Sözcü Gazetesi: Memurlarla Yeşil Kartlılara Muayene Katılım Payı Zorunluluğu Geldi
1 Ocak 2009
ÇALIŞANLARIN SÖZCÜ’SÜ
Memurlarla Yeşil Kartlılara Muayene Katılım Payı Zorunluluğu Geldi
5510 sayılı Kanunla 4/c sigortalısı olarak adlandırılan memurların sağlık yardımı ve tedavi giderleri kurumlarından karşılanıyordu. SSGSS Yasası ile genel sağlık sigortasının yürürlüğe girmesinden sonra da memurların GSS kapsamına girmesi üç yıllık bir sürece bırakıldı. GSS kapsamına girmedikleri için tedavi yardımlarından yararlanmaları bakımından GSS’liler gibi katılım payı ödemeyen memurların bu durumu göze batmış olmalı ki Bütçe Kanunu ile memurlara da katılım payı ödeme zorunluluğu getirildi. Karıştırılmaması için öncelikle belirtelim ki muayene katılım payı bazı özel sağlık kuruluşlarının aldığı fark bedelinden ayrı bir uygulama oluyor.
Buna göre;
01.01.2009 tarihinden itibaren 4/c sigortalısı olarak sigortalılıklarına devam eden memurlar ile bunların bakmakla yükümlü oldukları aile fertlerinin ayakta tedavilerinde hekim ve diş hekimi muayenelerinde 2 TL katılım payı alınacak. Bu tutarları beş katına kadar artırmaya Bakanlar Kurulu yetkilendiriliyor.
Muayene katılım payının dışında ortez, protez, iyileştirme araç ve gereçlerinin bedelleri üzerinden de asgari ücretin yüzde 75’ini aşmamak kaydıyla yüzde 10-20 arasında katılım payı alınacak.
Aylıksız izinde olan memurlar da çalışan memurlar gibi tedavi yardımı alma hakkına sahip olmaya devam ediyorlar ve onların da ayakta tedavide muayene katılım payını ödemeleri gerekiyor.
Tüp Bebek Tedavisi
Yardımcı üreme tedavisinde 23 yaşını doldurmuş, 40 yaşından gün almamış kadın memurlarla erkek memurların sigortalı olmayan eşleri ilk deneme için yüzde 30 ikinci deneme için yüzde 25 oranında katkı payını üst sınırsız olarak ödemek zorunda kalacaklar.
Yeşil Kartlılar da Katılım Payı ödeyecek
Yeşil kartlılar da hem ayakta tedavilerinde hekim ve diş hekimi muayeneleri için hem de ortez, protez ve iyileştirme bedeli katılım payı ödemelerini kendileri yapacak, muayene için ödedikleri hariç olmak üzere diğer ödemelerini sonradan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonundan geri alacaklar.
Okur Sorularına Kısa Cevaplar
Sabri DEMİRCİ – 12.12.1955 doğumlu, 1979-2002 arasında 23 yıllık memuriyetten sonra 3 yıl 3 aylık SSK hizmetinizle Emekli Sandığı’ndan emekliliğinizi hak etmiş durumdasınız. 3,5 yıl daha çalışma SSK’dan emekli olmanız için gereklidir. Yoksa 25 yıl tamam olduğuna göre Emekli Sandığı’ndan emekliliği de çoktan hak etmiş durumdasınız. 3 ay daha prim ödeyerek beklerseniz SSK’dan emekli olursunuz. SGDP ödeyerek hem emekli aylığınızı hem de ücretinizi alarak çalışmaya devam edebilirsiniz. Aylık başvurusu için önce işten ayrılmanız gerekir, sonra tekrar işe başlayabilirsiniz.
Selahattin HOŞCA – İşyeriniz 4857 sayılı İş Kanununa tabi bir işyeri ise elbette emekli olduğunuzda kıdem tazminatı alabilirsiniz. Sadece son aylık ücrete bakılarak yaşlılık aylığı hesaplaması yapılamaz.
Murat COŞKUN – 1989 yılında başlayan sigortalılığında 2 bin 200 günü olan, 30.11.1973 doğumlu bir sigortalı olarak SGK’ca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca usûlüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, SGK Sağlık Kurulunca çalışma gücünüzdeki kayıp oranının; en az yüzde 60 olduğuna karar verilirse malûlen emekli olabilirsiniz.
Şevval ÜĞE – 1960 doğumlu, 1985 sigortalılık başlangıçlı 577 güne sahip bir sigortalı olarak, 12.09.2008 tarihinde başladığınız isteğe bağlı sigortalılığı 13 yıl 4 ay 23 gün sürdürürseniz bu sürenin sonunda (2022 yılında) 4/b sigortalısı (Bağ-Kur) olarak emekli olabilirsiniz. Fakat isteğe bağlı sigortalılığı 4 yıl 10 ay sürdürdükten sonra kesip bir işyerinde sigortalı olarak çalışmaya başlar ve bin 260 gün de 4/a sigortalısı olarak prim öderseniz bu defa 58 yaşınızı dolduracağınız 2018 yılında emekli olarak hem 5 yıl daha az prim ödeyerek hem de 3 yıl daha önce emekli olabilirsiniz.