Sözcü Gazetesi: İşverenin Prim Belgelerini Düzenleme Yükümlülüğü
29 Ağustos 2008
İŞVERENLER İÇİN ÇALIŞMA HAYATI
İşverenin Prim Belgelerini Düzenleme Yükümlülüğü
506 sayılı Kanunun 79. Maddesine istinaden;
İşveren, bir ay içinde çalıştırdığı sigortalının sigorta primleri ve destek primi hesabına esas tutulan kazançlar toplamı ve prim ödeme gün sayıları ile bu primleri gösteren ve örneği yönetmelikle belirlenen asıl veya ek belgeleri ait olduğu ayı veya dönemi takip eden ayın sonuna kadar SGK’ya vermekle ve SGK’ca istenilmesi halinde iş yeri kayıtlarını ibraz etmekle veya sigortalı çalıştırmadığı takdirde, bu hususu sigortalı çalıştırmaya son verdiği tarihten itibaren bir ay içinde yazılı olarak SGK’ya bildirmekle yükümlü bulunuyor.
İşveren sigortalıların çalışmalarının 30 günden az geçmesi halinde az çalışmanın sebebini açıklayan bilgi ve belgeleri prim belgelerine eklemek zorunda bulunuyor. Bahse konu belgelerin yasanın öngördüğü sürede düzenlendiğini ispat külfeti işverene ait bulunuyor. İşveren bu konuda noter veya resmi mercilerden alınmış yazı ve belgeler gibi doğruluğundan kuşku duyulmayan yazılı delillere dayanabiliyor.
Ay içinde bazı işgünlerinde çalıştırılmadığı ve ücret ödenmediği beyan edilen sigortalıların otuz günden az çalıştıklarını açıklayan bilgi ve belgelerin, prim belgeleriyle birlikte süresinde verilmediği takdirde, SGK tarafından çalışmanın 30 gün devam ettiği kabul edilerek, eksik primler 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu’nun 80. maddesi hükümleri çerçevesinde işverenden tahsil edilebiliyor.
İşveren, bir ay içinde çalıştırdığı sigortalıların primlerine esas tutulacak kazançlar toplamı üzerinden bu Kanun gereğince hesaplanacak prim tutarlarını ücretlerinden kesmek ve kendisine ait prim tutarlarını da bu miktara ekleyerek en geç ertesi ayın sonuna kadar SGK’ya ödemek zorunda bulunuyor.