Sözcü Gazetesi: Emekliliğini Hak Etmiş Olanlar 1 Ekim 2008’den Hemen Sonra Emekli Olsun mu? (1) – Özürlü İstihdamına Hazine Teşviki İçin İşverenler Ne Yapmalı? (1)

25 Ağustos 2008

ÇALIŞANLARIN SÖZCÜ’SÜ


Emekliliğini Hak Etmiş Olanlar 1 Ekim 2008’den Hemen Sonra Emekli Olsun mu?  (1)



Okurlarımdan Özge SEVİNÇ babasının SSK’dan emekliliği hak etmiş durumda bulunduğunu, SSGSS Yasasının yürürlüğe gireceği 1 Ekim 2008 tarihinden hemen önce Eylül ayında emekli olmasının emekli aylığının düşü olmasını önleyip önlemeyeceğini soruyor. Okurum Derya TİMURLENK 2010 yılında gerekli gün sayısını dolduracağını ve yaş koşulunu tamamlamış olacağı 2020 yılına kadar çalışıp çalışmamasının emekli aylığına olumlu etkisinin olup olmayacağını soruyor. Yine bir başka okurum Hulki ŞENOL ise memur olarak görev yaptığını, yeni yasadan sonra memuriyete devam etmesinin emekli aylığını düşürüp düşürmeyeceğini soruyor. Anlaşıldığı kadarıyla SSGSS Yasası ve emekli aylığı bugünlerde bir arada düşünüldüğünde soru işaretleri ortaya çıkarak bir ikili.


SSGSS Yasası iptal edilmez de 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren yürürlüğe girerse emekli aylığı hesaplama yöntemi de değişiyor.


Emekli aylığı hesabında ortalama kazanç miktarı, güncelleme katsayısı ve aylık bağlama oranı önemli. Bütün çalışma yıllarınızdaki kazançlarınızın ortalaması olan ortalama kazanç ve prim ödemiş olduğunuz gün sayısına göre tespit edilen aylık bağlama oranınız ne kadar yüksekse aylığınız da o kadar çok olur. Prime esas matrah ortalamanız bin 500 YTL ve aylık bağlama oranınız yüzde 60 ise bağlanacak emekli aylığınız 900 YTL olur. Bu iki ölçüt emekli aylığınızı doğrudan etkileyen iki ana ölçüttür.


Yeni SSGSS Yasası SSK’daki halen 2000 öncesi yılları için uygulanan “Son beş yıla veya son 10 yıl ortalama kazançlarına göre” aylık bağlamayı öngören sistemle, Bağ-Kur’lular için uygulanan basamaklara göre aylık bağlama sistemini kaldırıyor. 2000 sonrasının ortalama kazançlarını güncelleyen katsayıdan büyüme hızının yüzde 70’ini kırpıyor. Aylık bağlama oranını düşüyor. -Devam Edecek-




İŞVERENLER İÇİN ÇALIŞMA HAYATI


Özürlü İstihdamına Hazine Teşviki İçin İşverenler Ne Yapmalı?


Özel sektör işyerlerinde zorunlu çalıştırma oranları; özürlüler için %3, eski hükümlüler için % 1, terör mağdurları için de % 2 olarak uygulanmaktayken 5763 sayılı İstihdam Paketi Kanunu ile özel sektör işverenlerinin 50 veya daha fazla işçi çalıştırdıkları iş yerlerinde yüzde 3 özürlü çalıştırmak zorunluluğu korunmuş, Terör Mağduru ve Eski Hükümlü çalıştırma zorunlulukları 01.07.2008 tarihinden itibaren kaldırılmıştı.


İstihdam Kanunu yüzde 3 olarak koruduğu özürlü istihdamına ayrıca teşvik getirmişti.



Engelli istihdamına destek


Halen kontenjan dahilinde çalıştırılan özürlüler için sigorta primi işveren hissesi işverence ödenirken, yeni düzenlemeyle özel sektörün çalıştırmakta zorunlu olduğu yüzde 3’lük özürlü kontenjanında istihdam edilenlerin primleri, işveren adına Hazine tarafından ödenmeye başlandı.



Yükümlü olmadıkları halde özürlü çalıştıran veya kontenjan fazlası özürlü çalıştıran işverenlerin, bu şekilde çalıştırdıkları özürlülerin primlerinin yarısı da şimdi olduğu gibi Hazine tarafından karşılanmaya devam ediliyor.


Hazinece, Sosyal Güvenlik Kurumuna yapılacak ödemenin gecikmesinden kaynaklanan gecikme zammı, işverenden karşılanacak.


Hazinece karşılanan prim tutarları gelir ve kurumlar vergisi uygulamalarında gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınmayacak. -Devam Edecek-