Sözcü Gazetesi: Tarımsal Ürün Satışından Emekliliğe Hızlı Geçiş
10 Ağustos 2008
ÇALIŞANLARIN SÖZCÜ’SÜ
Tarımsal Ürün Satışından Emekliliğe Hızlı Geçiş
Nuran BAYRAMOĞLU adlı okurum 1946 doğumlu ev hanımı annesinin üzerine kayıtlı cüzdanla 1994, 1995, 1997, 1999 yıllarında şeker fabrikasına pancar teslimi yapıldığını. Bu teslimler nedeniyle pancar ödemeleri yapılırken Bağ-Kur primi adı altında Bağ-Kur’a prim kesildiğini, bu kayıtlara ilişkin belgeler ellerinde mevcut olduğunu, annesinin bu belgelere dayanarak Bağ-Kur’a geriye dönük Bağ-Kur numarası alıp, geriye dönük borçlanma yapıp yapamayacağını soruyor.
Onun gibi Manisa Kırkağaç’tan Haşmet ÖZDEMİR de 1994 yılından beri tütün üretip satan 65 yaşındaki babasının müstahsil makbuzlarına istinaden kaydının yapılarak yeni Prim Affından yararlanıp yararlanamayacağını soruyor. Biz de Prim Affı süresi geçmeden yararlanmaları amacıyla her ikisine gerekli bilgiyi vermeye çalışalım.
01.04.1994 tarihli 2926 sayılı Kanunla tarımsal ürün üretip satan üreticilerden bu ürünleri alan özel ve kamu firmaları Bağ-Kur kesintisi yapmakta ve bu kesintileri Bağ-Kur’a yatırmakla yükümlü kılındılar. Bağ-Kur’da hesaplarına yatırılan bu paralar ve kendi matbu formlarına listelenmiş kesinti yapılan üretici listelerine ilişkin bir işlem yapmamış olacak ki şimdi tekrar belge talep ediyor.
Kaldı ki belge düzenlenmiş olsa bile Bağ-Kur Tarım Bağ-Kurlularının sattıkları ürün bedellerinden ürün teslim alan yerler tevkifat kesintisi yapılan kişilerin sigortalılıklarını başlatmıyordu.
Bu kesintilere istinaden kişilerin tarım sigortalılıklarının başlatılmamasından dolayı birçok kişi Bağ-Kur’u dava etmiş, bu davaların tamamını Bağ-Kur kaybetmişti. Sonuçta dava açan çiftçiler sigortalı olmuş, dava açmayanlar ise olamamıştı. Tevkifata istinaden mahkeme ile kazanılan Tarım Bağ-kur sigortalılıklarında bir kişiden herhangi bir yılda bir kez bile tevkifat kesintisi yapılmışsa tevkifat kesintisinin yapıldığı tarihi takip eden aybaşından dava açılan tarihe kadar sigortalılık süresi vermekteydiler.
Tevkifattan Bağ-Kur’luluğa geçişte mahkemeye gerek yok
İşte, SSK ve Emekli Sandığı ve Bağ-Kur kurumlarını aynı çatı altına alan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Tarım Bağ-Kur sigortalılarının beş yılı aşan bir süredir süregelen bu sıkıntısını gidermiş ve “Kanunun 2 nci maddesine göre sigortalı sayıldıkları halde Kuruma kayıt ve tescilleri yapılmamış ve bu Tebliğ uyarınca sattıkları ürün bedellerinden 01.04.1994 tarihinden itibaren prim tevkifatı yapılan çiftçilerin, tevkifatın yapıldığını gösteren belgeleri de eklemek suretiyle Bağ-Kur’a yazılı talepte bulunmaları halinde, tevkifat tutarının Kurum hesaplarına intikal etmesi şartıyla, tevkifat yapılan tarihi takip eden aybaşından itibaren sigortalılıkları başlatılır” hükmüyle babanız da tütün ziraatı ve satışı yaptığı 1995-1999 yılları arasındaki üzerinde Bağ-Kur kesinti miktarını gösterir müstahsil makbuzlarını ibraz ederek bu dönemleri sigortalılık süresi olarak kazanabilir. Bu başvuru ile babanızın Bağ-Kur tarım sigortalılığı tevkifat kesintisi yapılan tarihi takip eden aybaşından itibaren başlatılabilir.
