Sözcü Gazetesi: Belediye Başkanı Eşinin Makam ve Görev veya Temsil Tazminatı Alması Eşinden Dolayı Aylık Almasına Bağlıdır – 1985-2000 Yılları Arasında Vergi Kaydı Olmasa da Açık Bulunan Esnaf Sicil Kaydı Bağ-Kur’lu Yapar

13 Temmuz 2008

ÇALIŞANLARIN SÖZCÜ’SÜ


Belediye Başkanı Eşinin Makam ve Görev veya Temsil Tazminatı Alması Eşinden Dolayı Aylık Almasına Bağlıdır


SÖZCÜ’nün 26.06.2008 tarihli nüshasında ele aldığınız Belediye Başkanlarının Makam ve Temsil tazminatları hakkındaki yazınız açıklamaları gereği 1973 yılında öğretmenlikten emekli olan ve 1984-1989 yılları arasında seçimle Susurluk Belediye Başkanlığı yapan ve 1995 yılında vefat eden geride kalan eşi dul olarak öğretmen emekli maaşı alan ablam Lütfiye ALTUNBAŞ’ın da yararlanabileceğini düşündük. Ancak Emekli Sandığı’na bu konuda vermiş olduğumuz dilekçe cevabında “Emekli olduktan sonra Belediye Başkanlığı yapmış dönemlerde yürürlükteki yasal mevzuat çerçevesinde emeklilik statüsünde geçen Belediye Başkanlığı görevi nedeniyle makam görev-temsil tazminatı ödenmesinin imkân bulunmadığından” söz edilmektedir.


Emekli Sandığı emeklisiyken seçilerek Belediye Başkanlığı yapmış ölen eşinden dolayı ablam Lütfiye ALTUNBAŞ için Emekli Sandığı Kanununun ilgili maddeleri gereği kendisine makam temsil-görev tazminatlarının ödenip ödenmeyeceği veya ödenecekse ne gibi işlemler yapmamız gerektiği konusunda bilgilendirir misiniz?  Zafer AYDIN


 


Sayın Okurum,


Öncelikle belirtmeliyim ki bahsettiğiniz yazımda belirttiğim husus ablanız ve eşiyle ilgili bir konuda getirilen bir yeniliği konu edinmiyordu. Bugüne kadar seçilerek belediye başkanlığı yaptığı halde sırf Emekli Sandığı’ndan değil de Bağ-Kur veya SSK’dan emekli oldu diye makam ve görev veya temsil tazminatından mahrum edilen belediye başkanlarına 5510 sayılı Kanunla getirilen hakkı konu ediniyordu.


Oysa enişteniz o dönemde emekli aylığını kestirerek Emekli Sandığı’na kesenek ödemeye devam etmiş ve belediyen başkanlığı süresinin hitamında tekrar emekli aylığını bağlatmış olsaydı makam ve görev tazminatına hak kazanmış olacaktı. Ablanız da bir ay içinde başvurarak kendi Emekli Sandığı emekli aylığını değil de Emekli Sandığı emeklisi eşinden dolayı dul aylığını tercih ettiğini yazılı olarak bildirseydi o da uzun yıllardır bu haktan yararlanıyor olacaktı.


Emekli Sandığı emeklisiyken seçilerek dört yıl Belediye Başkanlığı yapmış ölen eşinden dolayı ablanıza makam ve görev tazminatı bağlanmasının önünde iki engel var. Bunlardan birincisi kendisi de Emekli Sandığı emeklisi olan ablanızın eşinden dolayı bağlanacak dul aylığı yerine kendisinden dolayı bağlanan emekli aylığını alıyor olmasıdır ki bunun çözümü için kendisine emekli aylığı bağlanmasından itibaren bir ay içinde yazılı olarak başvurup kendi aylığı yerine eşinden dolayı dul aylığının bağlanmasını istemesi gerekiyordu.


İkinci engel ise ablanızın eşinin belediye başkanı olmadan önce Emekli Sandığı’ndan bağlanan emekli aylığını kestirmesi ve kesenek ödemeye devam etmesi gerekiyordu. Emekli Sandığı’nın ret cevabının dayanağı da sanırım eniştenizin Emekli Sandığı’na kesenek ödemeyişidir.


Bu durumun çözümü yargı eliyle olabilir. Bu nedenle, o dönemde emekli aylığını kestirmeden çalışmak varken emekli aylığını kestirerek çalışmanın hayatın olağan akışına aykırılığından bahsederek bir dava açmanız en azından bağlanıp bağlanmayacağı yönündeki kuşkularınızı giderecektir.


İŞVERENLER İÇİN ÇALIŞMA HAYATI


1985-2000 Yılları Arasında Vergi Kaydı Olmasa da Açık Bulunan Esnaf Sicil Kaydı Bağ-Kur’lu Yapar


20.10.1961 doğumluyum. 15.03.1985 tarihinde başladığım Bağ-Kur sigortalılığıma işyerimi ve vergi kaydımı kapattığım 01.01.2000 tarihine kadar devam ettim. Fakat kapanışımı esnaf sicilime işlettirmedim. Bu nedenle Bağ-Kur kaydım hala açık görünüyor. 18.10.2007 tarihinde sigortalı olarak bir işe girdim. Emekliliğim için ne yapmam gerekir? Feyzi SARICA


 


Sayın Okurum,


Bağ-kur sigortalılığına belirti olarak hem vergi mükellefiyeti kaydı, hem esnaf ve sanatkâr sicil kaydı, hem de meslek odası kaydının esas alındığı 22.03.1985 – 04.10.2000 tarihleri arasında açık bulunan esnaf sicili kaydı nedeniyle 01.01.2000-04.10.2000 tarihleri arasında Bağ-Kur sigortalısısınız.


04.10.2000 tarihinden bu yana ise Esnaf ve Sanatkârlar ile diğer bağımsız çalışanlardan ticari kazanç veya serbest meslek kazancı dolayısıyla gerçek veya basit usulde gelir vergisi mükellefi olanlarla gelir vergisinden muaf olanlardan Esnaf ve Sanatkâr siciline veya kanunla kurulu meslek kuruluşuna usulüne uygun olarak kayıtlı olanların sigortalı sayılacağı, buna mukabil gelir vergisinden muaf olanların sigortalılıklarının ise Esnaf ve Sanatkâr Sicili ile birlikte kanunla kurulu meslek kuruluşlarına kayıtlı olma” şartını getirdiğinden vergiye tabi bir iş yaptığınızdan esnaf sicilini açık kalmış olsa bile bu sizi Bağ-Kur’lu yapmaz.


 


Eşinize Yaş Engeli Yok


Eşimin sekiz yıllık Bağ-Kur sigortalılığı var. 436 gün sigortası ve 600 gün de askerliği yatırdık. Eşimin doğum tarihi 30.10.1952’dir. Yaştan dolayı emekli olabilmesi için kaç sene daha prim ödememiz gerekiyor? Çeşminaz KARASU


 


Sayın Okurum,


Vermiş olduğunuz bilgilere göre eşiniz 10 yıl 7 ay 6 günlük toplam süresinin üzerine Bağ-Kur sigortalılığını 4 yıl 4 ay 24 gün daha sürdürürse bu sürenin sonunda Bağ-Kur’dan kısmi emekli olabilir. Eşinizin Bağ-Kur kısmi emekliliği için doldurmak zorunda olduğu 57 yaşı 2009 yılında dolduracak olması nedeniyle yaş engeli söz konusu değil.