Sözcü Gazetesi: Öğretmenlerin Özel Sektördeki Öğretmenlikleri Kamudaki Derecelerini Artırır – Emekli Sandığı’nın Yetim Kızı ile SSK veya Bağ-Kur’lunun Yetim Kızının Hak Farkları – SSK’lılık Sürelerinden Sonra Bağ-Kur Sigortalısı Olanlara
20 Mart 2008
ÇALIŞANLARIN SÖZCÜ’SÜ
Öğretmenlerin Özel Sektördeki Öğretmenlikleri Kamudaki Derecelerini Artırır
26.09.1973 doğumluyum ve sigorta başlangıç tarihim 01.04.1993’dür. SSK kapsamında 07.01.1997 tarihine kadar 352 günüm var. 14.01.1997 tarihinden beri de Milli Eğitim Bakanlığı’nda sınıf öğretmeni olarak çalışmaktayım. Ne zaman emekli olabilirim? Sigortalı olarak çalıştığım dönemleri Emekli Sandığı’na bildirirsem fayda ya da zarar açısından ne elde ederim? Mustafa Tamer ŞAHİN/NEVŞEHİR
Sayın Okurum,
Vermiş olduğunuz bilgilere göre 25 yılı doldurmak kaydıyla 55 yaşını dolduracağınız 26.09.2028 tarihinde emekli olabilirsiniz. Askerliğiniz varsa ve borçlanırsanız 54 yaşa tabi olur ve 26.09.2027 tarihinde emekli olabilirsiniz.
Sigortalı olarak çalıştığınız dönemler şayet özel okullarda öğretmenlik veya yöneticilik biçiminde geçmişse özel okullarda geçen hizmet sürelerinizin üçte ikisinin her yılı bir kademe ilerlemesine ve her üç yılı bir derece yükselmesine esas olacak kazanılmış hak aylığınızda değerlendirilir. Yani dereceniz 352×2/3=235 gün daha önce yükselir. Hem aylığınıza hem de emekliliğinize esas aylığınızın daha önce yükselmesini sağlar.
Yok, eğer özel sektördeki çalışmanız bu nitelikte değilse o takdirde normal olarak sadece emekliliğe esas aylık derecenizde artışa neden olur. Bu defa sadece keseneğinize esas derecenin erken yükselmesine neden olursunuz. Emekli keseneğinizin 235 gün daha önce yükselmesini sağlar.
Emekli Sandığı’nın Yetim Kızı ile SSK veya Bağ-Kur’lunun Yetim Kızının Hak Farkları
Emekli Sandığı’ndan emekli aylığı almaktayım. Ablam, ölen SSK emeklisi babamdan dolayı yetim aylığı almaktaydı. O da vefat edince ben almak istedim. SSK gelirim olduğundan bağlamak istemiyor. Oysa Emekli Sandığı’ndan yetim aylığı alan SSK emeklileri olduğunu biliyorum. Bu konuda beni aydınlatmanızı rica ediyorum. M.AK – İZMİR
Sayın Okurum,
Sözünü ettiğiniz örnek Sosyal Güvenlik Reformuna kaynaklık eden norm ve standart farklılıklarına çarpıcı bir örnektir. Evet, belirttiğiniz husus doğrudur. Emekli Sandığı emeklisinin evli olmayan kızı SSK sigortalısı veya Bağ-Kur sigortalısı olarak çalışsa yahut bu kurumlardan emekli olsa dahi Emekli Sandığı’ndan yetim aylığını yasal olarak alabiliyor. Fakat buna karşın SSK veya Bağ-Kur sigortalısının evli olmayan kızının nerede çalışırsa çalışsın çalışmaya başlamasından itibaren aylığının kesilmesi gerekiyor. Bu da yasal oluyor.
Okur Sorularına Kısa Cevaplar
Erdal ALAGÖZ/ANKARA – 25.06.1954 doğumlu olup 01.03.1983 tarihinden beri sigortalı olan ve 2 bin 751 güne sahip olan bir sigortalı olarak 20 aylık askerlik sürenizi borçlanır, üstüne de 249 gün daha prim öderseniz 56 yaşınızı dolduracağınız 25.06.2010 tarihinde SSK’dan yaştan kısmî emekli olabilirsiniz. Askerlik borçlanmasının tamamı veya bir kısmı yazılı talebiniz halinde ve talep tarihindeki prime esas kazanç tutarı üzerinden hesaplanacak tutarın tebliğ tarihinden itibaren altı ay içinde ödemeleri şartı ile borçlandırılırsınız. Altı ay içinde primi ödenmeyen borçlanma süreleri hizmetten sayılmaz.