Sonraki yıllarda Bağ-Kur’luluğun devamı için kayıt aranıyor
Makbuz düzenlenmiş yılların akabindeki yıllarda tevkifat kesintisi yoksa ve ziraat odaları, birlikler ve kooperatifler gibi tevkifata esas ürüne ilişkin yerlerde kayıtları varsa ancak sigortalılıkları devam ettiriliyor.
Bu bakımdan anneniz geriye dönük borçlanma yapabilir, 28.07.2008 tarihinde sona erecek Prim Affı kapsamında uygun bir bedelle borçlarını ödeyebilir ve kısa sürede emekli olabilir.
58 yaşında çiftçilik yapan bir yakını olduğunu ve bugüne kadar hiç sigortalılığı bulunmayan bu yakınının nasıl emekli olabileceğini soran okurum Sedat BAHŞİŞOĞLU’nun yakını da 1994 yılından bu yana tarımsal ürün üretip satmışsa bu durumu belgeleyerek Tarım Bağ-Kur sigortalılığını başlatabilir ve sonraki yıllarda da bağımsız Tarım Bağ-Kur sigortalılığına uygun geçen yılları için de primlerini ödeyebilir. Tarım Bağ-Kur sigortalısı olarak 15 yılı doldurunca da emekli olabilir.
İŞVERENLER İÇİN ÇALIŞMA HAYATI
En Kısa Zamanda Emekli Olabileceğiniz Kurum Bağ-Kur’dur
02.05.1962 doğumluyum. 01.11.1978 tarihinden 1982 yılına kadar 840 gün SSK sigortalılığım var. 01.02.1984 tarihinden 21.03.2006 tarihine kadar esnaf sicil ve meslek odası kaydım devam etti. Vergi kaydım ise 1984-1997 yılları arasında devam etti. Durum böyle olmasına karşın internette Bağ-Kur kaydımın bugüne kadar devam ettiği gösterilmiş ve borç tahakkuk ettirilmiş. Oysa ben 2006 yılında tüm borcumu kapatmıştım. Sonradan gelen bu borcu ödemek zorunda mıyım? Emekli olmak için ne yapmalıyım? Kadir ARMUTÇU
Sayın Okurum,
Her ne kadar gelir vergisinden muaf bir iş yapıp yapmadığınızı belirmemiş olsanız ve 04.10.2000 tarihinden sonra gelir vergisinden muaf bir iş yapanlar dışında zorunlu Bağ-Kur sigortalılığının geçerliliği için vergi mükellefiyet kaydı mecburiyeti bulunsa da 2006 yılında o tarihe kadarki tüm borcunuzu Bağ-Kur’a yapılandırarak ödemiş olmanız nedeniyle durumunuzun Bağ-Kur’ca da uygun bulunmasından en azından 2005 yılına kadar Bağ-Kur’luluğunuzun devam ettiği anlaşılıyor.
Vermiş olduğunuz bilgilere göre en kısa zamanda emekli olacağınız kurum Bağ-Kur’dur. Bağ-Kur’dan emeklilik için 18 yaşından küçük iken geçen süreler geçerli sayılmayacağından 1978-1982 yılları arasında geçtiğini belirttiğiniz 840 günlük SSK sürelerinden 02.05.1980 tarihinden önceki kısmı Bağ-Kur’dan emekliliğinizde değerlendirilmeyecektir. Bağ-Kur’dan emeklilik için 01.06.2002 tarihi itibariyle tabi olduğunuz 44 yaş koşulunu tamamlamış olduğunuzdan varsa askerliğinizi borçlanarak 25 yılı tamamlayıp emekli olabilirsiniz. Eğer askerlik süreniz yoksa bir süre daha isteğe bağlı veya vergi kaydı açarak Bağ-Kur sigortalısı olup 25 yılı tamamlayarak emekli olabilirsiniz.