Sözcü Gazetesi: SSK Emeklisi Çocuğunun Nafaka Hakkı Engellenemez – Bağ-Kur’luların Sağlık Yardımından Yararlanma Staj Süresi 1 Ekim’de Değişiyor
21 Eylül 2008
ÇALIŞANLARIN SÖZCÜ’SÜ
SSK Emeklisi Çocuğunun Nafaka Hakkı Engellenemez
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisiyim. Annemden ayrı olan babamın SSK emekli aylığından onaylanmış yargı kararıyla nafaka almaktayım.
İzmir SSK maaşını aldığı banka hesabında üç aydan beri hareket olmadığı gerekçesiyle emekli aylığını 31.05.2008 tarihinde durdurduğu için ben de olarak almam gereken nafakamı alamıyorum.
SSK’nın İzmir Karşıyaka’daki birimine gittiğimde babamın dilekçeyle başvurması halinde ancak durdurmanın kaldırılabileceğini, bu durumda benim nafakamın da ödenemeyeceği belirtildi. Fakat sağ olan babam ilk günden beri nafaka almama engel olmaya çalıştığı için aylığını çekmiyor.
Babamın çok geniş olan ailesinin SSK’nın Karşıyaka’daki birimini etkilediğini düşünüyorum.
Annem çalışmadığı için bize SSK emeklisi dayım bakıyor ve bu durumda da okumam imkânsızlaşıyor. Nafakamı tekrar almam hususunda bana yol gösterir misiniz? İsmi Mahfuz
Sevgili kızım,
Parçalanmış bir ailenin çocuğu olarak eğitim sistemimizde tırnaklarıyla kazıyıp iğnenin deliğinden geçerek kendisine bir yol bulup en önde gelen bir Tıp Fakültemizde öğrenci olmak her yiğidin harcı değil. Bu nedenle ilk defa senin için bu başlığı atarak “Sevgili kızım” dedikten sonra izninle alnından da öpüyorum.
Senin gibi pırıl pırıl bir Türk kızının emeğinin maddi imkânsızlık nedeniyle boşa çıkartılması büsbütün sistem olarak ayıbımız olmaktan öte insanlık suçu olur.
Sorunuza gelince; ölen SSK emeklilerinin ölüm bildirimleri zamanında yapılmadığı için oluşan gereksiz ödemelere karşı bir önlem olarak üç ay üst üste çekilmeyen aylıklar SSK birimlerince bloke ediliyor.
Bunun giderilmesi için babanızın başvuru yapması gerektiği doğru. Çünkü blokajın çözülmesi için babanızın yaşadığının ispatlanması gerekiyor. Bu bilgi doğru olsa bile eksik de aynı zamanda. Zira aynı bildirimi siz de yapabilirsiniz.
Burada önemli olan, değil 3 ay 13 ay aylığını almamış bile olsa emekli babanızın yaşadığının SSK tarafından bilinmesi. Bunun yöntemi de Nüfus Müdürlüğü’nden alınacak “Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneğini” ve yargı kararınızın bir fotokopisini dilekçe ekinde (SGK Başkanlığı Sigorta İşleri Genel Müdürlüğü Tahsisler Dairesi Başkanlığı Balgat-Ankara) adresine iadeli taahhütlü gönderip babanızın yaşadığını kanıtlayarak emekli aylığının, daha doğrusu nafakanızın varsa ilgili banka hesabınıza tekrar yatırılmaya devam edilmesini istemenizdir.
Dilekçenizde durumu bana mesajınızda anlattığınız gibi net olarak anlatın.
Babanızın yaşadığının buna ilişkin belgeyle kanıtlanmasından sonra aylığın hala babanız tarafından çekilmiyor olması SSK’yı ilgilendirmez. Keyfi önlemlerle yasaların ve yargının tanıdığı nafaka hakkınız engellenemez.
Okur Sorularına Kısa Cevaplar
Meryem ÇAKAL/DENİZLİ – 29.10.1954 doğumlu, 14.06.1990 ilk sigortalılık tarihli, 3 bin 600 günü olan bir sigortalı olarak 54 yaşınızı dolduracağınız 29.10.2008 tarihinde yaştan emekli olabilirsiniz.
Ahmet YANARDAĞ – 09.07.1963 doğumlu, 7 bin 200 gün sayısına sahip 1984 yılında ilk defa sigortalı olan bir sigortalı olarak ilk sigortalılık tarihinizden sonra (1985) yerine getirilmiş olduğu için askerliğinizi borçlanmanız ilk sigortalılık tarihinizi, dolayısıyla tabi olacağınız yaş koşulunu değiştirmez. 48 yaşınızı dolduracağınız 09.07.2011 tarihinde emekli olabilirsiniz.
Fevzi YEŞİLSANCAK – 1960 doğumlu, 1979/4 ilk sigortalılık girişli 4 bin 55 prim günü olan bir sigortalı olarak 60 yaşınızı dolduracağınız 2020 yılında yaştan emekli olabilirsiniz. 20 aylık askerliğinizi borçlanır, 11 ay 15 gün daha çalışarak veya isteğe bağlı olarak prim öderseniz bu sürenin sonunda SSK’dan normal emekli olabilirsiniz. 2004 yılında askerliğinizi borçlanıp 11 yıl 15 gün daha prim ödemeye başlasaydınız 2005 yılında emekliydiniz.
İŞVERENLER İÇİN ÇALIŞMA HAYATI
Bağ-Kur’luların Sağlık Yardımından Yararlanma Staj Süresi 1 Ekim’de Değişiyor
Üç ay önce küçük bir şahıs firması kurup Bağ-Kur’lu oldum. Bana sekiz aydan önce sağlık hizmeti alamayacağım söylendi. Bu doğru mudur? 1 Ekim’den sonra Bağ-Kur’lular olarak sağlık haklarımız nasıl olacak? Mine DİRENÇ
Sayın Okurum,
Sağlık yardımından yararlanmada ilk defa Bağ-Kur sigortalısı olanların sekiz ay, ara verdikten sonra tekrar Bağ-Kur’lu olanların beş ay süresince staj süresi uygulanıyor. 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren bu süre 1 aya ineceğinden bu sekiz aylık bekleme süresi kesilecek olup, 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren sağlık yardımlarından yararlanmaya başlayacaksınız.
1 Ekim 2008 tarihinden itibaren 60 güne kadar prim borcunuz bile olsa sağlık yardımından yararlanabileceksiniz. İş kazası, meslek hastalığı veya acil hallerde ise borcunuz olup olmadığına bakılmaksızın sağlık yardımı alabileceksiniz. Hastalık veya analık halinde geçici işgöremezlik ödeneği hakkınız olacak. Meslekte kazanma gücü kaybı halinde sürekli işgöremezlik geliri hakkı 4/b sigortalıları (Bağ-Kur sigortalıları) için de söz konusu olacak.
Ayrıca hekimin gerek görmesi halinde yerleşim yeri dışına sevklerde Bağ-Kur sigortalıları için de yol ve refakat giderleri ödenmeye başlanacak. Refakat giderleri yol, yatak ve yemek giderlerini kapsayacak, Türkiye’de tedavinin mümkün olmaması nedeniyle yurt dışında sağlanacak tedavi esnasında da refakat giderleri ödenebilecek.