Erol ÖZÜDOĞRU – Yürürlükteki Türk-Alman Sosyal Güvenlik Sözleşmesine göre Almanya’daki çalışma sürelerinize ilişkin işveren hisselerini alamıyorsunuz, ancak (kendi payınıza ait) prim iadesi aldığınız yurtdışı çalışma sürelerinizi borçlanmanız mümkün. Bunun için kurumunuz aracılığıyla T.C. Emekli Sandığı’na başvurabilirsiniz. Memuriyet başlangıcınızı belirtmediğinizden net bilgi veremiyorum. Ancak 2 yıl 8 ay 27 günlük yurtdışı sürelerinizi borçlanmanız, 23.05.2002 tarihinde 25 yılı doldurmanıza kalan süreyi azaltması bakımından tabi olacağınız yaşı düşürmesi nedeniyle avantajlı olacaktır.
İŞVERENLER İÇİN ÇALIŞMA HAYATI
SSK’lılık Sürelerinden Sonra Bağ-Kur Sigortalısı Olanlara İntibak İşlemi Yapılır
İlk önce bizim gibi insanların karışık sorunlarına zaman ayırıp bilgilendirdiğiniz için size ve gazetemiz SÖZCÜ’ye ne kadar teşekkür etsek hakkınızı ödeyemeyiz. 01.06.1966 doğumluyum. 01.08.1990 senesinde SSK’lı olarak çalışmaya başladım. Aralıklarla 21.03.2006 tarihindeki istifama kadar çalıştım. 26.02.2007 tarihinde Bağ-Kur’a kayıt olup ticari taksicilik yaparak geçimimi sağlamaya başladım. Fakat Bağ-Kur beni 14. basamaktan başlattığı için aylık ödemelerim 366,00 YTL oluyor ve bu ödeme de bana çok ağır geliyor. Çünkü çalıştığım yer küçük bir kasaba olduğu için geçimimizi sağlayacak iş olmuyor. Benim SSK’lı olarak çalıştığım iş günüm 5 bin 449 gündür. Onun üstüne bir de Bağ-Kur’lu olarak halen borçsuz devam ediyorum. Şu ana kadar 12 ay Bağ-Kur primi ödemişliğim var.
Benim sizden öğrenmek istediğim, şu an Bağ-Kurdan ayrılıp işi bıraksam emekliliğimi hak etmiş oluyor muyum? Yoksa SSK’lı veya Bağ-Kurlu olarak çalışmam gerekiyor mu? Eğer çalışmam gerekiyorsa benim için SSK’ya mı yoksa Bağ-Kur’a mı devam etmem avantajlı olur? Şayet çalışacaksam daha ne kadar sene çalışmalıyım? Ayhan KART/TEKİRDAĞ
Sayın Okurum,
Vermiş olduğunuz bilgilere göre SSK’dan emekli olmanız için 01.06.2018 tarihini bekleyerek 52 yaşını doldurmanız gerekiyor. 01.06.2002 tarihinde 25 yılı doldurmanıza kalan süreye göre ise Bağ-Kur’dan emeklilik için yine 52 yaşa tabisiniz. Ancak Bağ-Kur’dan 9 bin günü doldurmanız daha fazla prim ödemenizi gerektirdiğinden sizin için doğru olan prime ihtiyacınızın kalmadığı SSK’dan emekli olmaya çalışmaktır.
Yaklaşık 1 yıldır devam ettiğiniz Bağ-Kur sigortalılığınızı bin 260 gün olmadan yöntemince kapatıp son defa SSK sigortalısı olarak çalışıp bırakmak amacıyla kısa da olsa bir süre SSK’lı olarak çalışırsanız sizin için iyi olur. Çünkü (Allah gecinden versin) ölüm halinde son defa çalıştığınız kurumdan ölüm aylığı bağlanacağından kalanlara SSK’dan aylık bağlanması amacıyla böyle yapmanız yerinde olur. Normal olarak 01.06.2018 tarihinde SSK’dan emekli olabilirsiniz. Bahsetmemişsiniz ama askerlik hizmetiniz varsa ve bu süreyi borçlanırsanız bir yıl daha erken emekli olabilirsiniz.
SSK sürelerinizden sonra Bağ-Kur sigortalılığına başladığınız için 14. basamağa intibak işlemi yapılması normaldir. Çünkü diğer sosyal güvenlik kuruluşlarında hizmeti olup da, Bağ-Kur sigortalısı olacak kimselerin, bu hizmetlerine tekabül eden basamaklara intibakları yapılır.