ve prim ödeme gün sayısını tamamlayarak kendi istekleri ile işten ayrılmaları nedeniyle feshedilmesi halinde kıdem tazminatı ödenmesi gerekiyor.


 


Durumunuzu SSK’dan belgelemelisiniz


Bu durumda önce SSK’ya başvurarak yaş dışındaki diğer iki şart olan 25 yıllık sigortalılık ve ilk işe girişinize göre saptanacak gerekli prim ödeme gün sayısını tamamladığınızı ve sadece yaşı beklediğinizi ve kıdem tazminatı talep edebileceğinizi SSK aracılığıyla belgeleyebilir ve bunu işverene ibraz ederseniz işten ayrılıp kıdem tazminatınızı isteyebilirsiniz. Aksi halde böyle bir belge alınmadan, “prim ödeme gün sayısı ve sigortalılık sürem doldu, yaş şartı hariç emekliliği hak ettim” diye kendiliğinden işverene dilekçe vererek işten ayrılan ayrılırsanız kıdem tazminatı alamazsınız.


 


Mahkeme gerekebilir


İşte sizin bahsettiğiniz mahkeme durumu bu belgenin alınması noktasında çıkmaktadır. SSK birimleri kişi sigortalılık süresini ve prim ödeme gün sayısını tamamlayarak yaş şartını doldurmayı bekliyor olsa ve 1475 sayılı Kanunun 14/5 bendi gereğince kıdem tazminatını talep edebilme hakkı tanınıyor olsa da kişinin önce işten ayrılması gerektiğini ileri sürerek söz konusu belgeyi vermekten kaçınmaktadırlar. Bu belgeyi alma konusunda düştükleri sıkıntı nedeniyle zaman zaman sigortalılar mahkemeye başvurmak zorunda kalmaktadırlar.


 


Kıdem tazminatınızı alabilirsiniz


Bu durumda siz 20 yıl sigortalılık süresini, 5375 prim gün sayısı ile 46 yaş şartını doldurduğunuzda emekli olabilirsiniz. Yaşınızı ve gün sayısını vermediğiniz için tam emekli olacağınız tarihi belirtemiyorum. Ama Kasım 2009 ayında 5375 gününüz var ve 46 yaşından küçük durumda olacaksanız kıdem tazminatınızı işten ayrılarak işvereninizden alma hakkınız bulunuyor. Elbette ki sadece son işyerinizde çalıştığınız dönemle ilgili hesaplanacak kıdem tazminatınızı isteyebilirsiniz.


 


 


 


REFORM KANUNU EMEKLİLİK ZAMANIMI ETKİLER Mİ?


22.11.1967 doğumluyum. 01.12.1985 tarihinde sigortalı oldum.1993 yılına kadar aralıklarla çalıştım. Haziran 1993 tarihi itibarı ile isteğe bağlı sigorta primi ödemeye başladım. 30.09.2005 tarihinde toplam 5100 gün primi tamamlayarak ödemeyi sona erdirdim. Sigortaya 28.03.2005 tarihinde dilekçe yazıp ne zaman emekli olacağımı sordum. Bana 22.11.2009 yılında emekli olacağımın cevabı geldi. Ama ben son kanunlardan dolayı tereddüt yaşamaya başladım beni aydınlatırsanız çok sevinirim saygılar. Pelin YILDIRIM


 


SSK’dan emekli aylığı bağlatmak için hem 20 yıllık sigortalı hem 42 yaşı ve 5075 günü tamamlamış olmalısınız.  Şu halde 20 yıllık sigortalılığı 01.12.2005 tarihinde doldurmuşsunuz. Prim miktarınız da yeterli. Tek beklediğiniz 42 yaşı doldurmak. Onu da 22.11.2009 tarihinde dolduracaksınız. SSK yetkililerinin verdiği bilgi doğru.
Sosyal Güvenlik Reformu konusunda çıkmaya hazırlanan kanun yürürlüğe girmeden önce sigortalı olmuş kişilerin emeklilik şartlarını etkilemiyor.