Sözcü Gazetesi: 5838 sayılı Torba Kanunun Soğuk Yüzü (İşten Çıkış Bildirimine Ceza – İşçi Bildirimlerine İlişkin Cezalarda İyi Niyet İndirimi Kaldırılıyor)

24 Şubat 2009

ÇALIŞANLARIN SÖZCÜ’SÜ


5838 sayılı Torba Kanunun Soğuk Yüzü


TBMM’de kabul edilen fakat henüz yürürlüğe girmeyen 5838 sayılı Torba Kanunun, küresel krizin etkisiyle depreşen işsizlik oranlarını teskin etmek amacıyla İşsizlik Sigortası Fonunu daha isabetli kullanmak, mevcut yapısıyla çalışanlar için hiçbir avantaj taşımayan kısa çalışma ödeneğini çalışanlar için de yararlı ve avantajlı hale getirmek;



İş Kanunu, Basın İş Kanunu gereğince yapılacak işyeri bildirimleri, Ek-1 ve Ek-2 bildirimleri, İşsizlik ödeneğine müstehak olacak biçimde işten ayrılan işçilere ilişkin olarak 15 gün içinde bir nüshasının İş-Kur’a gönderilmesi, bir nüshasının sigortalı işsize verilmesi ve bir nüshasının da işyerinde saklanması amacıyla işverence üç nüsha düzenlenmesi gereken işten ayrılma bildirgesi düzenleme yükümlülüklerinin, 5510 sayılı Kanunla yapılacak bildirimlerde birleştirilerek basitleştirilmesi,



gibi pozitif getirilerinden geçen haftaki yazılarımızda söz etmiştik. Ancak bu yeni Torba Kanunun bir de özellikle işverenlere bakan soğuk yüzü bulunuyor.



Bilindiği gibi 5510 sayılı SSGSS Kanunuyla işverenlere çalıştırmakta oldukları 4/a sigortalılarının iş sözleşmelerinin sona ermesiyle bittiğinde bu tarihi en geç on gün içinde SGK’ya işten ayrılış bildirgesi ile ve e-sigorta aracılığıyla bildirme yükümlülüğü getirilmişti.



Buna ek olarak 5838 sayılı Torba Kanunla 506 sayılı Kanunun geçici 20 nci maddesi kapsamındaki özel banka sandıklarının, SGK’ya devir tarihine kadar iştirakçilerinin sandıkla ilgilerinin başlama ve sona ermesine ilişkin bildirimlerini en geç on gün içinde SGK’ya yapmalarının zorunlu bulunduğuna dair hüküm de 5510 sayılı Kanuna eklenmiş bulunuyor.



İşten çıkış bildirimine ceza biçildi


5510 sayılı Kanunla getirilen işten ayrılma halinde 10 gün içinde verilmesi gereken işten ayrılma bildirgesi ile SGK’ya devir tarihine kadar özel banka sandıklarının iştirakçilerinin sandıkla ilgilerinin başlama ve sona ermesine ilişkin bildirimlerinin en geç 10 gün içinde verilmemesi durumunda uygulanacak ceza da 5838 sayılı Torba Kanunla saptanmış oldu. Buna göre çalıştırmakta olduğu 4/a sigortalılığı (SSK) kapsamındaki sigortalılara ilişkin bildirimin, iş sözleşmesinin sona erdiği tarihten itibaren 10 gün içinde gerekli şekil ve usulüne uygun olarak İşverenince yapılmaması halinde, her bir sigortalı veya sandık iştirakçisi için bunların işverenlerine asgari ücret tutarında idari para cezası uygulanacak.



İdarî para cezası uygulanması işçi çıkış bildirimine ilişkin belgelerin verilmesi yükümlülüğünü kaldırmayacak.



İşçi bildirimlerine ilişkin cezalarda iyi niyet indirimi kaldırılıyor


Mahkeme kararına, SGK’nın denetim ve kontrol ile görevlendirilmiş memurlarınca yapılan tespitler veya diğer kamu idarelerinin denetim elemanlarınca kendi mevzuatları gereğince yapacakları soruşturma, denetim ve incelemelere ya da kamu idarelerinden alınan belgelere istinaden düzenlenenler hariç olmak üzere, bildirgenin yasal süresi geçtikten sonra ilgililerce kendiliklerinden verilmesi halinde, işçi ve genel sağlık sigortası primlerine ilişkin olarak öngörülen cezaların üçte ikisi oranında uygulanacağına ilişkin ceza indirimi kaldırılıyor. Söz konusu indirim yalnızca işyeri bildirimlerine özgü kalacak.



Okur Sorularına Kısa Cevaplar


Zeliha URKEL – 11.09.1968 doğumlu, 07.04.1986 ilk sigortalılık başlangıçlı, 01.10.2008 tarihi itibariyle 3 bin 629 gün SSK primi olan bir sigortalı olarak bundan sonra 3 yıl isteğe bağlı sigortalı olarak prim ödedikten sonra bir yıl 6 gün de (366 gün) normal çalışan sigortalı olursanız bu sürenin sonunda emekli olursunuz. Çalışarak ödeyeceğiniz süre başta da sonda da ortada da olabilir. Önemli olan bundan sonra isteğe bağlı olarak ödeyeceğiniz sürenin 3 yıl 5 ayı geçmemesidir.


Hasan DEYNELİ – 03.01.1954 doğumlu, 20.06.1986 sigortalılık başlangıçlı, 35 SSK prim gün sayısı, 20.08.1987 – 27.08.2008 tarihleri arasında 18 yıl 6 ay 26 günlük Bağ-Kur’luluğu bulunan bir sigortalı olarak 03.01.2011 tarihinde emekli olabilirsiniz. Askerliğinizi borçlanmanızın emeklilik tarihinize olumlu bir katkısı olmayacak.