Sözcü Gazetesi: Genel Sağlık Sigortasında Başvuru Yöntemi – 1 Ekim’den Sonra Şirket Yetkililerinin 4/b Sigortalılığının Başlangıç ve Bitişlerini Bildirim Yükümlülüğü

25 Eylül 2008

ÇALIŞANLARIN SÖZCÜ’SÜ


Genel Sağlık Sigortasında Başvuru Yöntemi


 


            Genel Sağlık Sigortası kapsamında sağlık hizmetlerinden yararlanacak olanlar bu ihtiyaçlarını giderirken parasal kayıplarını artırmamak amacıyla belli hususlara dikkat etmek zorundalar.


 


Sevk zincirine uyulacak


              İş kazası ile meslek hastalığı, afet ve savaş hâli ile acil hâller dışında, genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin SGK’ca belirlenecek sevk zincirine uymaları zorunlu. Sevk zincirine uyulmaması hâlinde sağlık hizmetleri bedelleri ve yol gideri, gündelik ve refakatçi giderleri SGK’ca karşılanmayacak.


 


             Sağlık hizmeti sunucuları Sağlık Bakanlığı tarafından birinci, ikinci ve üçüncü basamak olarak sınıflandırılacak. Aile hekimleri birinci basamak sağlık hizmeti sunucusu olarak yer alacak. Genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler, sağlık hizmetlerini istediği il ya da ilçede sözleşmeli sağlık hizmeti sunucusundan alma hakkına sahip olacak. Sözleşmesiz sağlık hizmeti sunucusuna yapılan başvuruların bedelinin SGK’ca karşılanabilmesi için acil hâlin tespit edilmiş olması zorunlu bulunuyor.


 


            Ani gelişen hastalık, kaza, yaralanma ve benzeri durumlarda olayın meydana gelmesini izleyen ilk 24 saat içinde tıbbî müdahale gerektiren durumlarla ivedilikle tıbbî müdahale yapılmadığı veya başka bir sağlık kuruluşuna nakli hâlinde hayatın ve/veya sağlık bütünlüğünün kaybedilme riskinin doğacağı kabul edilen durumlar “Acil hâl” sayılıyor.


                       


            Belli bir program çerçevesinde tedavi gören ve bu durumları sağlık kurulu raporu ile belgelendirilen genel sağlık sigortalısı veya bakmakla yükümlü olduğu kişilerin, bu tedaviyle ilgili sağlık hizmeti sunucusuna gidişlerinde sevk zincirine uyma zorunluluğu aranmayacak.


 


Hastaneye kimlikle gidilecek


            Genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler sözleşmeli sağlık hizmeti sunucularına ibraz etmek üzere yanlarında nüfus cüzdanı, sürücü belgesi, evlenme cüzdanı, pasaport veya SGK tarafından verilen resimli sağlık kartı belgelerinden birini bulundurmak zorunda. Acil hallerde ise zorunlu kimlik ibrazı acil halin sona ermesinden sonra yapılabilecek.


 


            Korunmaya muhtaç çocuk, özürlü çocuk, bakıma muhtaç özürlü, muhtaç yaşlı oldukları saptanarak Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu’nun sağladığı yardımlardan ücretsiz faydalananlardan çocuk, özürlü, kadın ve yaşlıların sağlık hizmeti sunucularına başvurularında Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu kapsamında bulunduklarını gösterir belgeyi de ibraz etmeleri gerekiyor. 


 


Bağ-Kur’luların prim borcu 60 günden az olmalı


            GSS kapsamında sağlık hizmeti için başvuracak 4/b sigortalılarının (Bağ-Kur’luların) prim borcu 60 günden az olmalı ve son bir yıl içinde en az 30 günlük GSS primi ödenmiş olmalı. İş kazaları ve acil hallerde sağlanacak sağlık hizmetlerinde ise gün koşulu aranmayacak.


 


Memurlar GSS’ye Sonra Dâhil Olacak


            Halen sağlık yardımlarını kurumları aracılığıyla sağlayan bugünün Emekli Sandığı iştirakçisi olan 4/c sigortalıları üç yıl içinde genel sağlık sigortası kapsamına devrolunacaklar. Devir tarihine kadar halen olduğu biçimde sağlık yardımlarını almaya devam edecekler.


