Sözcü Gazetesi: Yaşı Beklemek İçin İşten Tazminatlı Ayrılan Çalışan Emeklilik Tarihine Kadar Sağlık Güvencesini Nasıl Sağlayabilir?
19 Mart 2009
ÇALIŞANLARIN SÖZCÜ’SÜ
Yaşı Beklemek İçin İşten Tazminatlı Ayrılan Çalışan Emeklilik Tarihine Kadar Sağlık Güvencesini Nasıl Sağlayabilir?
1970 doğumlu, 12.09.1988 sigortalılık başlangıçlı, 7 bin 229 prim günü olan sigortalıyım. Yazılarınızdan okuduğuma göre yaş dışındaki şartları tamamlayanların kıdem tazminatlarını alarak işten ayrılabileceklerini belirtiyorsunuz. Verdiğim bu bilgilere göre benim de günüm dolduğuna göre çalıştığım işyerinden ayrılırsam yeni kanuna göre kıdem tazminatımı alabilir miyim? Ayrıldıktan sonra tekrar çalışabilir miyim? Yeni kanuna göre hizmet yılını doldurup işinden ayrıldığımda emekli maaşı bağlanana kadar sağlık hizmetlerinden yararlanabilir miyim? Eğer yararlanamazsam babasının üzerinden sağlık karnesi çıkartabilir miyim? Bu da olmazsa sağlık güvencemi nasıl sağlayabilirim? Aylin GÜLEÇ
Sayın Okurum,
Vermiş olduğunuz bilgilere göre SSK’dan emeklilik şartlarından yaş dışındaki sigortalılık süresi ve prim gün sayısı şartlarını tamamlamış bulunduğunuz için 1475 sayılı Kanunun 14 üncü maddesi kapsamında işyerinizden ayrılıp kıdem tazminatınızı alabilirsiniz. Bunun için SGK’dan bu durumunuzu belgeleyen bir yazı almanız ve işvereninize vermeniz gerekiyor.
İşten ayrıldıktan sonra aynı veya başka bir işyerinde tekrar çalışmaya başlamanız mümkün bulunuyor.
Ancak işten ayrıldığınızda yıllık izin süresi hakkı gibi kıdeme ilişkin diğer haklarınızın da sıfırlandığını unutmayın.
İşten ayrıldığınızda emeklilik için yaş şartını tamamlayacağınız 2015 yılına kadar sağlık güvencenizi babanız yahut anneniz sağsa onlar üzerinden sağlayamazsınız. GSS kapsamındaki sağlık güvencesinden faydalanabilmeniz babanız vefat etmişse bağlanacak yetim aylığına bağlı bulunuyor. Bu durumda ancak yetim aylığı sayesinde Genel Sağlık Sigortası kapsamından yararlanabilirsiniz.
Zira 1 Ekim 2008’den önce yaşları ne olursa olsun bekâr ve çalışmayan kız çocukları ana-babalarından dolayı sağlık yardımından yaralanabilirlerken SSGSS Yasasıyla getirilen değişiklikle sağ durumdaki çalışanların kız çocukları okumuyorlarsa 18 yaşına, ortaöğrenim görüyorlarsa 20 yaşına, yükseköğrenim görüyorlarsa 25 yaşına kadar sağlık yardımından yararlanabiliyor, bu yaşları aştıkları takdirde bakmakla yükümlü olunan aile bireyi sıfatıyla sağlık yardımlarından yararlanamıyorlar.
Bunun dışında GSS’den yararlanmanız ödeyeceğiniz GSS primine bağlı.
GSS Primi matrahları
SGK’nın tespit edeceği aile içindeki gelirin kişi başına düşen aylık tutarına göre bu gelirlerine göre GSS primi matrahları;
· Asgari ücretin üçte birinden asgari ücrete kadar olduğu tespit edilen kişiler için aylık asgari ücretin üçte biri,
· Asgari ücretten asgari ücretin iki katına kadar olduğu tespit edilen kişiler aylık asgari ücret,
· Asgari ücretin iki katından fazla olduğu tespit edilen kişiler asgari ücretin iki katı olacak.
Bu durumda maksimum olarak, Temmuz 2009 ayına kadar aylık 159,84 TL; 2009 yılı ikinci yarısında ise ayda 166,32 TL ödeyerek genel sağlık sigortasından yararlanabileceksiniz.
Okur Sorularına Kısa Cevaplar
Sabri AKIN/ÇANAKKALE – 01.12.1967 doğumlu, 01.12.1985’de başladığı Bağ-Kur sigortalılığında 560 gün prim ödedikten sonra 10.05.1990’dan beri de aralıksız SSK’lı olarak çalışan bir sigortalı olarak 01.12.2016’da emekli olabilirsiniz.