Sözcü Gazetesi: SSK’lıların İsteğe Bağlı Ödeyerek Emekliliği İçin Parola Bin 259 – Hakediş Ödemeleri İçin İşverenler Doğrudan Borcu Yoktur Yazısı İsteyebilecek

29 Ekim 2008

ÇALIŞANLARIN SÖZCÜ’SÜ


SSK’lıların İsteğe Bağlı Ödeyerek Emekliliği İçin Parola Bin 259


05.09.1968 doğumlu, 01.02.1987 tarihinde ilk defa sigortalı olan, bin 853 gün normal prim ödedikten sonra 27.03.2008 tarihinden bu yana isteğe bağlı SSK primi ödeyen 3 yaşında bir çocuk annesi sigortalıyım. SSK isteğe bağlı sigortalılığı kaldırdıysa ben ne ödeyeceğim? Prim 205 YTL olmuş diyorlar, ben yine 160 YTL ödeyemez miyim? Çocuğum için 2 yıllık doğum borçlanması yapabilir miyim? Ne yapmalıyım ve ne zaman emekli olabilirim? Rumuz: Emeklilik Hayal


 


Sayın Okurum,


1 Ekim 2008’den itibaren yürürlüğe giren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası gereği sağlık primi olmayan isteğe bağlı prim ödeme imkânınız yok. Üstelik yaşınıza göre prim gün sayınız az olduğu için isteğe bağlı veya çalışarak gün boşluğu bırakmadan prim ödemeniz sizin yararınıza olacaktır.


 


Doğum borçlanması için başvuru yapın


Bu nedenle kızınız için doğum borçlanması başvurusu yapmanızı da öneririm. 5 bin 150 günü tamamlamanız halinde hemen veya 3 bin 600 günü tamamlayarak 58 yaşınızı dolduracağınız 05.09.2026 tarihinde yaştan emekli olabilirsiniz. Bu iki yol için de dikkat etmeniz gereken husus 1 Ekim 2008 tarihinden başlayarak 4/b sigortalılığı (Bağ-Kur’luluk) kapsamında sayılacağı için isteğe bağlı sigortalılıkta bin 259 günden bir gün bile fazla prim ödememenizdir. Yaştan emekliliğiniz için henüz 18 yıl olduğuna göre doğum borçlanması yapmak ve en fazla bin 259 günü isteğe bağlı olmak üzere en az 2 bin 577 gün daha prim ödeyerek 7 yıl 2 ay 17 gün sonra emekli olabilirsiniz.


 


Bin 259 güne kadar ödeyebilirsiniz


Bin 259 günden az prim gününe ihtiyacı olanlar ise 4/b sigortalılığı kapsamında sayılsa bile isteğe bağlı sigortalı olarak prim ödeyebilirler. Örneğin sürekli okurum olduğunu belirten Umut TEKİN’in 29.07.1977 doğumlu, 01.08.1994 ilk sigortalılık tarihli ve 30.09.2006’dan bu yana isteğe bağlı SSK primi ödeyerek toplam 4 bin 740 gün SSK prim gününe ulaşan eşi tamamlaması gereken 5 bin 750 güne kalan bin 10 günü isteğe bağlı olarak da ödese 4/a sigortalılığından emekli olma hakkını yitirmez.



İŞVERENLER İÇİN ÇALIŞMA HAYATI


Hakediş Ödemeleri İçin İşverenler Doğrudan Borcu Yoktur Yazısı İsteyebilecek


 


Gerek 5510 sayılı SSGSS Yasası ve gerekse 29/9/2008 tarih 27012 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmış olan ‘Sosyal Güvenlik Kurumu Prim ve İdari Para Cezası Borçlarının Hakedişlerden Mahsubu, Ödenmesi ve İlişiksizlik Belgesinin Aranması Hakkında Yönetmeliğe’ göre;


 


Kamu kurumlarının yaptıkları ihaleler sonucundaki her hak ediş ödemesinden önce işverenin ve varsa alt işverenlerinin elektronik ortamda SGK’ya hemen ödenmesi gereken borcu bulunup bulunmadığı konusunda yetki başvurusunda sorgulama yapabileceği, ancak bu uygulamanın oturmasının zaman alacağı düşünülerek bahse konu sorgulamanın karşılıklı yazışma ile de yapılabileceği öngörülmüştü.


 


Bu uygulamaya göre kamu kurumları yaptıkları ihaleler sonucunda işverenlere ödeyeceği her hak edişten önce, işverenin ve varsa alt işverenlerinin SGK’ya idari para cezası, prim ve prime ilişkin gecikme cezası, gecikme zammı ve diğer ferilerinden oluşan borçlarının olup olmadığını SGK biriminden yazı ile soracak, bu birim de işverenin ve varsa alt işverenlerinin muaccel borcunun bulunmadığı hususu kamu kurumuna bir aylık süre içinde yazı ile bildirilecek, yazı ile bildirilmediği sürece, idare tarafından işverene hak edişinin ödenmeyecekti.


 


Bu uygulamanın yürürlüğe girmesiyle işverenlere yapılacak her hak ediş ödemesinden önce, ihale sahibi kamu kurumuyla SGK arasındaki karşılıklı yazışmanın bir ay içinde tamamlanmayabileceği, bu şekilde düzenlenecek olan yazıların düzenlenme tarihleri ile hak edişin ödenme tarihleri arasında süre geçebileceği ve bu süreçte hak ediş ödemesi için yeniden bir yazıya gerek duyulabileceği düşünüldüğünden, işverenlerin mağduriyetine mahal vermemek amacıyla SGK tarafından uygulama değişikliğine gidildi.


 


SGK’nın yeni uygulamasına göre hak ediş ödemesi yapacak kamu kurumlarının yazı yazması beklenmeksizin işverenlerce ‘Borcu yoktur’ yazısı almak için doğrudan SGK’ya müracaat edilebilecek. Böylelikle işverenler önceden olduğu gibi hak ediş ödemesine esas olmak ve ihale makamlarına ibraz edilmek üzere düzenlenecek ‘Borcu yoktur’ yazıları alabilecek.


 


Hak ediş ödemesine esas ‘Borcu yoktur’ yazılarının verildiği tarihten düzenlendiği ayın sonuna kadar geçerli olduğuna ilişkin bir açıklama da bulunacak.