Sözcü Gazetesi: Doğumdan Sonraki Ücretsiz İzinli Sürelerinizi Borçlanabilirsiniz

27 Temmuz 2008

ÇALIŞANLARIN SÖZCÜ’SÜ


Doğumdan Sonraki Ücretsiz İzinli Sürelerinizi Borçlanabilirsiniz


SSK’lı olarak çalışmaktayım ve şu anda yasal ücretli doğum iznindeyim. Bu izin bitince altı ay ücretsiz izin hakkımı kullanmak istiyorum. Ücretsiz izin süresinde işveren tarafından sigortam ödenmeye devam edecek mi? Eğer ödenmiyorsa benim bunu dışarıdan SSK’ya ödeme gibi bir şansım var mı?


İkinci sorum ise daha önce ödediğim 1 yıllık isteğe bağlı sigortalılık dönemimi şimdiki SSK sigortalılığımla birleştirebilir miyim? Yoksa bu işlem emekli olurken mi yapılıyor? Yeşim TURGAY


 


Sayın Okurum,


İşvereninizin ücretsiz izinde olduğunuz dönemde sizin primlerinizi ödeme zorunluluğu bulunmuyor. Ayrıca 5510 sayılı yeni Kanun gereği doğumdan sonraki ücretsiz izin sürelerini borçlanabilmeniz mümkün olacak.


Zira 08.05.2008 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak kısmen yürürlüğe giren 5510 sayılı Kanunla SSK sigortalılarının borçlanma haklarına getirilen genişlemeye paralel olarak İş Kanunları kapsamında verilen ücretsiz doğum ya da analık izni süreleri ile 4/a sigortalısı (Bugünün SSK sigortalısı) kadının, iki defaya mahsus olmak üzere doğum tarihinden sonra iki yıllık süreyi geçmemek kaydıyla iş sözleşmesine dayanarak işyerinde çalışmaması ve çocuğunun yaşaması koşuluyla talepte bulunulan süreleri borçlanma hakkı tanınmış bulunuyor.


Sosyal güvenlikte isteğe bağlı olsun zorunlu olsun sigortalılık süreleri ancak emekliliğe hak kazanıldığında birleştirilebilir.


 


Bilseydiniz Çoktan Emekli Olacaktınız


07.12.1983 tarihinde Emekli Sandığı’na bağlı olarak devlet memurluğuna başladım. 13.05.1991 yılında istifa edip aynı gün özel bir şirkette SSK sigortalısı olarak çalışmaya devam ettim. 30.04.1997 tarihinde buradan da ayrıldım. 20.09.1964 doğumlu olduğuma göre ne zaman emekli olabilirim? Necla ÖZLÜ


 


Sayın Okurum,


Memuriyete başladığınız gün aynı zamanda sigortalılığa da başlangıç gününüzdür. Son altı primli yılınızı SSK kapsamında geçirdiğinizden emekli olacağınız kurum SSK’dır. Emekli Sandığı Kanunu kapsamındaki bu ilk çalışma başlangıcınızla SSK’dan normal emeklilik için 40 yaş ve 5 bin güne tabisiniz. Hem 20 yıllık sigortalılık sürenizi hem de 40 yaşı tamamlamış durumda olduğunuza göre kalan tek unsur 5 bin gününüzü tamamlamak. 2 bin 655 gün Emekli Sandığı döneminiz olduğuna göre, eğer SSK’lılık döneminizde kesinti yoksa 2 bin 130 gün de SSK’lılığınız olduğuna göre 20.09.2004 tarihinden beri tam dört yıldır SSK’dan aylık almamanızın nedeni kalan 185 günlük primi isteğe bağlı veya çalışarak ödememiş olmaktır. Elbette bunun en büyük sebebi SÖZCÜ’nün doldurmaya çalıştığı yurttaşlarımızın çalışma yaşamı ve sosyal güvenliği konusundaki bilgilendirme boşluğudur. Çünkü bilseydiniz çoktan emekli olacaktınız.


