Sözcü Gazetesi: Ek-19 Başvurusuyla Ödenmeyen Bağ-Kur Süreleri Sonradan Ödenebilir – Prim Affından Yararlanmak İsteyen İşverenlerin Bilmesi Gerekenler (13)
21 Haziran 2008
ÇALIŞANLARIN SÖZCÜ’SÜ
Ek-19 Başvurusuyla Ödenmeyen Bağ-Kur Süreleri Sonradan Ödenebilir
Babam 2005 yılında vefat etti. SSK İl Müdürlüğüne annem adına ölüm aylığı bağlatmak için 31.12.2007 tarihinde başvurduk. SSK’ya bağlı olarak 285 gün prim ödemişliği vardı. “Babanızın 600 günlük askerlik borçlanmasını öderseniz 885 edecek, eğer başka bir kuruma daha kaydınız varsa 900’e tamamlayarak babanızdan ölüm aylığı bağlatabilirsiniz” dediler. Babamın Bağ-Kur kaydı ve birikmiş borcu vardı. Durumumu anlattım, 6 ay 17 güne denk gelen bir ödeme yaptım. Bana kalan borcun silinebileceğini söylediler ve geri kalan borcunu sildiler. Daha sonra babamın askerlik borçlanması da 450 gün olarak yapıldı ve toplamda 932 günü bulduk. SSK’ya annem adına ölüm aylığı almak için 31.12.2007 tarihinde dilekçe verdim. Aradan gecen dört aydan sonra bana SSK’dan ölüm aylığı bağlanamayacağını çünkü en son kaydın Bağ-Kur’a olduğunu söylediler. Bağ-Kur’dan da aylık bağlanamayacağını çünkü 1800 gün gerektiğini söylediler. Bu durumda eğer borcu sildirmemiş olsaydım 900 gün daha ödeyerek aylık alınabilecekti belki de. SSK su anda Bağ-Kur’a kendi kurumları tarafından ölüm aylığı bağlanamayacağı yazısını yazdı. Bize de telefonla “Gelip askerlik borçlanmasını iade alabilirsiniz” dediler.
Bağ-Kur’dan emekli olabilmenin bir yolu var mı? Ek 19. madde ile sildirdiğim borcu yeniden canlandırıp bin 800 günü tamamlamak için gerekli olan 900 günü borçlanıp geri kalan borcu sildirebilir miyim? Yoksa tüm borcu mu (31 bin YTL) ödemek zorundayım. SSK askerlik ödemesini iade almalı mıyım? Yoksa yeni kanunun yürürlüğe girmesini beklemeli miyim? SSK’nın yanlış yönlendirmesi sonucu hakkımızı kaybettik. Bu işin içinden çıkamıyorum. Lütfen açıklayıcı bir cevap verip bana yardımcı olun. Senem ŞEN/İZMİR
Sayın Okurum,
Vermiş olduğunuz bilgilere göre vefat eden babanızdan dolayı ölüm aylığı, yani annenize dul aylığı bağlatabilirsiniz. Bunun için önce Bağ-Kur’a başvurarak silindiğini söylediğiniz sürelerden ihtiyacınız bin 768 gün kadar olan kısmın bedelini Ek 19 uncu madde kapsamında ödeyin. Zira sigortalı veya hak sahipleri Ek 19 uncu madde kapsamındaki ilk başvurudan sonra takibinden vazgeçilen süre için tekrar başvurabilir ve bu başvurudan sonra sigortalının en son bulunduğu basamağın başvuru tarihindeki değeri üzerinden hesaplanacak borç tutarlarını tebliğ tarihinden itibaren üç ay içinde ödedikleri takdirde bu süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilir. Kalan tüm borcu ödemeniz gerekmez.
Babanızın Bağ-Kur’daki süreleri silinmedi, sadece takibi gereken alacaklar arasından çıkartıldı, ama tekrar bu kapsama alınması mümkün. SSK ile ilgili bir işlem yapmanıza gerek yok. Henüz kaybettiğiniz bir şey de yok.
Yetkililerin bu konudaki söylediği doğru, ölüm aylığında son prim ödenen kurumdan aylık bağlanır. Babanız için bu kurum Bağ-Kur olduğundan ölüm aylığını bağlayacak kurum da Bağ-Kur’dur. Yeni Kanunu beklemenizi gerektiren bir şey yok. Sorununuzun çözümü çok kolay ve sadece yeniden Bağ-Kur’a başvurunuza bağlı.
