Sözcü Gazetesi: KEY Ödemeleri Hakkında Sorulan Tüm Sorulara Cevaplar (4) – Yeni İşyerlerinde Sigortalı Bildirim Süresi

5 Ağustos 2008

ÇALIŞANLARIN SÖZCÜ’SÜ



KEY Ödemeleri Hakkında Sorulan Tüm Sorulara Cevaplar – 4


 



KEY’ler ne kadar sürede alınabilir?




Resmi Gazete’de ilan tarihinden itibaren beş yıl içinde talep edilmeyen KEY’ler Hazine’ye kalacak. Bu bakımdan dikkat edilmesi gerekiyor. İtiraz müddeti geçince de KEY alınabiliyor ama artık itiraz kabul edilmiyor.



 



KEY hak sahiplerine ne önerirsiniz?



 



KEY hak sahiplerine önerim Ziraat Bankasına gitmeden önce veya gidip hüsranla karşılaşılmışsa Resmi Gazetede her biri 2 biner sayfalık 80 cilt halinde ada göre tasnif edilerek yayımlanmış bulunan listeden kendi adının tekabül ettiği bölümlerden arama yaparak listedeki yeri ve hakları konusunda bilgi sahibi olmasıdır. KEY hak sahibi biraz dikkat ederse kendisi hakkında yapılan yanlışlığın nasıl ve nereden kaynaklandığını dahi bulması mümkündür. Yoksa Ziraat Bankasındaki sorgulama salt Vatandaşlık numarasına göre yapılmakta ve aynı kişi için birden fazla kayıt varsa bunlardan sadece birini bulduğu için çoğunlukla hatalı sonuçla karşılaşılması kaçınılmazdır.



Eksik rakam olmayıp da sadece Vatandaşlık numarası eksikliği varsa da yine aynı yöntem izlenerek itiraz dilekçesi yazılarak ilgili kurumlar nezdinde düzeltilmiş kayıtların Tasfiye Halindeki Emlak Bankası’na gönderilmesi talep edilmeli.



 



Dilekçe nasıl yazılmalı?



KEY konusundaki dört gündür vermiş olduğumuz bilgiler ışığında haksızlığa uğradığını düşünenler varsa aşağıdaki dilekçelere benzer dilekçelerle başvuru yapabilirler. 01.01.1987-31.12.1995 tarihleri arasında birkaç ayrı birimde görev yapan memurların eksikliğin kaynaklandığı birimi bilemeyeceklerinden her birime ayrı başvuru yapmalarında yarar bulunuyor.



 



1- Memurlar için itiraz dilekçesi


 



………. Kurumu’na



            01.01.1987 ile 31.12.1995 tarihleri arasında adıma KEY ödentisi yapıldığı halde www.keyodemeleri.com isimli web sayfasında ve başvurduğum Ziraat Bankası şubelerinde adıma KEY ödemesi çıkmadı/eksik çıktı. Ekte sunduğum belgelerden de görüleceği üzere o yıllarda kamu kurumunda çalıştım ve görev ve sıra tahsisli lojmanda da oturmadım. 1987-1995 yılları arasındaki sürenin tamamında/bir kısmında sözleşmeli personel değildim. İtirazda bulunduğum dönem dahilinde eşim için  KEY ödentisi yapılmadı. KEY havuzundan konut yardımını daha önce almadım.



 



           Bu nedenle kayıtlarınızın tekrar incelenerek adıma yapılmış KEY ödentilerinin Vatandaşlık numaramı da içermek kaydıyla 5664 sayılı Kanun’un 5 inci maddesine uygun olarak Ziraat Bankası’nca yapılacak ödemelere esads olmak üzere Tasfiye Halindeki Emlak Bankasına bildirilmesini arz ederim.




