Sözcü Gazetesi-Çalışanın Sözcü’sü: Almanya’dan Emekli Babanızdan Dolayı Yetim Aylığı Alamazsınız – 15 Yıl ve 3600 Günü Dolduran da Kıdem Tazminatını Alma Hakkına Sahip
27 Aralık 2007
ALMANYA’DAN EMEKLİ BABANIZDAN DOLAYI YETİM AYLIĞI ALAMAZSINIZ
1971 Almanya doğumluyum. 1986 yılında evlenip Türkiye’de kaldım. Ailem halen orada yaşıyordu. Babam 2004 yılında Almanya’da bir otomotiv fabrikasından emekli olmuştu.1 ay önce vefat etti. Ben 2001 yılında boşanmıştım. Şimdi ben Almanya’dan yetim maaşı alabilir miyim? Buradan emekli olsa alıyorum. Ama Almanya’da emekli olunca Alman yasaları bana böyle hak verir mi? nereye müracaat edebilirim bilgi verir misiniz? Nilüfer ÖZDEMİR
Sayın Okurum,
Alman Sosyal Güvenlik sistemine göre; ölen sigortalının yetim çocuklarına yetim aylığı 18 yaşına kadar, okul hayatına devam ederse, kendi geçimini temin edemeyecek derecede akli veya ruhsal açıdan engelli ise en fazla 27 yaşına kadar ödeniyor. Alman emeklilik sistemine göre, yetimleri ana-babanın birinden veya ikisinden yoksun olup olmadığına göre tam veya yarım yetim aylığı bağlanmak üzere ikiye ayırıyor. Bu bakımdan Alman Sosyal Sisteminden yetim aylığı bağlatma hakkınız bulunmuyor.
15 YIL VE 3600 GÜNÜ DOLDURAN DA KIDEM TAZMİNATINI ALMA HAKKINA SAHİP
02.10.1989 tarihinde stajyer öğrenci olarak sigortalı oldum. 02.07.1992 tarihinden itibaren de bu ilk işyerimde normal sigortalı olarak çalışmaya devam etmekteyim. Şu anda askerlik borçlanması hariç 5000 işgünü prim ödemem var. Aileme ait işyerinin başına geçmek istiyorum ama 15 yıl sigortalılık süremi doldurduğumdan kıdem tazminatımı da işyerimden almak istiyorum. Balıkesir SGK ile yaptığım görüşmede 25 yıl ve 5600 işgünü prim olmadan kıdem tazminatımı alarak işten ayrılamayacağım belirtildi. Sanırım mahkeme kararı ile bu yazıyı alabiliyor muşuz? Eğer mahkeme ile böyle bir yazı alabilirsem gerçekten de tazminatımı alarak işten ayrılabilir miyim? Hüseyin ÖZGÜR
Sayın Okurum,
Kıdem tazminatı alabilecekler 1475 sayılı İş Kanunu’nun 14 üncü maddesinde belirtiliyor ve normal şartlarda istifa edene kıdem tazminatı verilmiyor. Ancak kademeli emeklilik için gereken sigortalılık süresi ile prim gün sayısını doldurup yaşını doldurmayı bekleyen sigortalılara kıdem tazminatı verilmesi gerekiyor. SSK’dan emeklilikteki yaş dışında bulunan diğer şartları, yani gerekli sigortalılık süresini ve prim ödeme gün sayısını tamamlayarak kendi istekleri ile işten ayrılmaları nedeniyle feshedilmesi halinde işçilere kıdem tazminatı ödeneceğine ilişkin birçok mahkeme kararı bulunuyor. Ancak, sigorta müdürlüklerinin mahkeme kararı olmaması halinde 15 yıl ve 3600 gün sayısını doldurup yaşını bekleyen sigortalılara bu şekilde bir belge vermediğini de belirtmeliyim.
Öğrencilik döneminizden dolayı başlayan ilk sigortalılık tarihiniz emeklilik hesaplamasında geçerli olmadığından, 02.07.1992 tarihi de esas alınsa 15 yıllık sigortalılık süreniz 02.07.2007 tarihinde dolmuş durumda.
SSK’nın şu anki uygulamasında 15 yıl ve 3600 günle emeklilik ile erkekler için 25 kadınlar için 20 yılla emeklilikten hangisi yakınsa onu esas alarak belge veriyor.
Siz önce SSK’ya başvurun, 3600 günle yaştan emekliliğinizin normal emekliliğe göre daha ötede olduğu gerekçesiyle SSK başvurunuzu reddedecektir. Siz de bu cevabı yazılı olarak aldıktan sonra İş Mahkemesine müracaat edebilirsiniz.
BABANIZ 03.08.2013 TARİHİNDE EMEKLİ OLABİLİR
03.08.1955 doğumlu babamın ilk sigortalılık tarihi 06.07.1970’dir. SSK’nın sitesindeki babamın hizmet dökümünde toplam ödenen gün sayısı 3793 gün olarak görünüyor ama bu günlerden 540 gününün karşısında harf ve isim değişikliği var. Geriye 3253 gün kalıyor bu şekilde ne zaman emekli olur? Farklı olan isimleri nasıl düzelttirebiliriz veya kaç gün daha ödeme yapmamız gerekir? Erkut YÖRÜK
Sayın Okurum,
Bir kere babanızın hizmet dökümünde görünen farklı isimlerde görünen primlerin babanıza ait olup olmadığının SSK’ca tespiti gerekiyor. Babanızın hizmet döküm bilgilerinde onun isminden farklı ad ve soyadlarda kayıtlı hizmetlerin dikkate alınmaması veyahut babanızın hizmeti ise bunun tespitine esas gerekli düzeltme işleminin yapılabilmesi için bağlı bulunduğunuz sigorta müdürlüğüne müracaatınız gerekiyor. Bunun ilk adımı olarak [email protected] e-posta adresine başvurabilirsiniz. Yanlışlık düzeltilecek, babanıza ait veya değilse ortaya çıkarılacaktır. Çıkacak sonuca göre babanızın primlerini 3600 güne tamamlamasını sağlayın. Babanız 3600 günle 58 yaşını dolduracağı 03.08.2013 tarihinde SSK’dan kısmi emekli olabilir.