Sözcü Gazetesi-İşverenler İçin Çalışma Hayatı: İşverenlerin İşten Ayrılma Bildirgesi Düzenleme Zorunlululuğu

16 Ocak 2008

İŞVERENLERİN İŞTEN AYRILMA BİLDİRGESİ DÜZENLEME ZORUNLULULUĞU

Sosyal Sigortalar Kanununda işçinin işe başlatılması, işyerinin açılması gibi durumlarda geçerli bildirim zorunlulukları bulunuyor. Peki, işçinin işten ayrılmasında bildirim zorunluluğu var mı? Kamil SERT

Sayı Okurum,

• Sigortalı çalışanın istifası (kendi talebi), iyi niyet ve ahlak kurallarına uymayan davranışları, yahut evlenerek işten ayrılması veyahut askere gitmesi nedenleriyle sözleşmesi feshedildiği takdirde bu sigortalı işçiler için,

• Sözleşmeleri hangi nedenle feshedilirse edilsin, -sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışan emekli işçiler gibi – işyerinde sosyal sigorta kapsamında olan ancak işsizlik sigortasına tabi olmayan sigortalı çalışanlar için,

İşverence “İşten Ayrılma Bildirgesi” düzenleme zorunluluğu bulunmuyor.

Fakat işsizlik sigortası gereği, bu sigortaya tabi işçilerden, işinden kendi isteği dışında ayrılanlara özgü olarak işten ayrılma bildirgesi düzenleme yükümlülüğü bulunuyor.

Aslında işsizlik sigortası gereği işe giriş ve prim ödeme yükümlülükleri de bulunmakta. Ama İşverenin Sosyal Sigortalar Kanunu kapsamında işe giriş bildirimleri ve prim ödeme yükümlülüklerini yerine getirmesi halinde İşsizlik Sigortasına ilişkin işe giriş ve prim ödeme yükümlülüklerini de yerine getirmiş oluyor.

İşveren, işsizlik sigortasından doğan bu yükümlülüğünü –herhangi bir yazı veya belge ile değil- örneği İş-Kur tarafından hazırlanan işten ayrılma bildirgesini üç nüsha düzenleyip, 15 gün içinde bir nüshasını İş-Kur İl Müdürlüğü’ne göndermek, bir nüshasını sigortalı işsize vermek ve bir nüshasını da işyerinde saklamak durumunda.

Sigortalının sözleşmesinin feshedildiği tarihten itibaren 15 gün içinde örneği İş-Kur tarafından hazırlanan işten ayrılma bildirgesini düzenleyip İş-Kur’a ve sigortalıya vermeyen işveren hakkında 16 yaşından büyük işçiler için geçerli olan asgari ücretin iki katı tutarında idari para cezası uygulanıyor.

ANNEM NE ZAMAN EMEKLİ OLABİLİR?
Annem 1955 doğumlu olup 1990 yılında Bağ-Kur’a giriş yapmış ve 1998 yılında Bağ-Kur’dan çıkış yapıp 2002 yılında SSK’ya giriş yapmıştır. Şu anda SSK’ya 1080 gün ödemişliği var. Yaklaşık olarak annem ne zaman emekli olabilir? Ahenk KARAFERYE

Sayın Okurum,
Vermiş olduğunuz bilgilere göre annenizin yaklaşık 8 yıl Bağ-Kur’a prim ödedikten sonra SSK sigortalısı olarak 1080 gün prim ödediği anlaşılıyor. Anneniz 180 gün (6 ay) daha prim ödeyerek 54 yaşını dolduracağı 2009 yılındaki doğum gününde SSK’dan kısmi aylıkla emekliliği hak etmiş olacak. Primi yeterli görünse de emekli olacağı kurumun SSK olması için son yedi yıldaki prim çoğunluğunu SSK’da sağlamak için bu gerekiyor.

MÜJDE! “PALYAÇONUN GÖZYAŞLARI”NIN İKİNCİ BASKISI ÇIKTI
Değerli hocam, saygıdeğer büyüğüm Prof.Dr. Şükrü KIZILOT’un çalışma ve vergi dünyasının bir başka ve hoş çehresini resmettiği artık her yıl başı gelenekselleşmiş kitap serisinin dördüncü ve sonuncusu olan “Palyaçonun Gözyaşları” adlı kitabı Yaklaşım yayınlarından çıkmış bulunuyor. Birbirinden çok farklı tema ve konuları içermesine rağmen, elinize aldığınızda bitirmeden bırakamayacağınız, dimağınızı nükteden nükteye, fıkradan fıkraya, öyküden öyküye sürükleyen kitabının yeni serilerini şimdiden ısmarlama gereksinimi duyacaksınız. Artık sayın Hocamın oluşturduğu bir fenomen olan kitap serisi ile yıl içinde kâh stresle kâh tedirginlikle izlediğiniz olayların aslında farklı ve gülümseten başka yüzleri de olduğunu göreceksiniz. Bu serinin tiryakisi olacak beyniniz her yılbaşında bu dimağ ziyafetinin yenisini iştahla bekleyecek.(Yaklaşım Yayınları 0 312 439 43 43 Pbx)