Sözcü Gazetesi: 1 Ekim 2008 ‘den Sonra Çalışanların Sağlık Raporu Uygulaması Nasıl Olacak? – 1 Ekim’den Sonra Ziraat Odalarının ve Tarım İl/İlçe Müdürlüklerinin 4/b Sigortalılığının Başlangıç ve Bitişlerini Bildirim Yükümlülüğü

27 Eylül 2008

ÇALIŞANLARIN SÖZCÜ’SÜ


1 Ekim 2008 ‘den Sonra Çalışanların Sağlık Raporu Uygulaması Nasıl Olacak?


 


1 Ekim 2008’den itibaren çalışanların istirahat raporlarının geçerli olması için sözleşmeli sağlık hizmeti sunucuları tarafından düzenlenmiş olması gerekecek. Genel sağlık sigortası kapsamındaki yeni düzenleme bugünün SSK’lıları yanında bugünün Bağ-Kur’lularını ve kurumlarca sağlık bakımından SGK’ya devrinden sonra memurları da kapsayacak. Bilindiği gibi 657 sayılı Kanunun memurların rapor haklarını düzenleyen 107 inci maddesi ve buna ilişkin Yönetmelik de yürürlükten kaldırılmış bulunuyor.


 


Raporlarda resmi sağlık kurumu onayı olacak


SGK ile sözleşmesi bulunmayan sağlık hizmeti sunucuları tarafından verilen 10 gün ve daha az süreli istirahat raporları SGK ile sözleşmeli resmî sağlık hizmeti sunucusu hekimi tarafından, 10 günü aşan raporlar ise SGK ile sözleşmeli resmî sağlık hizmeti sunucusu sağlık kurulunca onandığı takdirde geçerli olacak.


 


Ayaktan tedavilerde sigortalıya tek hekim raporu ile bir defada en çok 10 gün istirahat verilebilecek. İstirahat sonrasında kontrol muayenesi raporda belirtilmiş ise toplam süre yirmi günü geçmemek kaydı ile istirahat uzatılabilecek. Yirmi günü aşan istirahat raporları sağlık kurulunca düzenlenebilecek. Sağlık kurulunun ilk vereceği istirahat süresi sigortalının tedavi altına alındığı tarihten başlamak üzere altı ayı geçemeyecek. Tedaviye devam edilmesi hâlinde malûllük hâlinin önlenebileceği veya önemli oranda azaltılabileceği sağlık kurulu raporu ile tespit edilirse bu süre uzatılacak.


 


Yurtdışı işçilerinin raporları


İşverenleri tarafından yurtdışında görevlendirilen 4/a sigortalılarıyla, yürütmekte oldukları iş veya çalışma konuları nedeniyle yurtdışında bulunan 4/b sigortalılarına ve ülkemizle sosyal güvenlik sözleşmesi olmayan ülkelerde iş üstlenen işverenlerce yurt dışındaki işyerlerinde çalıştırılmak üzere götürülen Türk işçisi sigortalılara ülkemiz ile sosyal güvenlik sözleşmesi bulunmayan bu ülkelerdeki tedavileri sonucu verilen istirahat raporlarının ilgili ülke mevzuatına uygun olduğunun ülkemiz dış temsilciliklerince onaylanması hâlinde, SGK’ca yetkilendirilen hekim ve sağlık kurullarının ayrıca onayı aranmayacak.


 


Sigortalıların bu amaç ve hâller dışında yurtdışında bulundukları sırada gördükleri tedavi sonucunda aldıkları raporlar içinse sözleşmeli sağlık kurumlarınca düzenlenen veya onaylanan raporlar geçerli addedilecek.  


 


Sözleşmeli ülkelerdeki raporlar


Ülkemizin taraf olduğu sosyal güvenlik sözleşmeleri hükümleri çerçevesinde akit ülke sigorta kurumu mevzuatına göre düzenlenen ve sözleşmenin uygulanmasına ilişkin yönteme göre SGK’ya  bildirilen istirahat raporları aynen kabul edilecek.


 


En fazla iki gün


SGK’nın yetkilendirdiği işyeri hekimleri bir kerede en fazla iki gün istirahat verebilecek.