 


Genel Sağlık Sigortasıyla İlgili Cezai Hükümler


            Genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin kendi adına bir başkasının sağlık hizmeti almasını veya SGK’dan haksız bir menfaat temin etmesini sağlaması yasaktır. Bu fiilleri işleyenlerden SGK’nın uğradığı zararın iki katı yasal faiziyle birlikte müştereken ve müteselsilen tahsil edilecek ve ilgililer hakkında Türk Ceza Kanunu hükümleri uygulanacak.


 


            Kimlik tespiti yükümlülüğünü yapmayan ve bu nedenle bir başka kişiye sağlık hizmeti sunulması nedeniyle SGK’nın zarara uğramasına sebebiyet veren sağlık hizmeti sunucularından yapılan yersiz ödemeler geri alınacak.



 

İŞVERENLER İÇİN ÇALIŞMA HAYATI


1 Ekim’den Sonra Şirket Yetkililerinin 4/b Sigortalılığının Başlangıç ve Bitişlerini Bildirim Yükümlülüğü



 


4/b sigortalılarının (Bugünün Bağ-Kur sigortalıları) zamanında tescili amacıyla Anonim şirket yetkililerinin;


Anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi olan ortaklarının sigortalılıklarını, yönetim kurulu üyeliğine seçildikleri tarihte başlatmaları ve bu tarihi e-sigorta aracılığıyla onbeş gün içinde SGK’ya bildirmeleri gerekiyor.



Anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi olan ortaklarının sigortalılıkları bu görevlerinin bittiği tarihte sona erecek olup ve bu tarihin de şirket yetkililerince ve sigortalılarca on gün içinde SGK’ya bildirilmesi gerekiyor.


 


İflâsın açılmasına mahkemece karar verilen şirketlerin ortaklarının sigortalılıklarının sigortalının talebi hâlinde mahkemenin karar tarihinde, sigortalının talebinin olmaması hâlinde ise mahkemece iflasın kapatılmasına karar verildiği tarihte sona erecek. Sigortalılığın sona erdiği bu tarihin sigortalılar ve şirket yetkililerince on gün içinde SGK’ya bildirilmesi gerekiyor.


Limited, komandit şirket yetkilileri de;     


Limited şirket ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin komandite ortaklarından hisse devri alan yeni ortaklarının sigortalılıklarını, ortaklar kurulunca devrin yapılmasına karar verildiği tarihte başlatmaları ve bu tarihi ortaklar kurulu kararının, hisse devrine ilişkin düzenlenen noter devir sözleşmesinin, devrin yapıldığının işlendiği pay defterinin birer sureti veya devir ticaret sicil memurluğunca tescil edilmiş ise ticaret sicil gazetesinde ilan edildiği nüshasının ibraz edilmesi kaydıyla e-sigorta aracılığıyla onbeş gün içinde SGK’ya bildirmeleri gerekiyor.


 


Bu kişilerin sigortalılıkları ortaklar kurulu karar tarihi itibariyle sona erdiğinde şirket yetkililerince on gün içinde e-sigorta ile bildirilmesi gerekiyor. Sona eriş tarihinin sigortalılar tarafından da 10 gün içinde SGK’ya bildirilmesi gerekiyor.


Şirket Ortaklığından Kaynaklanan Sigortalılığın Sona Erişiyle İlgili Ortak Sorumluluklar


İflasın açılmasına mahkemece karar verilen her nevi şirketlerin ortaklarının sigortalılıklarının sigortalının talebi hâlinde mahkemenin karar tarihinde, sigortalının talebinin olmaması hâlinde ise mahkemece iflasın kapatılmasına karar verildiği tarihte sona erecek. Sigortalılığın sona erdiği bu tarihin sigortalılar ve şirket yetkililerince on gün içinde SGK’ya bildirilmesi gerekiyor.



Mahkeme kararı ile iflasın, tasfiyenin açılmasına, ortaklar kurulu kararı ile tasfiyenin başlamasına veya münfesih duruma düşmesine karar verilen şirketlerin ortaklarından hizmet akdi ile çalışmaya başlayanların sigortalılıkları, çalışmaya başladıkları tarihte sona erecek olup bu tarihin sigortalılarca on gün içinde SGK’ya bildirilmesi gerekiyor.