Sözcü Gazetesi: Özel Sağlık Kuruluşlarının İlave Kâr Marjı Belirlendi – Bağımsız Çalışan Memur Emeklisi de SGDP’ye Tabi

5 Haziran 2008

ÇALIŞANLARIN SÖZCÜ’SÜ


Özel Sağlık Kuruluşlarının İlave Kâr Marjı Belirlendi


Vakıf Üniversiteleri sağlık hizmeti sunucularıyla özel sağlık hizmeti sunucularının SGK’ca belirlenen sağlık hizmeti bedellerine ek olarak alabilecekleri ilave bedel, SSGSS Yasasının iptalden sonra yeniden düzenlenen tasarısında yüzde 20 olarak belirlenmiş, özel hastanelerin “Yüzde 20 olarak çıkarsa SGK ile sözleşme yapmayız” blöfü nedeniyle tasarıdan rakam çıkarılmış, rakam tespiti Bakanlar Kurulu’nca alınacak kararlara havale edilmişti. Yeniden çıkartılan 5510 sayılı SSGSS Yasası’nda Bakanlar Kurulu bu miktarı belirlemeye yetkili kılınmıştı.


 


Kamu idaresi sağlık hizmeti sunucuları dışında kalan vakıf üniversiteleri de dahil olmak üzere SGK ile sözleşme imzalamış sağlık hizmeti sunucularınca, Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonunca belirlenen sağlık hizmetleri bedeline ek olarak, genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü oldukları kişilerden talep edebilecekleri ek ücretin tavanı Bakanlar Kurulu’nca alınan ve 04.06.2008 tarih ve 26896 sayılı RG’de yayımlanan kararla yüzde 30 olarak belirlendi. Buna göre vakıf üniversiteleri ve özel sağlık hizmeti sunucuları sağlık hizmetleri bedeline ek olarak bu bedelin yüzde 30’unu aşmamak üzere ek ücret isteyebilecekler.


 


Bu durumda özel sağlık hizmeti sunucularının blöfü tutmuş oluyor. Blöf diyorum, zira yeni Yasa yürürlüğe girdiğinde hemen herkes Genel Sağlık Sigortalısı olacağından sözleşme imzalamayan sağlık kuruluşu varlık sebebini inkâr etmiş olacak.


 


Bu ilave  kâr marjı Ülkemizde yabancı sermayenin de büyük ilgi gösterdiği ve bugün hemen her köşede pıtrak gibi önünüze çıkan özel sağlık hizmeti sunucularına destek anlamını da taşıyor. Umarız bunların kontrol mekanizmalarını kurma konusunda da yeterince duyarlı olunur.


 


Kamu idaresi sağlık hizmeti sunucularınca ise böyle bir ek ödeme talep etme hakkı bulunmuyor. Ancak uyarımız bu kesim sağlık hizmeti sunucuları için de geçerli. Zira kamuoyunda tamamen duygusal (!) nedenlerle devlete ait sağlık kuruluşlarında sigortalı veya iştirakçi hastalara özgü olarak zorunlu olsun olmasın birçok sağlık harcamasının yaptırıldığı da dillendirilmeye devam ediliyor.


 


Sigortacılıktan ziyade sağlığa odaklanan yapısıyla SSGSS Yasasının da gösterdiği gibi yakın gelecekte sağlık sektörü üzerinde çokça tartışılacak bir alan olacağının sinyallerini veriyor. Bu beklentinin ilk sinyallerini son dört yılda SSK harcamalarının çarpıcı biçimde kaydığı yön olarak zaten almış bulunuyorduk. Bu kokuyu yabancı sermaye de almış durumda nitekim, ki bunu da el değiştiren birtakım sağlık kuruluşlarından biliyoruz.