 


İstirahat raporlarında sigortalının çalışıp çalışamayacağı veya kontrol muayenesinin yapılıp yapılmayacağı hususu belirtilmiş olacak. İstirahat raporunun bir nüshası işyerlerine ibraz edilmesi için sigortalılara verilmek, bir nüshası SGK’ya gönderilmek üzere en az iki nüsha olarak düzenlenecek.


 


Raporlar matbu veya elektronik olacak


SGK’ca yetkilendirilen tek hekim veya sağlık kurulu tarafından verilecek istirahatlar, örneği SGK’ca belirlenecek belgenin doldurulması veya elektronik ortamda düzenlenmesi suretiyle verilmiş olacak.


 


SGK ile sözleşmeli sağlık hizmeti sunucularınca, geçici iş göremezlik belgeleri ile sağlık kurulu raporlarının birer nüshası düzenlendiği tarihten itibaren üç iş günü içinde sigortalının iş yerinin kurulu bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüklerine/ sosyal güvenlik merkezlerine, sözleşmeli ülke sigortalısının belgeleri ise sağlık yardımı belgesini düzenleyen sosyal güvenlik il müdürlüklerine/ sosyal güvenlik merkezlerine gönderilecek.


 


211 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanununa tabi personel için verilecek istirahat raporları usul ve esasları, Millî Savunma Bakanlığının görüşü alınarak SGK’ca belirlenecek.



İŞVERENLER İÇİN ÇALIŞMA HAYATI


1 Ekim’den Sonra Ziraat Odalarının ve Tarım İl/İlçe Müdürlüklerinin 4/b Sigortalılığının Başlangıç ve Bitişlerini Bildirim Yükümlülüğü


 


Ziraat Odalarının ve Tarım İl/İlçe Müdürlüklerinin Yükümlülükleri


Bugünün Tarım Bağ-Kur sigortalılarının yeni dönemdeki bildirimleri bağlı oldukları ziraat odalarınca veya kendilerince bir yıl içinde bildirilmesi hâlinde odaya kaydedildikleri tarihten, bu süre içinde bildirilmemesi hâlinde bildirimin SGK’ya yapıldığı tarihten başlayacak ve bu tarih meslek kuruluşuna kayıtlarının yapıldığı tarihten itibaren bir ay içinde ziraat odalarınca veya ziraat odalarının bulunmadığı yerlerde tarım il/ilçe müdürlüklerince SGK’ya e-sigorta ile bildirilecek.


Tarımsal faaliyette bulunduğu için 4/b sigortalısı olanların zamanında tescil edilmelerini sağlamayı amaçlayan bu bildirim yükümlülüğü e-sigorta ile yerine getirilebileceği gibi kâğıt form olarak da yapılabilecek.


 


Tarımda kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanların sigortalılıkları tarımsal faaliyetin bittiği tarihte sona erecek. Sigortalılığı sona erdirecek bu tarihin ziraat odalarınca, Ziraat Odası bulunmayan yerlerde ise tarım il/ilçe müdürlüklerince ve sigortalılarca on gün içinde SGK’ya bildirilmesi gerekiyor.   


Tarım Bağ-Kur sigortalılığı kapsamında 4/b sigortalısı olarak çalışanlardan, bir önceki yıla ait tarımsal faaliyet gelirlerinden bu faaliyete ilişkin masraflar düşüldükten sonra kalan tutarın aylık ortalamasının Kanunla tanımlanan prime esas günlük kazanç alt sınırının otuz katından az olduğunu ziraat odalarından, ziraat odalarının bulunmadığı yerlerde ise tarım il/ilçe müdürlüklerinden alacakları muafiyet belgesi ile belgeleyerek on gün içinde SGK’ya intikal ettirenlerin sigortalılıkları belgenin düzenlendiği tarihten, bu süreyi geçirenlerin sigortalılıkları ise belgenin SGK kayıtlarına intikal ettiği tarihten itibaren sona erecek.


4/b sigortalılarından (Bugünün Bağ-Kur sigortalıları) sigortalı işten ayrılış bildirgesini kâğıt belge düzenleyerek verenler için, sigortalılığın sona ermesini takip eden on gün içinde sigortalı işten ayrılış bildirgesi iki nüsha düzenlenecek. Biri düzenleyen kuruluşta bırakılıp, diğeri ilgili üniteye gönderilecek.