 


Okur Sorularına Kısa Cevaplar


Yılmaz AKDOĞANLI/UZUNKÖPRÜ – 01.11.1964 doğumlu, 01.09.1986 ilk sigortalılık başlangıçlı bir sigortalı olarak ilk sigortalılık öncesinde yaptığınız ve borçlandığınız 18 aylık askerlik süresi nedeniyle ilk sigortalılık tarihiniz 01.03.1985 olduğundan, 5 bin 225 günü tamamlamak koşuluyla 48 yaşı dolduracağınız 01.11.2012 tarihinde SSK’dan emekli olabilirsiniz.



İŞVERENLER İÇİN ÇALIŞMA HAYATI


Geçirdiğiniz Zaman Sizin İçin Emekli Aylığı Kaybıdır


01.01.1959 doğumluyum. 1982 yılının dördüncü ayında başlamak üzere 02.07.1985 tarihine kadar toplam 716 gün SSK sigortalısı olarak çalıştım. Daha sonra 02.07.1985 – 28.07.2004 tarihleri arasında 19 yıl 26 gün Bağ-Kur sigortalısıydım. Hem maliyeden hem de şoförler derneğinden kaydımı sildirdim şu an hiç bir kaydım bulunmamaktadır. Prim borçlarımı 02.07.2008 tarihinde yeniden yapılandırdım. 9 bin 476 YTL borcumu yatırdıktan sonra; hemen sağlık karnesi alabilir miyim? 20 aylık askerlik hizmetimi saydırırsam ne zaman emekli olabilirim? Emekli olursam ne zaman maaş alabilirim? Sigortalılığımı hangi şekilde devam ettirmem gerekiyor? İsa ÇİL


 


Sayın Okurum,


Vermiş olduğunuz bilgilere göre Bağ-Kur’dan emeklilik için 3 yıl 11 ay 8 gün daha Bağ-Kur’a prim ödemeniz halinde yaş engeline takılmadan emekli olabilirsiniz. Vergi kaydı gerektiren bir iş yaparak 3 yıl 11 ay 8 gün daha Bağ-Kur’a prim ödeyebileceğiniz gibi isteğe bağlı Bağ-Kur sigortalısı olarak da bu süreyi tamamlayabilirsiniz. Zaten 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren isteğe bağlı sigortalılık müessesesi 4/b sigortalılığı kapsamında sayılacak. Askerliği borçlanırsanız 2 yıl 3 ay 8 gün daha Bağ-Kur’a isteğe bağlı veya vergi kaydına bağlı olarak prim ödemeniz emekli olmanıza ve gerekli süreyi tamamlamanızdan sonra aylık için başvuru yaptığınız ayı takip eden aydan itibaren aylık bağlanmasına yetecektir. Bundan sonra Bağ-Kur’a ya da SSK’ya hiç prim ödemeseniz dahi 58 yaşını doldurduğunuzda (01.01.2017 tarihinde) Bağ-Kur’dan kısmi emekli olabilirsiniz. Borcunu ödediğiniz süre içinde bulunduğunuz tarihin hemen öncesine dayanmış olsaydı sağlık yardımından da yararlanmaya başlayacaktınız. Oysa sizin borcunu ödediğiniz süre dört yıl öncesine dayanıyor. Şayet bu dört yılı isteğe bağlı dahi olsa Bağ-Kur sigortalısı olarak geçirmiş olsaydınız şimdi emekliydiniz.


İsteğe bağlı da olsa, vergi kaydına tabi bir iş yaparak da olsa, vergi kaydına tabi olmayan bir işi meslek odasına yahut esnaf siciline kayıt olarak da olsa sigortalılığınızı Bağ-Kur’da devam ettirmenizde yarar var. Zira askerliği de borçlanarak 2 yıl 3 ay 8 gün gibi kısa bir sürede emekli olmanız mümkün. Yapmanız gereken en kısa zamanda Bağ-Kur sigortalısı olmaktır. Geçirdiğiniz zaman sizin alacağınız eksik aylıkları ifade etmektedir.