 



Ad soyad


     ve imza-tarih



 



Adres:                                                                                  


 



 



 



Ekli belgeler:



1- O yıllara ait aylık bordroları



2- O yıllara ait KEY ödenti belgeleri





 



 



2- Özel sektör çalışanları ve kamu işçileri için itiraz dilekçesi



 



Sosyal Güvenlik Kurumu’na



             01.01.1987 ile 31.12.1995 tarihleri arasında adıma KEY ödentisi yapıldığı halde www.keyodemeleri.com isimli web sayfasında ve başvurduğum Ziraat Bankası şubelerinde adıma KEY ödemesi çıkmadı/eksik çıktı. Ekte sunduğum belgelerden de görüleceği üzere o yıllarda 10 veya daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde çalıştım ve adıma Konut Edindirme Yardımı yapıldı.




            Bu nedenle kayıtlarınızın tekrar incelenerek adıma yapılmış KEY ödentilerini 5664 sayılı Kanun’un 5 inci maddesine uygun olarak Ziraat Bankası’nca yapılacak ödemelere esads olmak üzere Tasfiye Halindeki Emlak Bankası’na bildirilmesini arz ederim.



 



 



 



 Ad soyad



     ve imza-tarih



 



 



Adres:                                                                                 



 



 



 



 



Ekli belgeler:



1- O yıllara ait ücret bordroları



2- O yıllara ait KEY ödenti belgeleri



 





İŞVERENLER İÇİN ÇALIŞMA HAYATI




Yeni İşyerlerinde Sigortalı Bildirim Süresi



XYZ şirketimi ayın 16’sında sigorta il müdürlüğüne başvurarak 17’si tarihiyle işyeri bildirgemizi vererek işyeri dosya numaramızı aldık. Kapsama alınış tarihi, yani sigortalı çalıştırılmaya başlayacağı tarih ayın 17’si idi. Bu hususta kuruma en geç bir ay içinde yani bir ay sonrasının 17’sinde sigortalı işe giriş bildirgelerinin verilmesi gerekirken tarafımızca ayın 18’inde giriş bildirgeleri düzenlenmiştir. 17’si Pazar gününe geldiği için 18’inde kuruma verdik. Bu konuda tarafımıza herhangi bir idari para cezası gelir mi? Suat KOÇAK



 



Sayın Okurum,



506 sayılı Kanunun 9 uncu maddesine göre SSK’ya ilk defa işyeri bildirgesi verilen işyerlerinde işe alınan işçiler için en geç bir ay içinde elden verilen veya iadeli-taahhütlü olarak gönderilen işe giriş bildirgeleri de süresi içinde verilmiş sayılacağından vermiş olduğunuz bilgilere göre bir aylık süre geçirilmiş olunmamaktadır. Bu nedenle İdari Para Cezası uygulanmaz.



 



Emeklilik Tarihiniz Haziran 2009



Haziran 1952 doğumluyum. 1982 yılında başladığım Bağ-Kur sigortalılığımı 2003 yılında durdurup yaştan emekliliği beklemeye başladım. Ancak Haziran 2008 ayında yaştan emeklilik başvurum Bağ-Kur tarafından reddedildi? Dava açmayı düşündüğüm için bir bilen olarak sizce de yaştan emeklilik tarihimi öğrenmek istiyorum. Ramiz COŞGUN



 



Sayın Okurum,



Vermiş olduğunuz bilgilere göre 01.10.1999 tarihinde 17 yıllık Bağ-Kur sigortalısı olduğunuza ve yine aynı tarihte 55 yaşı doldurmanıza “6 yıldan fazla – 8 yıldan az“ süre kaldığına göre 57 yaşı dolduracağınız Haziran 2009 ayında emekli olabilirsiniz. Zira Bağ-Kur yaştan emekliliği için 15 yılın dolmasına kalan sürenin yanında erkekler için 55 yaşın doldurulmasına kalan sürenin de önemi bulunmaktadır. Siz hizmet olarak tamamlamış olsanız da 55 yaşı tamamlayacağınız tarih de önem taşıyor. Doğum tarihinizi tam olarak vermediğiniz için ay gün olarak emeklilik tarihinizi belirtemiyorum.