 


Sona Eren Sigortalılıkta Sağlık Yardımlarından Yararlanma Süresi SSGSS Yasası ile 90 Güne Düşüyor


Ben yakında işten ayrılmayı düşünüyorum. 600 günden fazla günüm var. Eşim Eylül ayında doğum yapacak. Çıkacak yeni yasa ile işten çıktıktan sonra sigortam altı ay devam edecek mi? İsa ÖZTÜRK


 


Sayın Okurum,


Mevcut düzenlemeye göre SSK sigortalılığınız sona erdiğinde 6 ay 10 gün sağlık yardımlarından yararlanabiliyorsunuz. Ancak 08.05.2008 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 5510 sayılı SSGSS Kanunu ertelenmezse bu kanundan sonra genel sağlık sigortasından yararlanma süreniz 90 güne düşecek.


 


İŞVERENLER İÇİN ÇALIŞMA HAYATI


Bağımsız Çalışan Memur Emeklisi de SGDP’ye Tabi


Şubat 1999 tarihi itibariyle Emekli Sandığı emeklisiyim. 02.01.2006 tarihinde basit usul vergiye tabi olarak bebe giyim ve tuhafiye satış dükkânı açtım. 20.02.2008 tarihinde işyerini devrettim. Maliyeden, esnaf sicilden ve bağlı olduğum basit usul terzi hazır giyim odasından kaydımı sildirdim.


Bağ kur Müdürlüğü bu süreler içinde destekleme primi ödemem gerektiğini söylüyor. Emekli Sandığı emeklisinden de Bağ-Kur sosyal güvenlik destek primi kesilir mi? Yonis SARI/KARAMAN


 


Sayın Okurum,


Sizin gibi diğer Sosyal Güvenlik Kanunlarına göre, yaşlılık ve malûllük aylığı bağlananlardan, zorunlu Bağ-Kur sigortalılığı kapsamında çalışmaya başlayanlar da işe başladıkları ayı izleyen aybaşından itibaren çalışmalarının sona erdiği ay dahil, 12 nci Bağ-Kur gelir basamağının %10’u oranında destek primi öderler.


1 Eylül 2003 tarihinden itibaren başlatılan uygulamaya göre Sosyal Güvenlik Destek Primi ödemesi gerekenlerden gerçek ve basit usulde gelir vergisi mükellefi olanların bu mükellefiyetlerinin başladığı tarihi izleyen aybaşından itibaren 3 ay içinde Bağ-Kur’a yazılı bildirimde bulunmaları gerekiyor. Bu süre içinde Bağ-Kur’a yazılı bildirimde bulunmayanlar ile Bağ-Kur’ca tespit edilemeyenlerden sosyal güvenlik destek primi, 2004 sayılı İcra ve İflâs Kanunu hükümleri uygulanarak tahsil ediliyor.


 


Bağ-Kur’da Askerlik Borçlanması


Halen 6. basamaktan Bağ-Kur sigortalısıyım. Yeni Kanunla askerlik borçlanmasının zamlanacağını duydum. Askerliğimi borçlanmak istiyorum. Askerliğimi daha alt basamaktan, örneğin 1. basamaktan ödeyebilir miyim? İsmi Mahfuz


 


Sayın Okurum,


SSGSS Yasasıyla askerlik borçlanmasının 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren zamlanacağı doğru. Yeni Kanundan sonra askerlik borçlanması olarak aylık en az 204,38 YTL ödenmesi gerekecek.


1479 sayılı Kanunun Ek 9 uncu maddesine göre Bağ-Kur’da askerlik borçlanması yapmak isteyen bir sigortalı olarak borçlanma için talepte bulunduğunuz tarihteki basamağın prim tutarları üzerinden borçlanmanızı yapmak zorundasınız. Yani bulunduğunuz basamaktan daha düşük veya istediğiniz herhangi bir basamak prim tutarı üzerinden askerlik borçlanması yapmanıza da imkân bulunmuyor. Şu an bulunduğunuz basamakta asgari bir yıllık çalışma süresi zorunluluğunuz ise bulunmuyor.