Sözcü Gazetesi: SSGSS Yasası Çalışan Dulların Aylıklarını Düşürecek – İşverenlerin İstihdam Artırımına Yönelik Arsa Teşviki

14 Mayıs 2008

ÇALIŞANLARIN SÖZCÜ’SÜ


SSGSS Yasası Çalışan Dulların Aylıklarını Düşürecek


Annem ölen babamdan dolayı SSK’dan dul aylığı, kendi babasının ölmesinden dolayı da Emekli Sandığı’ndan yetim aylığı almaktadır. Yeni Yasa yürürlüğe girdikten sonra maaşlarını almaya devam edebilecek midir? Aynı zamanda benimle ablam da SSK’dan yetim aylığı almaktaydık. Ben 25 yaşımı geçtiğim için, ablam da çalıştığı için yetim aylıklarımız kesildi. Bu aylıklar anneme bağlanacak mıdır? Eğer bağlanacaksa bizim yapmamız gereken yollar nelerdir ve nerelere başvurmamız gerekmektedir? Volkan BOĞA


 


Sayın Okurum,


Anneniz ölen babanızdan dolayı SSK’dan aldığı dul aylığının yanında kendi babasından dolayı Emekli Sandığı’ndan aldığı yetim aylığını birlikte alması şu an nasıl yasalsa 08.05.2008 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan SSGSS Yasası iptal edilmez de 1 Ekim 2008’de tam olarak yürürlüğe girerse bundan sonra da almaya devam etmesi yine yasal olacak.


Ölen babanızdan dolayı bağlanan SSK aylıklarında şu an annenizden başka yararlanan yoksa annenizin aylığının %50 oranından %75 oranına yükseltilmesi gerekiyor. Ama başka bir kardeşiniz de varsa ve yetim aylığı almaya devam ediyorsa annenizin dul aylığı yükseltilmez.


Anneniz babanızdan dolayı aylık alan tek kişi ise dul aylığının oranının artırılması için Ankara’daki SSK Tahsisler Dairesi Başkanlığı’na durumu anlatan bir dilekçe yazsın ve 506 sayılı Kanunun 68 inci maddesine göre aylığının yeniden hesap edilmesini talep etsin.


Yeni Yasadan sonra anneniz için değişen olumsuz nokta çalışmaya başlaması halinde tekl başına aldığı dul aylığının %50 oranına düşürülecek oluşudur. Yani SSGSS Yasası 1 Ekim’de yürürlüğe girer ve anneniz de yeni yasadan sonra çalışmaya başlarsa aylığı %75’den %50 oranına düşürülür.


 


Okur Sorularına Kısa Cevaplar


Aslı DEMİRCAN – Şubat 1991 ayı sigortalılık girişli, 14.01.1970 doğumlu, 2 bin 485 güne sahip bir sigortalı olarak, 5 bin 450 günü tamamlayıp 47 yaşı dolduracağınız 14.01.2017 tarihinde emekli olabilirsiniz. 58 yaşını dolduracağınız 14.01.2028 tarihinde 3 bin 600 günle de emekli olabilirsiniz.


G.SARIOĞLU – 29.09.1956 doğumlu 1978 sigortalılık başlangıçlı, 4 bin 301 gün SSK primi ödedikten sonra 16.09.1997 tarihinde Bağ-Kur’a geçiş yaparak 10 yıl 4 ay 29 gün Bağ-Kur’a prim ödemiş, 600 günlük askerliğini de borçlanmış bir sigortalı olarak iki ay daha prim ödeyerek emekli olabilirsiniz. 


 


 


İŞVERENLER İÇİN ÇALIŞMA HAYATI


 


İşverenlerin İstihdam Artırımına Yönelik Arsa Teşviki


 


İstihdamı artırmak amacıyla sigorta primi, gelir vergisi ve enerji desteği yapılan illerde dördüncü bir destek unsuru vardır ki bu da bedelsiz yatırım yeri sağlanmasıdır. Bu amaca konu taşınmazlar üzerindeki kamuya ait ve ihtiyaç dışı bina ve müştemilat ile üzerinde henüz faaliyete geçmemiş yatırım bulunan arazi veya arsalar da bu kapsamda değerlendiriliyor.


 


Bedelsiz yatırım yeri desteğinin kapsamı


Söz konusu destek istihdam desteği yapılan illerde en az on kişilik istihdam öngören yatırımlara girişen gerçek veya tüzel kişiler lehine; Hazineye, özel bütçeli kuruluşlara, il özel idarelerine veya belediyelere ait arazi veya arsaların üzerinde kırkdokuz yıl süreli bağımsız ve sürekli nitelikli bedelsiz irtifak hakkı tesis edilmesini içeriyor.


 


Yatırım taşınmazın üç kat değerde olmalı


Bedelsiz irtifak hakkı veya kullanma iznine konu taşınmazların üzerinde gerçekleştirilecek yatırımın toplam tutarının, bu taşınmazların maliki idarelerce takdir edilecek rayiç değerinin üç katından az olmaması gerekiyor.


 


Öncelik organize sanayi bölgelerinde


Bedelsiz yatırım yeri desteğinde yararlanmak için başvur yapılan ilçede öncelikle organize sanayi bölgesinde yer verilmeye çalışılıyor, burada boş parsel bulunmaması halinde


Ancak, talep edilen taşınmazın bulunduğu ilçenin mülkî sınırları içinde organize sanayi veya endüstri bölgesi bulunması halinde, bu bölgelerde yer alabilecek yatırımlar için tahsis edilecek boş parsel bulunmaması şartı aranıyor, bulunmaması halinde dışarıdan verilebiliyor.


Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunması nedeniyle irtifak hakkı tesis edilemeyen taşınmazlar üzerinde (Orman Kanununa tâbi alanlar hariç) 49 yıl süreli bedelsiz kullanma izni verilebiliyor.


 


İşçi sayısının beş yıl teşvik kapsamı içinde kalmaya uyması gerekiyor


İstihdam edilecek işçi sayısına, yatırım konusu işletmenin faaliyete geçtiği tarihten itibaren beş yıl süreyle uyulması zorunlu bulunuyor. Yatırımcı tarafından, mücbir sebepler hariç öngörülen sürede yatırımın en az yüzde ellisinin gerçekleştirilmesine rağmen yatırımın tamamlanmaması veya öngörülen istihdam sayısına yüzde onu aşan oranda uyulmaması halinde ise bedelsiz olarak tesis edilmiş irtifak hakkı veya verilen kullanma izni, bedelliye dönüştürülüyor. Bu durumda yıllık irtifak hakkı veya kullanma izni bedeli, yatırımın carî yıl proje maliyet bedelinin binde beşi olarak hesaplanıyor.


 


Arsa yatırıma dönüşmezse yaptırımı ağır


Yatırımcı tarafından, mücbir sebepler hariç öngörülen sürede yatırımın en az yüzde ellisinin tamamlanmadığının veya taşınmazın üzerine yatırıma başlama tarihinden itibaren bir yıl içinde herhangi bir yatırım yapılmadığının ya da işletmeye geçtikten sonra faaliyetin sona erdirildiğinin tespiti halinde irtifak hakkı veya kullanma izni iptal edilerek taşınmaz üzerindeki yapı, tesis veya dikilen ağaçlar, zemin maliki idareye intikal ediyor.


Bu durumda ilgili idarenin talebi üzerine irtifak hakkı tapu idarelerince re’sen terkin ediliyor ve taşınmazın carî yıl proje maliyet bedelinin yüzde biri oranında tazminat alınıyor.