Sözcü Gazetesi-Çalışanların Sözcü’sü: Ülkemizle Sosyal Güvenlik Anlaşması Bulunan Ülkelerdeki Çalışma Başlangıçları Ülkemiz İçin de Başlangıç Kabul Edilir – Yeni Kanun Kapsamında Çalıştığınız Süre Arttıkça Aylığınız Düşüşe Uğrar

28 Ocak 2008

Ülkemizle Sosyal Güvenlik Anlaşması Bulunan Ülkelerdeki Çalışma Başlangıçları Ülkemiz İçin de Başlangıç Kabul Edilir
Babam 12.10.1940 doğumlu, KKTC vatandaşı olarak Türkiye’de ikamet ediyor. Aralık 2006’da TC vatandaşı oldu. KKTC’de Haziran, Temmuz ve Ağustos 1995 aylarında sigortalı olarak çalıştı. Oradaki günlerin buraya eklenmesi için müracaat ettik. Türkiye’de SSK’ya giriş tarihi 06.10.1997’dir. Şu an 3497 prim günü var ve halen sigortalı olarak çalışmaya devam etmekte. 2005’de askerlik borçlanmasını 1 yıl 11 ay 20 gün olarak ödedi. Ne zaman emekli olabilir? Ali Osman ERTAŞ

Sayın okurum,
KKTC’de geçen hizmetlerle Türkiye’de;
•Sosyal Sigortalar Kurumu’na,
•T.C. Emekli Sandığına,
•Bağ-Kur’a ve
•Sosyal Sigortalar Kanununun geçici 20. maddesindeki emekli sandıklarına tabi olan hizmetler, birleştirme kapsamın olduğundan Türkiye ve KKTC’de geçen sigortalılık süreleri aynı zamana rastlamamak ve 360 günden az olmamak koşulu ile birleştirilebilir. Birleştirme sonucu babanızın Haziran 1995 ayındaki başlangıcı Türkiye’deki hizmetleri için de başlangıç kabul edilir. Ama borçlanılmayıp birleştirilen bu 90 günlük süre gün sayısı olarak aynen dikkate alınmaz. Babanızın, 3497 SSK gününe ilaveten 1 yıl 11 ay 20 günlük askerlik borçlanması süresini de ilave ettiğimizde 3497+710 = 4207 günü olur. Sigortalılık süresi başlangıcı 1 yıl 11 ay 20 gün geriye yürüyerek Haziran 2003 ayına gelir. Bu nedenle 58 yaş şartını da sağlamış durumda bulunduğundan 15 yıllık sigortalılık süresini tamamlayacağı Haziran 2008 ayında yaştan kısmi SSK emeklisi olabilir.


Üzerinizde Görünen SSK Günlerinin Size Bir Zararı Yok
16 yıllık Emekli Sandığı’na tabi devlet hizmetinden sonra SSK’lı oldum. Bu geçiş sırasında eski kurumum ayrılışımı hatayla 17.09.2007’de yaptı. SSK’lı olarak çalıştığım yeni işyerimdeki ilk çalışma günüm ise 15.09.2007 tarihidir. İleride hizmet birleştirilmesinde bu iki günlük çakışma nedeniyle bir sorun çıkar mı?
SSK hizmet cetvelimde farklı iki kişinin hizmetleri de benim üzerimde gözüküyor. Telefon, e-posta ve dilekçe ile SGK İzmir Bölge Müdürlüğü’ne defalarca başvurdum. Düzeltmeyi bir türlü yapmadılar. Ayrıca doğum tarihim de 20.01.1966 olması gerekirken 01.07.1966 gözüküyor. Nasıl düzelir?
Annem SSK Emeklisi, ben de SSK’lı olarak yeni işe başladım (65 gün oldu). Ne zaman karne alacağım diye soruyorum? Bazıları 90 bazıları ise 120 gün dolması gerekir diyorlar. Hatta biraz daha bekleyin Sağlık karneleri tamamen iptal olacak diyorlar. Ben ne yapmalıyım? İlaç yazdırma veya acil sağlık sorunlarında karnem yok. Ne olacak?
Sencer TOKER

Sayın Okurum,
SSK’lı sürelerinizle çakışan 2 günlük Emekli Sandığı kapsamındaki sürelerinizin hiçbir sakıncası yok. SSK hizmet döküm cetvelinde üzerinizde görünen başka isimlere ait günlerin de sizin için bir sakıncası yok. O isimlerin günlerini aratıp buldurmaları gerekiyor. Doğrum tarihiniz de emeklilik başvurusu yaptığınızda istenecek vukuatlı nüfus kayıt örneği ile düzeltilecektir.

SGK’nın 2008 başından itibaren yeni başlattığı uygulamaya göre SSK emeklisi anneniz de siz de karnesiz sağlık sisteminden yararlanacaksınız. Vatandaşlık numarası ile sağlık yardımlarından yararlanacaksınız. Fakat siz yeni SSK sigortalısı olduğunuz için 90 günü doldurunca kendiniz sağlık yardımlarından yararlanma hakkına sahip olacaksınız. 120 gün dolunca da varsa bakmakla yükümlü olduğunuz kişiler, sizden dolayı sağlık yardımı almaya başlayabilecekler ve siz de SSK sigortalılarının faydalandığı geçici işgöremezlik ödeneğinden faydalanabileceksiniz.

Yeni Kanun Kapsamında Çalıştığınız Süre Arttıkça Aylığınız Düşüşe Uğrar
01.12.1981 yılında SSK’lı oldum. 01.03.1964 doğumlu ve bayanım. 01.03.2004 yılında emeklilik hakkımı kazandım. Fakat müracaatımı yapmadım ve halen çalışmaktayım. Sizden öğrenmek istediğim emeklilik müracaatını 2008 yılında yaparsam bağlanacak maaşım tamamen 2008 yılında çıkacak yeni Kanuna göre mi hesaplanacak? Yoksa yeni Kanunun yürürlüğe gireceği tarihe kadar olan çalışmışlığım şu anki mevcut yasaya göre, 2008 yılındaki çalışmışlığım yeni yasaya göre mi hesaplanacak? Yeni bağlanacak maaş şu anki mevcut yasaya göre bağlanacak maaştan daha mı düşük olacak? Sermin ÖLÇER

Sayın Okurum,
5510 sayılı Yeni Kanunun yürürlüğe girmesi halinde bugünün SSK sigortalılarına (Yeni Kanundaki 4/a sigortalılarına) bağlanacak emekli aylıkları hem bugünün kurallarına göre hem de yeni Kanunun öngördüğü şekilde hesaplanacak ve sonuçta her iki kanunlar kapsamında çalışılan süreler oranında kıst olarak birleştirilecek. Yeni Kanunda çalışılan sürenin fazla olması oranında emekli aylığı düşüşe uğrayacak.