Sözcü Gazetesi: Dört Aylığınız Uçtu, Bir Pardon Versek! – Yeni Dönemde İşverenler Tarafından Sigortalılar İçin Özel Sağlık Sigortalarına ve Bireysel Emeklilik Sistemine Ödenen Özel Sağlık Sigortası Primi ve Bireysel Emeklilik Katkı Payları Tutarları
9 Kasım 2008
ÇALIŞANLARIN SÖZCÜ’SÜ
Dört Aylığınız Uçtu, Bir Pardon Versek!
01.04.1958 doğumlu, 01.01.1986 ilk sigortalılık tarihli eşim 01.01.1997’den beri isteğe bağlı SSK primi ödeyerek 29.02.2008 tarihinde 4 bin 140 güne ulaşmıştı. Bu tarihte SSK’nın internet sitesinden yaptığım sorgulamada 3 bin 600 gün üzerinden 50 yaşı da doldurduğu için emekli olabilir diye bilgi aldım. Buna istinaden emeklilik müracaatı yaptığımızda görevli memur da durumu teyit ederek evraklarımızı aldı.
Bir ay sonra “54 yaşınızı doldurmadığınız için dosyanız işlemden kaldırılmıştır” diye yazan bir mektup aldık. Tekrar SSK’ya gittiğimizde açıklayıcı bilgi vermeksizin “Tekrar isteğe bağlı ödemeye başlayın” dediler.
Bunun üzerinde 01.07.2008’den itibaren tekrar isteğe bağlı sigortalılığı başlattık ve Ekim 2008’e kadar 4 bin 260 günü oldu. Mart ayından Temmuz ayına kadar geçen dört aylık sürede SSK’nın yanlış bilgilendirmesi yüzünden kesmiş olduğumuz süreyi ödeyip ödeyemeyeceğimizi SSK’nın hem Ankara hem de Pendik’teki birimine yazıyla sorduk ama bir cevap alamadık.
01.10.2008’den itibaren isteğe bağlı SSK’lıların Bağ-Kur kapsamında değerlendirileceğinden dolayı eşim Bağ-Kur şartlarına göre mi emekli olacak? Yukarıda yazdığım bilgiler ışığında ne zaman ve hangi şartlarda emekli olabilir? Bağ-Kur’dan emekli olmasını istemiyoruz. 5 bin 75 günden 52 yaşında emekli olabileceği söylendi. 3 bin 600 günden emekli olursa 54 yaşını beklemesi gerekiyormuş. Şimdi bu durumda isteğe bağlı prim ödemeye devam edelim mi yoksa başka bir yol var mıdır? Hocam lütfen bir yol gösteriniz. İrfan ARABACI
Sayın Okurum,
Vermiş olduğunuz bilgilere göre eşinizin yaştan kısmî emeklilik tarihi 54 yaşını dolduracağı 01.04.2012 tarihidir. Normal emeklilik tarihi de 5 bin 75 günü dolduracağı tarihtir ve 52 değil 42 yaşa tabidir. 1 Ekim 2008’den itibaren prim ödemeye devam ederse kalan 815 gün sonra 2 yıl 3 ay 5 gün sonra emekli olabilir. Bu süredeki primleri 4/b sigortalılığı (Bağ-Kur) primi kabul edilse bile bin 260 günden az olacağı için 4/a sigortalılığından emekliliğine engel olmayacaktır. Ancak belirtmemişsiniz ama ben size doğum borçlanmasını öneriyorum.
Şayet eşiniz 01.01.1986 tarihinden sonra doğum yapıp işten ayrılmışsa doğumdan sonraki azami iki yıla kadar çalışmadığı süreyi ayda 205 YTL üzerinden borçlanabilir. Eşiniz hem 20 yıllık sigortalılık süresini ve hem de tabi olduğu 42 yaşı doldurmuş olup 5 bin 75 günü tamamlar tamamlamaz emekli olabileceğinden iki doğuma kadar doğum borçlanması erken emekliliğini sağlayabilir. Eğer doğum borçlanması yapacak bir durum yoksa dört ay isteğe bağlı prim ödeyememesi emekli aylığının da dört ay geç bağlanmasına neden olacak.
Sosyal güvenlik ve İş hukuku toplumda en çok merak edilen ve ihtiyaç duyulan konular olmasına rağmen bu konudaki bilgi eksikliğinin ne derecede olduğunu çarpıcı bir biçimde gösteren bir örnek. Gazetelerimizde bu konuların hak ettiği yeri bulmaya başlaması ve televizyonlarda yapılan interaktif programlarda santrallerin kilitlenmesi bu konudaki bilgi açlığının boyutlarını gösteriyor. Sizin başınıza gelen de bilgi yetersizliğinin işi bilfiil yürütecek kurumları da sarmış olduğunu trajik bir şekilde ortaya koyuyor.
Umarız SGK birimleri okurumun yazılı başvurusuna ikna edici bir cevabı kısa zamanda verirler, personelini de bu konuda eğitmekle işe başlarlar. Sadece gün sayısı bekleyen eşinizin dört aylık kayba uğraması dört aylık emekli aylığının da buharlaşması demek olduğundan ‘Pardon’ ile geçiştirilmemeli.
İŞVERENLER İÇİN ÇALIŞMA HAYATI
Yeni Dönemde İşverenler Tarafından Sigortalılar İçin Özel Sağlık Sigortalarına ve Bireysel Emeklilik Sistemine Ödenen Özel Sağlık Sigortası Primi ve Bireysel Emeklilik Katkı Payları Tutarları
Yeni dönemde sigortalı adına ay içinde özel sağlık sigortası primi ve bireysel emeklilik katkı payı adı altında işverence yapılan ödemeler toplamının aylık asgarî ücretin yüzde 30’una isabet eden kısmı prime esas kazanca dâhil edilmeyecek, kalan tutar ise ödendiği ayın prime esas kazancına dâhil edilecek.
Bu durumda, (A) sigortalısının özel sağlık sigortası primi ve bireysel emeklilik katkı payı adı altında işverence Aralık ayında 250 YTL ödeme yapılması halinde 638,70 x % 30 = 191,61 YTL istisna edilecek ve kalan 58,39 YTL prime esas kazanca dâhil edilecek.
Buna karşın, sigortalının özel sağlık sigortası ve bireysel emeklilik katkı payının ödendiği aydaki prime esas kazancının prime esas kazanç üst sınırının üzerinde olması halinde, söz konusu özel sağlık sigortası ve bireysel emeklilik katkı payları takip eden iki ayda üst sınır aşılmamak kaydıyla prime esas kazancına dâhil edilecek.
Sigortalı adına işveren tarafından yalnızca özel sağlık sigortası primi veya yalnızca bireysel emeklilik katkı payı ödenmiş olması durumunda ise, prime esas kazanca dâhil edilecek tutar, ödenen özel sağlık sigortası primi veya bireysel emeklilik katkı payı üzerinden yüzde 30 oranındaki istisna tutarının düşülmesi suretiyle hesaplanacak.