Ancak belirtmeliyim ki bugünlerde okurlarımdan Bağ-Kur’un Ek 19 başvurularını yasaya aykırı olarak 28 Temmuz 2008’e kadar askıya aldığına ilişkin olarak şikâyetler alıyorum. Ek 19 uncu madde yürürlükteyken böyle bir kuralsızlıkla karşılaşırsanız cevabınızı yazılı olarak alın ve alacağınız cevaba göre dava açma hakkınızı değerlendirin.
Okur Sorularına Kısa Cevaplar
Ahmet TAYFUN – 15.06.1990 tarihinden beri 5 bin 991 gündür bir şirkette çalışan 1972 doğumlu eşiniz 15.06.2010 tarihinde işyerinden kıdem tazminatını alarak emekliliğe hak kazanacağı 2019 yılını bekleyebilir.
Gökhan ARAZ – 01.01.1979 ilk sigortalılık tarihli, 24.07.1961 doğumlu bir sigortalı olarak 5 bin günü tamamladığınızda SSK’dan emekli olabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken isteğe bağlı sigortalılığın Bağ-Kur’luluk sayılmaya başlanacağı 1 Ekim 2008 tarihinden sonra isteğe bağlı sigortalılıkta bin 259 günü geçmemektir.
Serpil DEMİRCİ – 25.10.1965 doğumlu, 01.06.1987 tarihinde başladığı ilk sigortalılığında 900 gün prim ödedikten sonra 15.03.1990 tarihinde Emekli Sandığı iştirakçisi olarak bugüne değin sürdüren bir iştirakçi olarak 44 yaşınızı dolduracağınız 25.10.2009 tarihinde Emekli Sandığı’ndan emekli olabilirsiniz.
İŞVERENLER İÇİN ÇALIŞMA HAYATI
Prim Affından Yararlanmak İsteyen İşverenlerin Bilmesi Gerekenler -13-
Prim Affından Yeni Yararlananlar Yönünden Hacizler Nasıl Yürüyecek?
26 Mayıs 2008 tarihinden önce Prim Affı kapsamına borçlar nedeniyle, taşınır ve taşınmaz mallara konulan hacizler ile alınan teminatlar yapılan ödemeler nispetinde, üçüncü şahıslar nezdindeki hak ve alacaklarla ilgili hacizler ise ilk taksitin ödenmesinden sonra tümüyle kaldırılacak. Peşin ödemenin seçilmesi halinde ise taksitlendirmeye esas borcun tamamının ödenmesinden sonra kaldırılacak.
Prim Affından yeni yararlananlar için taksitlendirilen borçlardan dolayı daha önce 6183 sayılı Kanunun 79 uncu maddesine istinaden, istihkak, mevduat, maaş, kira vs. gibi üçüncü kişilerdeki hak ve alacaklara uygulanan hacizler; taksitle ödeme yolunun seçilmesi durumunda ilk taksitin ödenmesinden sonra, peşin ödemenin seçilmesi halinde ise taksitlendirmeye esas borcun tamamının ödenmesinden sonra kaldırılacak.
Prim Affından yeni yapılandırma istemi ile başvuran işverenlerden kapsama giren borçların taksitlendirilmesi sırasında ayrıca teminat istenilmeyecek.
Yeni Prim Affı kapsamına giren borçlardan dolayı daha önce menkul veya gayrimenkul mal haczi yapılmış ise, hacze konu malların birden fazla olması halinde, her birinin değerinin ayrı ayrı belirlenebilir nitelikte ya da ayrı ayrı tescile konu olması ve her halükarda yapılmış olan hacizlerin değerinin en az taksitlendirilen borç tutarını (Terkinden önceki borç toplamı) karşılaması şartıyla, borçlu tarafından talep edilmesi üzerine yapılan ödemeler nispetinde, daha önce konulmuş olan hacizler kısmen kaldırılacak, alınmış teminatlar var ise bunlar da kısmen iade edilecek.
Başvuru Süresi İçinde Hacizli Malların Satışı Durdurulacak
5763 sayılı Yasa kapsamındaki Prim Affı kapsamında, ihya başvurusu yapılmasına konu borçlardan doğan haciz satışları gibi yeni Prim Affı için yeni yapılandırma başvurusu yapılmasına konu borçların haczinden doğan haczedilmiş mal satış işlemleri de durdurulacak. Hatta henüz satış işlemlerine başlanılmamış olmakla birlikte borçluların başvuru süresinin sonuna kadar ihya veya taksitlendirme talebinde bulunabileceği nazara alınarak, başvuru süresi içerisinde haczedilmiş malların satışına girişilmeyecek. Ancak 28 Temmuz 2008 tarihine kadar ihya ve taksitlendirme başvurusu yapılmayan borçlardan dolayı önceden haczedilmiş malların satış işlemleri devam ettirilecek.